Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

 • INFO
  22-01-2021
  Op de site van schaakclub Haren las ik het overlijden van Frank vn Indië, vroeger bekend als Frank Emahr. Jarenlang lid geweest van schaakclub Sneek. Een bijzonder en kleurrijk man. Ik mocht 'm...
 • Onlineschaak
  21-01-2021
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • Onlineschaak
  30-12-2020
  Hier de oplossingen van de puzzels. Ik ben zo compleet geweest als ik dacht dat nodig was, maar als er na zelfanalyse nog onduidelijkheden zijn kun je natuurlijk altijd even vragen.  
 • Onlineschaak
  30-12-2020
  Het seizoen eindigde afgelopen zondag voor ons, zoals altijd in de tweede klasse. Dat het de laatste avond was bleek helaas wel uit de opkomst, die aanmerkelijk kleiner was dan de afgelopen weken....
 • Onlineschaak
  23-12-2020
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • More news...

Bezoekers

Today 124

Yesterday 153

Week 277

Month 4024

All 139571

Currently are 13 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

erwin_denissenEén van de mooiste taken die bij het teamleiderschap horen is het schrijven van een verslag.

Je hebt het voorrecht om al reflecterend ‘zaken die goed gingen’ en ‘dingen die beter kunnen’ te benoemen, waarna het voltallige team de wijze woorden meeneemt naar de volgende wedstrijd.

 

Doordat Frits zich ziek moest afmelden, werd het teamleiderschap mij deze keer in de schoot geworpen begeleid door de opbeurende mededeling dat, gelet op het grote ratingverschil, een ruime overwinning werd verwacht.

 

Hoe anders verliep de wedstrijd.

 

Het bij het teamleiderschap behorende overwicht bleek ik niet te hebben, want al na drie kwartier spelen kwam Floyd met de mededeling dat hij remise had behaald. Huh? Je vraagt toch eerst aan de teamleider of dat goed is? Afijn. Er was nog niets verloren, want op de overige borden was er geen reden tot paniek.


Alhoewel, op bord 8 had Alec een schaakje over het hoofd gezien, waardoor zijn koning als een dronkeman over de velden e8, e7, f8 en contreien zwalkte. Daar wist zijn tegenstander wel raad mee, zodat er voor Alec al snel niets meer op zat dan zijn tegenstander te feliciteren met de behaalde overwinning.


Gelukkig verging het op de borden 1 en 5 een stuk beter. Joe zag zijn tegenstander lang rokeren, terwijl Joe al enkele open lijnen op de damesvleugel had. Snel verdwenen er een aantal zwarte pionnen, waarna een toreneindspel overbleef, dat ondanks enige onnauwkeurigheden al snel tot winst werd gevoerd.

Frans ontwikkelt zich langzamerhand tot supersub. Dit keer wachtte hem de zware taak de plek van Frits zinvol in te vullen, en, net zoals in de vorige wedstrijd, slaagde hij daar glansrijk in. Met kleine middelen werd eerst een pion en later een kwaliteit buit gemaakt. Zonder zijn tegenstander ook maar een sprankje hoop op tegenspel te bieden werd het net langzaam maar zeker gesloten, zodat na anderhalf uur spelen de tussenstand 2,5-1,5 in Sneker voordeel was.

En toen werd het stil.

Nog vier partijen te gaan en de vooruitzichten waren somber. Rechts van mij moest Ger een eindspel met een pion minder keepen. Links van mij speelde Wytse door in een stelling waarin ieder ander allang had opgegeven. Arnaud leek beter te staan in een ingewikkelde partij, maar had nog maar weinig tijd en in mijn eigen partij zag ik (Erwin) ook nog niet hoe ik kon winnen.

Gelukkig kwam daar verandering in. Het zwarte loperpaar werd door de eigen pionnen op de damevleugel in bedwang gehouden, waardoor mijn paarden op de koningsvleugel een beslissend pionnetje konden snoepen. Omdat mijn toren daardoor vernietigend op de zevende rij binnen kon komen vond mijn tegenstander het welletjes, waardoor we op 3,5 punten kwamen.

Bij Wytse voltrok zich ondertussen een wonder. In een veel betere stelling met een toren meer was zijn tegenstander ineens de weg kwijt. Een klassiek geval van ‘choken’! Uiteindelijk werd er een gelijke stand bereikt, waarna de vrede werd gesloten.

Ger ondertussen wist niets te bereiken tegen de Bird. Sterker nog, een vrolijk huppelend paard wist een pionnetje te snoepen, terwijl de arme loper lijdzaam moest toezien. Gelukkig bleef de partij binnen de remise-marges, waardoor de teamoverwinning binnen was (4,5-2,5).

Bleef over Arnaud. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Wederzijdse aanvallen, offers en matdreigingen maakten zijn partij tot een waar spektakelstuk. Arnaud bereikte een gewonnen stelling door veel tijd te investeren. Teveel tijd. Met nog enkele seconden op de klok gaf hij pardoes zijn dame weg, waarop hij direct kon opgeven.

 

Al met al een benauwde overwinning.

 

Dan nu de beloofde reflectie.

Wat ging goed? We hebben gewonnen. De strijdlust van Wytse. De overwinning van Frans.

Wat kan beter? De rest.

Laten we hopen dat dit de slechtste prestatie van het seizoen was. Na drie niet al te grote overwinningen doen we nog steeds mee om het kampioenschap, maar om eerste te worden zal er beter gespeeld moeten worden dan afgelopen dinsdag.


Tweede klasse A FSB

 

Dinsdag  29 januari 2013

 

De Donger 2

Sneek 3

1

 Douwe Kuipers

 0

-

Joe Hania

 1

2

 Gosse Wiersma

 1/2

-

Ger de Boer

 1/2

3

 Alle Vlasma

 0

-

Erwin Denissen

 1

4

 Maarten Koopmans

 1/2

-

Wytse Wiersma

 1/2

5

 Jan de Groot

 0

-

Frans Lagerwaard

 1

6

 Ido Elzinga

 1

-

Arnaud Bom

 0

7

 Roland vd Veen

 1/2

-

Floyd Franken

 1/2

8

 Peter Smit

 1

-

Alec Sealy

 0

 3,5

 4,5

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek