juliuskleinLiefst 3 parturen (inclusief non playing captain Bergsma) bezochten ons nieuwe clubhuis voor de FSB wedstrijd 1e klas tegen Sneek III. In zijn openingstoespraak herinnerde strijdleider Denissen nog even aan 2 eerdere thuiswedstrijden van de Sneker schakers. Beide werden gewonnen.

Of de heren uit Franeker dit wel wisten en ze hun borst maar nat wilden maken. Dat hebben we geweten. Met liefst 7 handdoekjes werden onze kippenborstjes afgedroogd. Alsof een Russische knokploeg uit Wijk aan Zee even kwam huishouden. Ik dacht dat alleen hooligans van zinloos geweld houden. Hoe dan ook een terechte overwinning voor de Franekers waar ik overigens weinig van mee heb gekregen wegens duizelingwekkende hoofdbrekens tijdens mijn eigen schamele optreden (zie partij). Met het onderstaande moet u het deze keer maar doen:

Mijn eerste rondje langs de borden na een halfuurtje leerde dat het er ruig tot zeer ruig aan toe ging bij de partijen van Wytze (vanzelfsprekend), Piet, Sybe en ondergetekende. De overige potjes kabbelden rustig voort hoewel Sake Jan ietwat gedrongen stond.

Piet op drie was in een onvervalste spaghetti western terecht gekomen. Toen de kruitdampen opgetrokken waren kreeg hij een tsunami van 5 (!) verbonden vrijpionnen over zich heen. Tegen een kale koning lijkt me dat leuk schaken. Voordat zijn tegenstander kans kreeg 5 paarden van stal te halen gaf onze man uit Hartwerd maar op.

Huib (7), de laatste tijd aardig in vorm, stond al vrij snel een stuk achter, speelde nog even door maar gaf er daarna al vrij snel de brui aan.

Op het zesde bord stond Maurits lange tijd goed tot hij een stuk kwijt raakte en vervolgens gedegen van het bord werd geschoven.

Ook met Dirk op acht leek het lang crescendo te gaan. Hoe zijn verliespartij tot stand is gekomen heb ik helaas niet kunnen volgen.

Dat gold ook voor kopman Sake Jan die kopje onder ging na de hele partij in de verdrukking te hebben gestaan. De finesses zijn me echter grotendeels ontgaan.

Dat komt omdat ik vrijwel continu aan het bord gekluisterd was in een voor mij onbekende variant van het Scandinavisch. Na 9 zetten had ik nog een half uur over voor de rest van de partij. Ik ben er geen moment aan te pas gekomen.

Wytze (2) speelde weer eens zijn bekende alles of niets spel, alsof de duvel hem op de hielen zat. Hij redde hiermee wel de helft van de spreekwoordelijke eer.

Dat andere halfje kwam van Sybe op bord vier die, toen er niets meer op het spel stond, een remiseaanbod aan nam.

Voor de broodnodige inspiratie is het misschien raadzaam een kijkje te nemen bij ‘De Moriaan’ in Wijk aan Zee waar op dit moment het neusje van de zalm op schaakgebied acte de présence geeft. Voor de thuisblijvers is er een fraaie site waar de partijen live gevolgd kunnen worden. Op een iets hoger niveau maar goed voor de moraal.