Een geheel  vernieuwd Sneek 3 mocht eindelijk de Friese competitie aanvangen in de 2de klasse.


En dat met een gemiddelde rating die niet eens in de promotieklasse zou misstaan. Voordat we dat overigens kunnen controleren op de FSB site zijn we denk wel een maand verder.....

Zoals verwacht werd Philidor V met een grote nederlaag naar huis gestuurd.  Dat ging als volgt:

Erwin (2) liep de zwarte koningsstelling gemakkelijk binnen, won het nodige materiaal en het eerste punt was binnen. Floyd (7), geen Friese voornaam constateerde zijn tegenstander (Alex  geheten), scoorde het tweede punt. Hij is een talent uit de beruchte schaakschool van Joe Hania en consorten. Als zijn tegenstander een fout maakt gaat dit nooit zonder het beleefde begeleidende commentaar van Floyd, zo ook in dit geval. Zijn tegenstander gaf een stuk weg en daarmee de partij.

Een verrassing aan bord 1 waar Joe (van die beruchte schaakschool) genoegen moest nemen met remise.  In een Ajechin liet Joe niet alleen zijn paard maar later ook zijn toren opjagen. In het eindspel waren er nog kansen voor Joe, maar zijn tegenstander kwam net op tijd terug met zijn koning om remise veilig te stellen.

Ger (3) kwam beduidend minder uit de opening, maar als je tegenstander eerst een stuk en daarna een toren weggeeft is de overwinning toch een simpel feit.

De overwinning als team werd veiliggesteld door Alec Sealy (8) alweer een talentje uit voornoemde schaakschool. Hij won ondanks alle penningen en dreigingen slechts 2 pionnen, maar ook dat was uiteraard genoeg voor de overwinning, zeker toen ook nog een kwaliteit werd gewonnen. 

Wytse (6!) bleef consequent op de damevleugel manoeuvres uitvoeren tot zijn tegenstander murw was gebeukt. Wytse won eerst een belangrijke pion en wandelde daarna ook met zijn andere stukken binnen. Ook voor Wytse een overwinning.

Ik (Frits  aan 4) meende een aantal zetten (waaronder de rochade (toch mooier dan rokade)) wel na te kunnen laten om direct maar ten aanval te trekken. Een paar sterke zetten met zijn paard door mijn tegenstander werden gevolgd door een foutief offer welke hem een stuk kostte. Dit voordeel werd door mij tot aan het eindspel bewaard en dan is een stuk toch echt te veel.

Als laatste en onder de meeste belangstelling van het toegestroomde publiek mocht Arnoud (5) proberen de overwinning nog meer luister bij te zetten. Ondanks een betere stelling en kansen op meer lukte dit hem niet mede door de goede eindspeltechniek van zijn tegenstander. De eer gered door Philidor.

Vrijdag 21 december de volgende wedstrijd tegen DTK 2. Zet maar vast in de (elektronische) agenda!