fritspenIn de voorlaatste ronde moesten we het opnemen tegen Mid Fryslan 2 spelende in het  gezellige stamcafĂ© van de gebroeders Anker, CafĂ© Kromme Knilles, genoemd naar de achterliggende vaart welke is ontstaan na een ruzie tussen de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine (wie kent ze niet).

Nog voor de wedstrijd goed op gang was scoorde Floyd (6) reeds het eerste punt. Hij won een stuk en zijn opponent gooide daarop direct de handdoek in de ring. Daarna was het lang wachten op het volgende punt. Overigens wel allemaal Sneker punten. De volgende was Wytse W. (3). Eerst een kwaliteit en daarna nog veel meer materiaal was ook deze tegenstander te gortig. De volgende in de rij was invaller Frans (7). Lang was de stelling in evenwicht maar toen de koning van zijn tegenstander op het midden van het bord verscheen werd deze van alle kanten bestookt met opgave van de Mid Fryslanspeler tot gevolg. Ik (Frits 4) gooide de stelling op een gegeven moment even open voor mijn tegenstander, deze maakte daar geen gebruik van, toen hij dat op zijn beurt deed profiteerde ik wel, won daardoor een belangrijke pion en daarna nog twee. Genoeg voor de winst.

De overwinning werd veilig gesteld door Arnaud (5), zei het dat hij genoegen moest nemen met remise na in het begin een kwaliteit voor te hebben gestaan. Daarna herpakte zijn tegenstander zich en kreeg nog 2 pionnen bij de kwaliteit en werd het nog oppassen voor Arnaud. Die zette  alles strategisch vast zodat remise een logisch was. Alec (8) kreeg het zwaar te verduren in de mooiste partij van de avond. Zijn tegenstander verloor dan wel een stuk maar kreeg daar een fantastische stelling voor terug. De koning van Alec kon niet rocheren en kreeg allerlei penningen te verduren. Alec paste steeds goed op en terwijl zijn tegenstander zijn kans niet pakte om groot materiaal te winnen deed Alec dat wel toen hij de kans kreeg. Een mooi overwinning voor Alec!

Zoals het hoort zou je zeggen waren bord 1 en 2 toen nog bezig. Ger (2) had na een Scandinavische opening de stelling snel vereenvoudigd zien worden, iets dat hij liever anders ziet. Toch kreeg hij voordeel in de vorm van een vrije randpion, op een gegeven moment leek zijn voordeel  verdwenen en leek het gelijk te staan, maar nog eenmaal ging Ger er nog eens goed voor zitten en zorgde in een K+2 pionnen tegen K+2 pionnen toch voor de overwinning, dankzij die randpion.

Erwin (1) had het niet zo heel erg naar zijn zin. Een open a-lijn, maar daar kon hij niet zoveel onheil aanrichten. Sterker nog, zijn tegenstander begon hem het leven op het schaakbord steeds zuurder te maken met paard, loper en dame. Eerst kon Erwin een aanval op de koning nog pareren, daarna verlegde zijn tegenstander de aandacht op een verdwaald paard welke dus ingeleverd kon worden. Een onverwachte 0 voor Erwin, we moeten lang terug in de FSB-geschiedenis om zijn vorige nederlaag terug te vinden (langer dan twee jaar geleden!).

Op 9 april volgt in onze klasse de apotheose, we nemen het dan als koploper in de laatste ronde op tegen de nummer 2 NEO die ons op 1 punt volgt. Een gelijkspel  (we gaan uiteraard voor de overwinning) is dus voldoende voor het kampioenschap (in navolging van Sneek 4 en wie weet volgt Sneek 1 ook nog).