fritspenAfgelopen dinsdag mochten we de strijd aanbinden met Wolvega’s Eerste Schaakgenootschap, opgericht in 1940. Zoals uit de kop van dit artikel al is op te maken leden we een dure (en verdiende) nederlaag. Hoe duur zal aan het einde van de competitie blijken.

En het begon zo goed! Ikzelf (4) was voor de verandering als eerste uit. Een dubieus offer van mij werd beantwoord met zetherhaling, remise dus. Dirk (8) zette zijn goede presteren in Sneek 3 voort. Dit keer won hij met een aftrekschaak een volle toren en daarna nog meer. Piet (7) begon voortvarend en won een stuk. In plaats van de partij op een rustige manier uit te spelen besloot hij op avontuur te gaan met zijn dame. Deze werd ineens ingesloten en ging dus verloren. Nog wat tegenspartelen, maar uiteindelijk moest hij in een nederlaag berusten. Selwin (2) had een groot overwicht, koos steeds voor complicaties i.p.v. eenvoudiger wegen naar winst. Zag zijn volhardendheid uiteindelijk wel beloond. Coos (6) verloor in den beginne een pion, die in het eindspel heel belangrijk bleek. Zijn tegenstander bleek handig met dit voordeel uit de voeten te kunnen.

Invaller Sake Jan (3) deed het uitstekend tegen de ex-burgemeester van Weststellingwerf. Hij won een pion en leek hiermee ook het eindspel in te kunnen gaan. Hij vergaloppeerde zich echter vreselijk en verloor een toren en kon gelijk opgeven. Tussenstand 2,5 - 3,5. Theun (5) kwam in de verdrukking, maar wist zich hier goed uit te redden. Hetgeen resteerde was een eindspel paard tegen loper met elk een stuk of 5 pionnen. Uiteindelijk viel hier niets meer uit te halen en werd er tot remise besloten. Erwin (1), traditioneel als laatste nog bezig, wist heel lang gelijke tred te houden met het talent van WES. Hij dacht een pion te kunnen winnen, zag daarna dat dit zijn dame zou gaan kosten. Inmiddels was wel de h-lijn geopend voor zijn opponent, die stuurde prompt al zijn stukken via deze h-lijn naar voren. Er was geen houden meer aan. Eindstand 3 -5.