Op dinsdag 14 maart ontving het derde de Schaakcombinatie Leeuwarden. Op papier veel sterker, dus een nederlaag was te verwachten.

Maar dat het zo makkelijk ging was nou ook weer niet nodig. Pionnen, stukken en zelfs dames werden gewillig aan de tegenstanders aangeboden die de cadeautjes met veel plezier accepteerden.

Slechts twee spelers onttrokken zich aan de malaise. Op het tweede bord speelde Joe zoals altijd een betrouwbare pot. Stukken goed neerzetten, zwaktes van de tegenstander opzoeken, beetje duwen en trekken en het volle punt is alweer binnen.

Ster van de avond was echter Sybe. Tegen good old Takkebos leek het mis te gaan, maar Sybe toverde nog een mooi konijn uit de hoge hoed.

sybe1We komen er in op zet 26. Wit heeft net 26. Txb6,… gespeeld. Sybe, met zwart, kan nu de boel dicht schuiven met 26. …, f3 27. g3, maar zo zit Sybe niet in elkaar. Hij speelt

26. …,g3!

en offert dus zijn paard op h5!

27. Dxh5, Tg5

 

28. Df7, …

sybe2Loper gepend, druk op b7, optisch ziet het er niet goed uit. Maar gelukkig is zwart aan zet.

Voor de schoonheidsprijs had Sybe nu gxh2+ moeten spelen. Wat wit ook speelt (Kxh2, Kh1 of Kf1), Dg4! wint dan in alle varianten. Maar goed, dan was het volgende offer niet op het bord gekomen…

29. …, gxf2+

 

 

30. Kxf2, …

sybe3

En daar gaat het volgende stuk!

30. …, Txg2!

Wit moet dit offer aannemen en dan wordt het remise door eeuwig schaak. Maar nee, de koning vluchtte en toen was het uit:

31. Kf3, Dg4+

32. Kf4, f3+

33. Ke3, Lg5+ en opgegeven. Na 33. Df4, Dxf4 is het mat.