De uitslag van de schaakwedstrijd Rijs - Sneek 3 staat al op de site. Mooi vlot gaat dat tegenwoordig. Deze uitslag verdient echter enige nadere uitleg. Want het krachtsverschil was kleiner dan de 1,5 - 6,5 doet vermoeden. We kregen enkele punten als het ware in de schoot geworpen.


Na enkele woorden van welkom van Herman Beks, waarin hij ondermeer de inauguratie van de nieuwe VS president aantipte, begon de wedstrijd. Hij liet tijdens zijn korte speech in het midden wat belangrijker was. Stilzwijgend prefereerden wij 'onze' schaakavond.


Halverwege de avond ging er een telefoon af van een schaker van de de interne competitie.
Hallo? klonk het in de speelzaal. Daarna verliep het gesprek verder in de hal. Congratulations! Dat moet Trump zijn geweest met het verzoek om hem vanuit het Friese te feliciteren met zijn nieuwe baan. Per slot van rekening is er niet ver van Rijs eens een boot voor hem gebouwd. De schaakavond ging gewoon verder.


Frits speelde tegen Chris Draijer en kreeg al snel in de partij een aanval te verduren op de koningsstelling. Frits, niet voor een gat te vangen, pareerde dit naar behoren en nam daarna het initiatief over. Maar ook dat was wel te verdedigen. Chris gaf in de overgang naar eindspel een toren weg en daarmee ook de partij.


Zelf kwam ik een pion voor in de opening tegen Herman Beks. Dat voordeeltje leek lang onvoldoende voor de winst. In het naderende eindspel kwam Herman gevaarlijk met zijn koning binnen wandelen om te assisteren met pionwinst. Maar hij zag daarbij kennelijk een aftrekschaakje met een gepende koning over het hoofd. Dat leverde voor mij een stuk op. Daarna was de strijd nog steeds een duel dat alle kanten op kon. Maar de in enige tijdnood verkerende Beks gaf een belangrijke pion weg.

Wytze op bord 3 had in Jan Brinkman een pittige tegenstander. Wytze raakte een pion achter zonder compensatie. Jan vergat dit uit te buiten, gaf onnodig een pion weg waarna Wytze de stelling op remise kon houden.

De partijen Jappie Breimer tegen Hielke en Douwe Tjerkstra tegen Huib zijn amper uit evenwicht geweest. Voorzichtig spelen, geen gekke dingen doen.


Sybe Smid speelde een goede pot tegen Henk Breimer. Hij kwam een stuk voor en zag kans de partij te winnen.

Jan Hans bleek te sterk voor Tjeerd de Vries. Halverwege de strijd leverde emateriaalwinst hem het volle punt op.


Dylan had in Hans Starreveld een degelijke tegenstander. Lang stond hij en pion achter en iets minder. Maar door wat te manoeuvreren met de stukken maakte hij het Starreveld wel lastig. In het eindspel kwam Dylan met een onduidelijke aanval die verrassend uitpakte met partijwinst. Het kan verkeren, werd geopperd.