Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Zomerschaak
  04-08-2022
  Afgelopen dinsdag ontbrandde de strijd om het felbegeerde eremetaal. Zoals vorige week aan de lezers dezes is voorgerekend, moest Jan Hans zijn kans pakken om zijn rapidtitel op te eisen.
 • Zomerschaak
  15-06-2022
  Zomerschaak nadert climax bij Schaakclub Sneek   Met nog één ronde te spelen zo voor de 85e Sneekweek zijn de medailles nog niet verdeeld:   Bij de rapidspelers leidt Onno Brouwer met...
 • Sneek 1
  03-07-2022
  https://schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/opstarten-knsb-competitie-20222023/voorlopige-indeling-knsb Klasse 3A Clubnr Plaats P/D 1 Assen...
 • Stukjes van Mudshark
  08-06-2022
  In mei 2021 zag ik op Kickstarter een leuk project. Een schaakbord waarmee je via een app op chess.com en Lichess tegen andere schakers kunt spelen.Het zou in september voltooid zijn. Zoals bijna...
 • Interne competitie
  31-05-2022
    Uitslag Ronde 21                 1 Selwin Keuning  -  Christian Kuitert 1 - 0 2 Tjitze...
 • More news...

Bezoekers

Today 189

Yesterday 258

Week 1149

Month 4872

All 229128

Currently are 21 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Sneek 3 redt het (zeker)!

 

(Heerenveen - Sneek 3 6-2, Sneek 4 - De Burght 0,5-7,5) 

 

 

  

Ger de Boer (Sneek 3) tegen Ferdi van Bavel (Heerenveen, met dank aan Eeltje voor de drie foto's)

 

De laatste ronde werd als altijd gezamenlijk in Leeuwarden gespeeld. Op deze zonovergoten zaterdag bleek het erg moeilijk twee volledige teams af te vaardigen (voor het 3e en het 4e team). Zo moeilijk dat we zelfs 2 spelers tekort kwamen.


Hiervoor werd het 4e opgeofferd, daar er voor hen niets meer op het spel stond, leuk is het uiteraard niet en al helemaal niet voor de wel opgekomen tegenstanders, die weliswaar met een reglementaire overwinning huiswaarts konden keren, maar daar uiteraard niet op hebben gerekend. Een excuus aan de betreffende spelers van De Burght is dus wel op zijn plaats ( en ook aan ons vierde). Voor ons stond er namelijk nog wel degelijk iets op het spel. Wij wilden namelijk beslist als nummer 5 eindigen en om dat te bewerkstelligen hadden wij, zo hadden de rekenmeesters becijferd, voldoende aan 1½ bordpunt, ervan uitgaande dat concurrent Knudde niet zou gelijkspelen of zelfs winnen van aanstaande kampioen DTK.

 

Invaller Dirk Meijer moest als eerste zijn koning omleggen, hij kwam nog goed uit de opening maar toen hij pardoes een volle toren weggaf was het uiteraard over en uit. Erwin loerde als altijd op een remise en zodra de stelling daar aanleiding toe gaf werd zijn aanbod hiertoe aangenomen. Sible moest tegen Herman Bos geboren ergens in de crisisjaren (78 jaar!) die naar eigen zeggen al heel lang niet meer heeft geschaakt. Sible herinnerde zich dat Herman hem 5 jaar geleden, toen hij dus nog jong was, al een keer had verslagen. De revanche kwam anno 2007. Sible kon op termijn een paard winnen en nadat alle stukken in gereedheid waren gebracht voor een complete aanval werd dit ook zo uitgevoerd. Winst voor onze topscorer derhalve. De andere invaller Julius speelde met wit voor zijn doen voorzichtig. Op een gegeven moment zag je hem denken, wat zal ik nu eens offeren? Maar hoewel hij druk zette op de koningsstelling diende er zich geen goede gelegenheid aan. Zijn tegenstander besloot daarom maar eens een kijkje te nemen op zijn damevleugel, drong binnen met zijn zware stukken met alss gevolg dat het voor Julius snel een bekeken zaak was. Ikzelf speelde een solide partij. Eigenlijk waren we in deze partij beide op zoek naar de beste velden voor de lichte stukken, en aangezien we weigerden deze af te ruilen raakte het evenwicht niet verstoord, een remise.

 

Zo hadden we inmiddels ons doel bereikt, namelijk al 2 bordpunten. Met nog 3 partijen te gaan leek het er op dat er zelfs nog meer in het vat zat, Foeke stond een stuk voor, Ger stond beter, alleen bij Tjeerd scheen de zon niet. Foeke zag zijn voordeel echter wegvloeien, zijn tegenstander plaatste nog een venijnige aanval en doordat Foeke niet goed verdedigde kwam hij steeds slechter te staan. Hij liet zich ten einde raad zelfs mat zetten, dat was dus 4-2 voor Heerenveen. Tjeerd moest inderdaad ook opgeven, de druk werd te groot en van zijn kant waren er geen plaagstootjes meer mogelijk, 5-2. Ger speelde tenslotte tot het gaatje. Een remiseaanbod van Ger in betere stelling werd afgewezen door Ferdi van Bavel. Deze zat er in zomeroutfit kennelijk lekker bij en besloot met wat bluf Ger in verwarring te brengen. Dit lukte wonderwel waarbij ook de klok natuurlijk een rol begon te spelen. Te gretig verorberde Ger een pion hetgeen hij met torenverlies moest bekopen. 6-2 in het voordeel van Heerenveen was dus de eindstand.

 

Inmiddels waren de ogen gericht op de wedstrijd tussen Knudde en DTK. De stand was al snel 4-1 in het voordeel van DTK, echter een snelle blik op de nog 3 lopende partijen liet zien dat er 2 gewonnen leken te staan voor Knudde. Het zou toch niet dat…………

Nee dus,  het werd zelfs nog 6½ - 1½ voor DTK. Knudde mag hierdoor in de wachtkamer plaatsnemen (de situatie die wij probeerde te vermijden) en afwachten hoe de Friese clubs het in de landelijke competitie het er van afbrengen.

 

We continueren ons verblijf in de promotieklasse, die zo het zich laat aanzien door de versterkte degradatie er volgend jaar geheel anders uit komt te zien, dus volgend jaar kan het nog wel eens een stuk zwaarder worden. Zien we als een uitdaging!

 

 

Frits

 

   Heerenveen         1793 - Sneek 3           1694 6   - 2
1. Ferdi van Bavel    1964 - Ger de Boer       1881 1   - 0
2. Arjan Pragt        1945 - Dirk Meijer       1458 1   - 0
3. Tjeerd Siblesz     1838 - Erwin Denissen    1725 0.5 - 0.5
4. Hein v/d Wijk      1910 - Tjeerd Wiersma    1742 1   - 0
5. Bas van der Zwaag  1842 - Frits Pen         1686 0.5 - 0.5
6. Wiebe Oppenhuizen  1533 - Foeke Zijlstra    1732 1   - 0
7. Frans van Dam      1762 - Julius Bosma      1631 1   - 0
8. Herman Bos         1551 - Sible Koopmans    1694 0   - 1

 

   Sneek 4           1569 - De Burght          1811 0.5 - 7.5
1. M van Steinvoorn  1620 - William Cornelissen2063 0   - 1
2. Sake Jan Velthuis 1500 - Martijn Heere      1869 0   - 1
3. Wytze v/d Zee     1682 - Michiel Takkebos   1841 0   - 1
4. Sylvia Fluit      1500 - Peter Brouwer      1824 0   - 1
5. Dirk Schild       1612 - Theo Jellesma      1739 0.5 - 0.5
6. Bert de Vries     1500 - Rene Wolfslag      1714 0   - 1
7. NN                     - Gerard Veenstra    1692 0   - 1
8. NN                     - Auke de Jong       1749 0   - 1 

Sylvia haalde de gemiddelde leeftijd van Sneek 4 behoorlijk omlaag

 


Maarten van Steinvoorn (Sneek 4) met zwart tegen William Cornelissen (De Burght)


Komende zaterdag spelen de heren van het derde en vierde hun laatste wedstrijd van het seizoen in een gezamenlijk gebeuren in het Kalverdijkje. Ongetwijfeld wordt het een gezellig samenzijn van de Friese hoogste twee klassen.

Sneek 3 is hoogstwaarschijnlijk veilig, maar ik heb ook mensen horen zeggen dat het mogelijk is dat er dit seizoen misschien DRIE teams uit de promotieklasse kunnen degraderen, afhankelijk van de resultaten van de Friese KNSB teams. Mocht dat het geval zijn, dan moet men zaterdag een schuin oog richten op de prestatie van het Leeuwarder Knudde dat 2 bordpunten achter Sneek staat en het gaat opnemen tegen DTK, dat aan een gelijk spel genoeg heeft voor het kampioenschap. Sneek 3 speelt overigens tegen Heerenveen dat alleen nog een theoretische kans heeft op het kampioenschap. 

 

Sneek 4 zal er ongetwijfeld een gezellige en ontspannen middag van maken van het speelt vanwege vroegtijdige degradatie om des keizers baard tegen het Leeuwarder gezelschap De Burght, dat ook geen topseizoen kent. Hopelijk nog een paar bordpunten erbij, een matchpuntje zou al heel mooi zijn.

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek