Bruin café

In Café de Slok in Stiens mochten wij aantreden tegen Jurjen Tolsma. Dit is een authentiek bruin café met een heerlijk krakende houten vloer. Het schaken vindt plaats een verdieping hoger in een zaaltje, waar elk door een willekeurige speler geproduceerd geluid met een even luid “ssssssssssssttttt” werd afgestraft door de 1ste bordspeler van Jurjen Tolsma.

Ik had gemeend de opstelling eens op zijn Jurjen Tolsma’s te moeten door elkaar husselen en Joe kan gerust zijn, dit blijft beperkt tot deze ene ene keer. Hassan speelde wel als vanouds op zijn vertrouwde 8ste bord en was ook als vanouds als eerste klaar, alleen het resultaat was dit keer (helaas) niet vanouds dus geen overwinning maar een remise. En er zouden nog vele volgen! Nummer 2 in de rij was Sible aan bord 3 en ikzelf aan bord 4. Erwin aan bord 7 kwam eveneens remise overeen en bracht de stand dus op 2-2. Dit waren ook nog eens allemaal vrij bloedeloze remises, de strijd moest komen van de rest van de partijen.

Die strijd was er zeker bij invaller Wytze aan bord 2 met zwart gezeten. Hij moest toezien hoe zijn tegenstander een vrijpion over de e-lijn kon laten oprukken en besloot alle stukken op de koningsstelling te projecteren. Een waarlijk schitterend torenoffer op f3 zou zeker remise hebben bewerkstelligd, de witspeler greep in tijdnood echter volkomen mis, verloor daardoor een toren en de partij, 3-2 voor ons. Vervolgens weer 2 remises, Jan aan bord 6 en Tjeerd  aan bord 1. Tjeerd stond eerst een mooie vrijpion voor maar leverde die in, kwam zelfs een pion achter te staan, maar haalde toch nog remise. 4-3 was toen de stand met de partij van Joe aan bord 5 nog te gaan. Lang zag het ernaar uit dat Joe deze partij zou gaan winnen, aan het eind van de partij was remise nog steeds minimaal haalbaar. Mis ging het toen Joe eerst het paard van zijn tegenstander weigerde van het bord te slaan, waarna het paard daarna tot overmaat van ramp een schaakvork kon geven en deze partij dus verloren ging.

4-4 de einduitslag derhalve. Na de wedstrijd werd er nog even nagepraat aan de toog over weer een bijzondere wedstrijd (6 remises, 1 keer winst, 1 keer verlies).

Frits (zo 4 dec 2005)