Sneek 3 redt het (zeker)!

 

(Heerenveen - Sneek 3 6-2, Sneek 4 - De Burght 0,5-7,5) 

 

 

  

Ger de Boer (Sneek 3) tegen Ferdi van Bavel (Heerenveen, met dank aan Eeltje voor de drie foto's)

 

De laatste ronde werd als altijd gezamenlijk in Leeuwarden gespeeld. Op deze zonovergoten zaterdag bleek het erg moeilijk twee volledige teams af te vaardigen (voor het 3e en het 4e team). Zo moeilijk dat we zelfs 2 spelers tekort kwamen.


Hiervoor werd het 4e opgeofferd, daar er voor hen niets meer op het spel stond, leuk is het uiteraard niet en al helemaal niet voor de wel opgekomen tegenstanders, die weliswaar met een reglementaire overwinning huiswaarts konden keren, maar daar uiteraard niet op hebben gerekend. Een excuus aan de betreffende spelers van De Burght is dus wel op zijn plaats ( en ook aan ons vierde). Voor ons stond er namelijk nog wel degelijk iets op het spel. Wij wilden namelijk beslist als nummer 5 eindigen en om dat te bewerkstelligen hadden wij, zo hadden de rekenmeesters becijferd, voldoende aan 1½ bordpunt, ervan uitgaande dat concurrent Knudde niet zou gelijkspelen of zelfs winnen van aanstaande kampioen DTK.

 

Invaller Dirk Meijer moest als eerste zijn koning omleggen, hij kwam nog goed uit de opening maar toen hij pardoes een volle toren weggaf was het uiteraard over en uit. Erwin loerde als altijd op een remise en zodra de stelling daar aanleiding toe gaf werd zijn aanbod hiertoe aangenomen. Sible moest tegen Herman Bos geboren ergens in de crisisjaren (78 jaar!) die naar eigen zeggen al heel lang niet meer heeft geschaakt. Sible herinnerde zich dat Herman hem 5 jaar geleden, toen hij dus nog jong was, al een keer had verslagen. De revanche kwam anno 2007. Sible kon op termijn een paard winnen en nadat alle stukken in gereedheid waren gebracht voor een complete aanval werd dit ook zo uitgevoerd. Winst voor onze topscorer derhalve. De andere invaller Julius speelde met wit voor zijn doen voorzichtig. Op een gegeven moment zag je hem denken, wat zal ik nu eens offeren? Maar hoewel hij druk zette op de koningsstelling diende er zich geen goede gelegenheid aan. Zijn tegenstander besloot daarom maar eens een kijkje te nemen op zijn damevleugel, drong binnen met zijn zware stukken met alss gevolg dat het voor Julius snel een bekeken zaak was. Ikzelf speelde een solide partij. Eigenlijk waren we in deze partij beide op zoek naar de beste velden voor de lichte stukken, en aangezien we weigerden deze af te ruilen raakte het evenwicht niet verstoord, een remise.

 

Zo hadden we inmiddels ons doel bereikt, namelijk al 2 bordpunten. Met nog 3 partijen te gaan leek het er op dat er zelfs nog meer in het vat zat, Foeke stond een stuk voor, Ger stond beter, alleen bij Tjeerd scheen de zon niet. Foeke zag zijn voordeel echter wegvloeien, zijn tegenstander plaatste nog een venijnige aanval en doordat Foeke niet goed verdedigde kwam hij steeds slechter te staan. Hij liet zich ten einde raad zelfs mat zetten, dat was dus 4-2 voor Heerenveen. Tjeerd moest inderdaad ook opgeven, de druk werd te groot en van zijn kant waren er geen plaagstootjes meer mogelijk, 5-2. Ger speelde tenslotte tot het gaatje. Een remiseaanbod van Ger in betere stelling werd afgewezen door Ferdi van Bavel. Deze zat er in zomeroutfit kennelijk lekker bij en besloot met wat bluf Ger in verwarring te brengen. Dit lukte wonderwel waarbij ook de klok natuurlijk een rol begon te spelen. Te gretig verorberde Ger een pion hetgeen hij met torenverlies moest bekopen. 6-2 in het voordeel van Heerenveen was dus de eindstand.

 

Inmiddels waren de ogen gericht op de wedstrijd tussen Knudde en DTK. De stand was al snel 4-1 in het voordeel van DTK, echter een snelle blik op de nog 3 lopende partijen liet zien dat er 2 gewonnen leken te staan voor Knudde. Het zou toch niet dat…………

Nee dus,  het werd zelfs nog 6½ - 1½ voor DTK. Knudde mag hierdoor in de wachtkamer plaatsnemen (de situatie die wij probeerde te vermijden) en afwachten hoe de Friese clubs het in de landelijke competitie het er van afbrengen.

 

We continueren ons verblijf in de promotieklasse, die zo het zich laat aanzien door de versterkte degradatie er volgend jaar geheel anders uit komt te zien, dus volgend jaar kan het nog wel eens een stuk zwaarder worden. Zien we als een uitdaging!

 

 

Frits

 

   Heerenveen         1793 - Sneek 3           1694 6   - 2
1. Ferdi van Bavel    1964 - Ger de Boer       1881 1   - 0
2. Arjan Pragt        1945 - Dirk Meijer       1458 1   - 0
3. Tjeerd Siblesz     1838 - Erwin Denissen    1725 0.5 - 0.5
4. Hein v/d Wijk      1910 - Tjeerd Wiersma    1742 1   - 0
5. Bas van der Zwaag  1842 - Frits Pen         1686 0.5 - 0.5
6. Wiebe Oppenhuizen  1533 - Foeke Zijlstra    1732 1   - 0
7. Frans van Dam      1762 - Julius Bosma      1631 1   - 0
8. Herman Bos         1551 - Sible Koopmans    1694 0   - 1

 

   Sneek 4           1569 - De Burght          1811 0.5 - 7.5
1. M van Steinvoorn  1620 - William Cornelissen2063 0   - 1
2. Sake Jan Velthuis 1500 - Martijn Heere      1869 0   - 1
3. Wytze v/d Zee     1682 - Michiel Takkebos   1841 0   - 1
4. Sylvia Fluit      1500 - Peter Brouwer      1824 0   - 1
5. Dirk Schild       1612 - Theo Jellesma      1739 0.5 - 0.5
6. Bert de Vries     1500 - Rene Wolfslag      1714 0   - 1
7. NN                     - Gerard Veenstra    1692 0   - 1
8. NN                     - Auke de Jong       1749 0   - 1 

Sylvia haalde de gemiddelde leeftijd van Sneek 4 behoorlijk omlaag

 


Maarten van Steinvoorn (Sneek 4) met zwart tegen William Cornelissen (De Burght)


Komende zaterdag spelen de heren van het derde en vierde hun laatste wedstrijd van het seizoen in een gezamenlijk gebeuren in het Kalverdijkje. Ongetwijfeld wordt het een gezellig samenzijn van de Friese hoogste twee klassen.

Sneek 3 is hoogstwaarschijnlijk veilig, maar ik heb ook mensen horen zeggen dat het mogelijk is dat er dit seizoen misschien DRIE teams uit de promotieklasse kunnen degraderen, afhankelijk van de resultaten van de Friese KNSB teams. Mocht dat het geval zijn, dan moet men zaterdag een schuin oog richten op de prestatie van het Leeuwarder Knudde dat 2 bordpunten achter Sneek staat en het gaat opnemen tegen DTK, dat aan een gelijk spel genoeg heeft voor het kampioenschap. Sneek 3 speelt overigens tegen Heerenveen dat alleen nog een theoretische kans heeft op het kampioenschap. 

 

Sneek 4 zal er ongetwijfeld een gezellige en ontspannen middag van maken van het speelt vanwege vroegtijdige degradatie om des keizers baard tegen het Leeuwarder gezelschap De Burght, dat ook geen topseizoen kent. Hopelijk nog een paar bordpunten erbij, een matchpuntje zou al heel mooi zijn.