julius100Alsof de schakers van het derde uit de grote Sneker grabbelton waren getrokken: een restje Sneek IV, wat verdwaalde spelers uit het derde aangevuld met aanstormend talent. Zonder de dissidenten Jan Hans en Maarten. Ook Sneek heeft blijkbaar een Koppejan en Ferrier. Onder het motto: ik blaf wel maar bijt niet, lieten beide heren het afweten.

Bij it Fean zingen ze dan: ’laat je club maar in de steek’. Hoe dan ook, Sneek III is een allegaartje dat het dit seizoen moet zien te redden in de 1e klas van de Friese bond. Ga er maar aan staan. Gisteravond kwamen de nazaten van bordspellegende Jurjen Tolsma uit Stiens op bezoek. Na een nipt verlies in de eerste ronde tegen Schaakwoude gingen we er eens goed voor zitten.

Huib was als eerste klaar na een bizarre partij waarin hij een toren voor kwam door een curieuze actie van zijn tegenstander. Wellicht verdoofd door het fraaie spel van Huib sloeg Jurjen XIII zijn eigen loper. Toen Huib de man er vriendelijk op attent maakte dat dit toch echt niet mag ging het van kwaad tot erger. Maar ook ons jonge talent was in de war geraakt door alle commotie en gaf pardoes zijn dame weg. Even later werd een remisevoorstel van de Sneker in dank aanvaard.

Nestor Dirk Meier hield lang stand tegen Jurjen VII maar nadat hij volkomen onnodig een volle toren weg blunderde was de eerste nul een feit.

Deze werd spoedig gevolgd door een tweede omdat Wytze van der Zee op bord 3 zich mat liet zetten in een frivool gespeelde partij met wederzijdse kansen.

Geen gehaktdag voor Sake Jan tegen Jurjen II. In de hem kenmerkende gedurfde stijl kon onze teamchef geen potten breken. De partij was telkenmale in evenwicht getuige de halfomhalf uitslag.

Dat gold ook voor Theun aan het kopbord. Zij het in een compleet andere zetting. Ik geloof niet dat beide spelers op oorlogspad waren want het potje eindigde tamelijk bloedeloos in een gelijkspel.

Steller dezes mocht het proberen tegen Jurjen VI met de prachtige Friese naam Tony Garcias. Het werd een waar spektakelstuk met kansen over en weer. Even kreeg ik het Spaans benauwd toen ik een gewonnen stuk gezwind in moest leveren om niet kopje onder te gaan. In de slotstelling werd remise door beide akkoord bevonden (zie partij).

Buurman Sybe (5) belandde in een onoverzichtelijke janboel waarin zijn tegenstander behendiger opereerde en langzaam maar zeker zijn voordeel vergrootte. Met een toren minder probeerde Sybe nog het een en ander maar dit was tegen beter weten in.

Maurits leek kansen te hebben tegen Jurjen IV in een stelling met beide 6 pionnen en tegengestelde lopers. De pionnen van de Stienser waren echter net iets sneller aan de overkant zodat ook deze nul aan het totaal kon worden toegevoegd.

Het valt niet mee in de 1e klas. Doubleren lijkt het hoogst haalbare. Over een maand uit tegen Knudde. Ook dan verwacht ik weer zoiets als Heerenveen-Harkemase Boys. Maar misschien is Sinterklaas ons dan welgezind en mogen we een cadeautje uitpakken.