fritspenIn een oud bovenzaaltje van café de Smalle Brege in Stiens omringd door ‘ fantastisch’  grote landschapschilderijen, waarvan één door een kunsthater met een mes was bewerkt,  bonden we de strijd aan tegen Jurjen Tolsma. In ons team zijn veel plekken ingeruimd voor jeugdspelers, de senioren bemannen de borden 1 t/m 3, de jeugd de overige borden.

.

Uiteraard was de jeugd ook als eerste klaar, want ze spelen veelal iets sneller dan de oudere garde.

Abe (bord 6) onderschatte de aanval op zijn koning. Dit kostte hem veel materiaal. Helaas een nederlaag.

Floyd (4) hield lang stand maar moest in het eindspel wat pionnen inleveren, het gevolg: een 2-0 achterstand.

Dit werd echter gerepareerd door Sake (8) en Sylvia (7). Invaller Sake speelde zeer goed en vanaf het begin had hij zijn tegenstander in te tang. Met een paar pionnen voorsprong gingen ze het eindspel in, toen zijn tegenstander ook nog een stuk moest geven was het wel over en uit. Sylvia speelde het heel rustig, maar toen ze de kans kreeg sloeg ze heel goed toe. Een fantastisch debuut!

Alec (5) leek steeds goed te staan, won ook een stuk maar moest wel toestaan dat zijn tegenstander daarvoor veel pionnen voor terugkreeg. Die pionnen werkten goed samen zodat er geen houden aan bleek. Arnoud (3) had een iets te voorspelbare aanval opgezet die dus gemakkelijk viel te pareren. Zijn tegenstander nam de aanval over en drong wel binnen in de stelling van Arnoud. Hierdoor kwamen we 4-2 achter.

Joe (1) leek het volle punt binnen te kunnen halen en Frits (2) leek er goed voor te staan. Joe stond een kwaliteit voor maar slaagde er toch in dit voordeel weer te verliezen, een nederlaag voor hem en voor het team was hiermee een feit.

Fritshad een open h-lijn gecreëerd, joeg de witte koning van g2 naar c2, verhuisde de zware stukken naar de b-lijn. Ging remise uit de weg en kreeg vervolgens de kans om het fraai af te maken.

stellingfritspen

Nadat wit 42. Pg1-e2 had gespeeld kwam 42. … - Pb6xc4!! en was het over en uit voor wit (43. Pxd4 – Pe3+, 44. Kb2 – Pxd1+, 45. Ka2 –cxd4).

We hebben ons uitstekend verweerd, met een beetje geluk hadden we ook gelijk kunnen spelen.

Volgende keer gaan we er weer voor!

.