Recent Toegevoegd

  • rapidschaak
    14-08-2023
    Wedstrijden (Klasse 3A) RondeDatumThuisUitUitslag Ronde 1 16-09-2023 Sneek 1 Schaakwoude 1 - Ronde 2 07-10-2023 Staunton Groningen 1 Sneek 1 - Ronde 3 04-11-2023 Sneek...
  • rapidschaak
    02-08-2023
    Selwin Keuning prolongeert zomer snelschaak titel Eerste prijs Wytze Hulshoff: zomer rapidkampioen 2023   Traditie getrouw sluit de schaakclub Sneek de zomercompetitie af op de dinsdag voor...
  • rapidschaak
    26-07-2023
    Hoe werkt de stand van het zomerschaak ?   Om in aanmerking te komen voor een prijs, moet een speler aan één van deze voorwaarden voldoen: 1.  Je hebt minstens de helft van het aantal...
  • rapidschaak
    26-07-2023
  • rapidschaak
    19-07-2023
  • More news...

Bezoekers

Today 85

Yesterday 483

Week 568

Month 5333

All 427739

Currently are 8 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

T Sneek IV 1483 Lemmer 1613 4 4 di 13 okt
1. Wytze van der Zee 1533 Frank Beene Frankema 1844 ½ ½
2. Hielke Gorter       1 0 Regl.
3. Sake Jan Velthuis 1608 Nico Nuyen 1616 ½ ½
4. Maarten van Steinvoorn 1551 Durk van der Werf 1493 ½ ½
5. Dirk Schild 1416 Maarten Breimer 1553 ½ ½
6. Maurits Ypma 1476 Dik van Kolfschoten 1613 0 1
7. Huib van der Zweep 1289 Adri v.d. Elshout 1587 0 1
8. Jan Hans de Jong 1507 Menno Beetsma 1585 1 0

dirksNa 2 overwinningen toog Sneek 4 vol goede moed naar Leeuwarden om aldaar Knudde 2 te gaan bestrijden. Vlakbij het prachtig gerenoveerde winkelcentrum in Bilgaard is de ruime speelzaal. De stukken en de borden stonden al klaar. De stukken echt wit en echt zwart en in een doos naast het bord een tweetal dames voor de promotie. Ze bleken later niet nodig.

Lees meer...

Nadat er vorig seizoen door omstandigheden geen 4e team kon worden geformeerd, lukte het dit jaar wel. De teamcaptain moest echter op het laatste moment een beroep doen op twee invallers. We moesten naar Drachten om Drachten 2 te bestrijden. De spelers werden ingedeeld op ratingpunten.

Lees meer...

juliuskleinDe schakers van Lege Geaen hoefden niet ver te rijden voor hun laatste uitwedstrijd. De derby der lage landen speelde zich in Sneek af. Om ‘des keizers baard’ zoals het zo mooi heet. De strijdlust was er niet minder om bij de mannen uit Gauw e.o., getuige een eclatante 5½ – 2½ overwinning. Of ze kunnen gewoon beter schaken, dat kan ook.

Lees meer...

julius100Dank zij invaller Huib van der Zweep kon Sneek IV met acht man op reis naar Rijs. Volgens de site van de schaakclub spelen we in ‘Hotel Jans’. De speelzaal stond echter in de tuin en bleek een veredelde houten keet volgehangen met koeienschilderijen van Sneker Wiebe van der Zee. Nou vind ik een landschapje met een paar koeien wel aardig maar dit was iets te veel van het goede.

Lees meer...

julius100Nadat spreekstalmeester van dienst Sybe de gasten uit Workum welkom had geheten en en passant gewezen had op hun rechten en plichten barstte de strijd los op de 64 velden. Na de smadelijke nederlagen tegen de F-Pion en Mid Fryslan zou een gelijkspelletje of wellicht een kleine overwinning niet te versmaden zijn. Het liep anders.

Lees meer...

julius100Er stond een zware klus te wachten voor de broeders van SneekIV: uit tegen Mid Fryslan, die als een stoomwals recht op het kampioenschap aankoerst. Dan is het wel handig om in elk geval met 8 man aan te treden. Die achtste man werd nota bene nietsvermoedend wandelend bij Ger’s lampenshop gespot. Maarten kreeg onmiddellijk de opdracht dit heerschap subiet dan wel stantepede klem te rijden, in de auto te sleuren en op zijn verplichtingen te wijzen. Dirk Meier wist van niks, stamelde dat hij nog even naar huis moest maar werd daarna met alle egards, zoals een heer van stand verdiend, medegenomen naar het lieflijke Akkrum.

Lees meer...

julius100Dit verslag van de wonderbaarlijke avonturen van het Sneker vierde schaakteam wordt een stuk korter dan gebruikelijk. De oorzaak hiervan is dat men met liefst 2 man minder in het strijdperk traden tegen de F-pion uit Franeker. Een naam waar over nagedacht is trouwens maar dit terzijde.

Lees meer...

juliusDe streekderby tussen de beloften van Sneek en het tweede van Westergoo eindigde na een hectisch slot in een gelijkspel.

Centrumspits Dirk Meijer kreeg een flankaanval te verduren waar hij niet meer goed uit kwam. Een batterij aan stukken en een verre vrijpion zorgden voor het eerste punt voor de Bolswarders.

Met fraai spel bracht Sake Jan op 2 de stand gelijk toen tegenstander Eeltsje Boomsma een paar keer opzichtig in de fout ging.

Lees meer...

juliusSneek IV trad in de eerste ronde in klas 2b FSB aan tegen Steenwijk II in het gelijknamige. Nestor Jan Hofman was bereid ons achttal te completeren na afzegging van Mike Ising. In de auto was het gezellig keuvelen over koetjes en kalfjes. Hofman blijkt liefst 5 hobby's te hebben. Met stip op 1: paarden (it Fryske hynder) en als goede tweede het schaak. Een poging van mij dit om te draaien bleek ijdel.

Lees meer...

Als hofleverancier van nooddruftige Sneker schaakteams toog ons vermoeide achttal voor de laatste uitwedstrijd naar Workum. De klap kwam hard aan. Met liefst 6½-1½ het vlaggenschip van de Workumers in. Uitgerekend Sybe, die geen invalbeurt op zijn naam had staan, zorgde voor een vol punt. Vergelijk het maar met onze schaatselite. Je zal net een 1000m hebben gereden, moet je een half uur daarna meedoen in de ploegenachtervolging om het 3-tal vol te maken. De uitslag valt te raden. Het ging ongeveer als volgt:

Wytze op bord 5 speelde gewoontegetrouw alsof de duvel hem op de hielen zat. Met een kwal achter dacht hij met zijn dame een pionnetje te winnen. Het veld was echter bestreken door een paard. Wytze vergaloppeerde zich letterlijk door gratis voor niks zijn dame weg te geven.

Volgens eigen zeggen stond kopman Dirk overwegend tegen de sterke Haijtema junior. Dirk had geen idee van de schaakkracht van zijn tegenstander en speelde dan ook lekker onbevangen. Hij vergat echter even een gaatje vrij te maken voor de koning zodat hij volgens jargon pardoes mat achter de paaltjes ging. 2-0.

Steller dezes op zes speelde een prettige Scandinavier met 2 opgerukte pionnen richting koning. Een onoplettendheidje kostte me een paard maar de boertjes voor zijn koning had ik reeds opgepeuzeld. Even later kon ik een kwaliteit terugwinnen en werd het nog razend spannend. Zoals zo vaak vergokte ik me na de tijdcontrole en moest een hopeloos eindspel met een loper minder verdedigen. 3-0

Maurits (8) nam het op tegen Haijtema senior, ook voor geen kleintje vervaard. Nu is Maurits de laatste weken in bloedvorm getuige zijn top tien notering in de onderlinge maar dit baasje was een maatje te groot. Na pionverlies ging hij iets te driest ten aanval wat resulteerde in torenverlies. De ‘ald man’ tikte het vervolgens routineus uit. 4-0.

Ook Maarten op 2 kon het niet bolwerken tegen Pieter de Boer. Met de opmars van respectievelijk 1 en 2 verbonden vrijpionnen richting zijn kant had hij weinig meer in te brengen dan een handdruk ter felicitatie, dan wel opgave. Ergo 5-0. Een drama in pocketformaat tekende zich af.

Jan Hans op vier was weer eens ouderwets aan het ‘skuuven’ maar kon het juiste winstplan niet vinden. Hij deed wel goede zetten maar niet de beste. Restte niets meer dan het verdedigen van een vrijpion van de Workumer. Ook die kwam niet echt verder. Remise derhalve.

Een uitgeruste Sybe (7) is een schaker om rekening mee te houden. In een echte schaakpartij met veel gemanoeuvreer van stukken werd het zijn tegenstander in het verre eindspel te machtig. Een overwinning zo solide als zijn meubels.

Lang leek het er op dat Sake Jan (3) nog een puntje aan ons schamele totaal kon bijvoegen, maar dat was schijn. Een sterk paard verdedigde 3 verbonden vrijpionnen van Sake Jan. Terwijl zijn paard op zijn beurt een verre vrijpion moest stoppen. Die pion werd genomen maar Sake Jan kon niet voorkomen dat aan de andere kant de enig overgebleven pion promoveerde.

Dit debacle heeft verder geen gevolgen maar je goede naam wordt zo wel te grabbel gegooid. In het vervolg moet er maar een leasecontract komen met beperkende voorwaarden. De zaken gaan tenslotte voor het meisje. Sneek II en III kunnen hun eigen boontjes wel doppen. Joe heeft vast nog wel wat talentvolle jeugd in de aanbieding. Anders maar een team minder.

Als hofleverancier van het 2e en 3e mochten de schakers van ’t vierde zelf aan de bak tegen DSC II uit Drachten, thuis in het genoeglijke ABC. Na een hartelijk welkomstwoord van de voorzitter togen we gebroederlijk en zonder invallers aan de slag. Waar maak je dat nog mee.

Een mazzeltje hadden we al in de knip, omdat Jan Hans’ tegenstander niet op kwam dagen was het eerste punt binnen. Jan Hans bood sportief aan om de borden te volgen en mij voldoende copy te verschaffen voor weer een prachtstukje. Waarvoor driewerf hulde.

Maurits op 8 was reeds na de teampursuit in Workum warmgedraaid en liet er geen gras over groeien. Volgens mijn boekhouder had hij op de 10e zet respectievelijk  een aanval op de dame, gevolgd door pionwinst, stukverlies en een matdreiging. Tel uit je winst, 2-0.

Dirk op het eerste bord had een ‘drege’ avond met veel druk naar voren van zijn tegenstander hetgeen tot stukverlies leidde met een onhoudbare stelling tot gevolg, ergo 2-1.

Wat ik mag begrijpen uit de overlevering had Wytze (6) eerst pionwinst gevolgd door een aftrekschaak wat een kwal opleverde. Daarna 2 vrijpionnen, torenwinst en tot slot een reguliere winst. Gewonnen dus, 3-1 derhalve.

Drachten maakte de aansluitingstreffer door een uitglijder van Maarten op bord twee. Na een paardvork op de koning en dame in een lastig te verdedigen stelling gaf hij er de brui aan. Geheel tegen zijn gewoonte kon hij daarna op zijn gemak de rest van de partijen volgen.

Sybe speelde een evenwichtige (saaie?) partij volgens de Bert-de-Vries-methode. Dat wil zeggen de loper op b2 geposteerd. Volgens JH was de partij na 25 zetten nog in evenwicht. Ik hoorde achter me Sybe iets van een remisevoorstel mompelen. Zijn tegenstander was bepaald niet op oorlogspad wat resulteerde in een fraaie 3½-1½ voorsprong.

Ondergetekende (7) moest tegen dhr. Veljkovic die baalde dat er geen belettering op de borden stond. Hij opende dan ook ‘per ongeluk’ met e4 i.p.v. d4. Ik vond het wel best en gaf hem na deze valse start een herkansing. Ondanks zijn dyslexie was het zeker geen beroerde schaker die in een scherpe stelling na het nodige geruil snel 2 pionnen won. Na een niet onverdienstelijke combinatie mijnerzijds moest hij zijn dame geven om niet mat te gaan. Door promotie kon ik met een nieuwe dame op matjacht. Ondanks een zeldzaam gevalletje van schaakblindheid (ik zag zettenlang het patspook boven het bord zweven) was eindelijk de buit binnen, 4½-2½.

Hekkensluiter Sake Jan (3) deed er nog een schepje bovenop door een fraaie zege m.b.v. 2 verbonden vrijpionnen die, op straffe van torenverlies, niet te stuiten waren.

Al met al een vruchtbaar schaakavondje wat ons een plekje in het eerste rijtje oplevert met
wie weet wat in het verschiet.

Geinspireerd door Corus speelde de hoofdmacht van Sneek IV hun uitwedstrijd bij een van de leukste clubs van Friesland e.o. In 058, dat dan weer wel. Voor de eerste keer bracht mijn TomTom ons linea recta naar het clubhuis. Jammer dat het traditionele verkeerd rijden en zoeken verleden tijd is maar de zaken gaan voor het meisje.

Vanwege enkele invallers was de opstelling ietwat gewijzigd. Met de punt naar voren maar met zonedekking.


Invaller Dirk Schild op het achtste bord voor naamgenoot Meier was als eerste klaar na een remise aanbod van de Luwadder. Na enig overleg met teamchef Wytze mocht Dirk het half bijschrijven. Niet onverdienstelijk want hij stond beslist minder.


Ook Maurits (6) speelde gelijk na een boeiende laveerpartij. In het eindspel kon hij remise afdwingen door eeuwig schaak op straffe van kwaliteitsverlies.


Elke keer als ik bij het bord van Jan Hans (4) kwam was er nagenoeg niks aan de stelling veranderd. Skuven op de vierkante millimeter zonder enig initiatief van beide spelers. Oersaai dus maar wel een halfje toevoegend aan het totaal.


Bij deze anderhalve punt zou het blijven want die lui uit de hoofdstad waren superieur en bepaald niet knudde. De rest verloor dus. Dat ging ongeveer als volgt.


Het verlies van Sybe op 7 valt hem niet euvel te duiden. Afgezegd na een zware keeloperatie, toch maar meegedaan om het team te completeren. Klasse in optima forma! Zijn koning bleef midden op het bord staan en werd onder vuur genomen door 2 torens een loper en dame.


Op het tweede bord had Wytze een hele kluif aan de sterk spelende Abe Willemsma. Diens pionnen liepen in konvooi naar de overkant en waren niet te stoppen zonder stukverlies. Ook schwindelen hielp niet meer.


Sake Jan (3) speelde een ruige, om niet te zeggen wildwest, partij met aan weerszijden aanval met loper en paard. Sake Jan won 3 pionnen ten koste van 2 stukken maar met koningsaanval. De zaak werd prima gekeept en toen even later nog een pion werd gesnoept moest hij opgeven.


Ondergetekende op 5 speelde een van mijn mooiste partijen. Met een batterij van verdubbelde torens, loper en dame op de vijandelijke koning dacht ik het punt al in de buse te hebben. Maar als zo vaak na de tijdcontrole was de spanning er even af en liet ik pardoes mijn dame instaan. Ik probeerde het tegen beter weten in nog even met toren en paard maar het rendement was nihil.


Rest traditiegetrouw als laatste de partij van Maarten op het eerste bord. Met een stuk minder probeerde hij te redden wat er te redden viel maar een paardschaak deed hem de das om. Nadat de dames geruild waren gaf onze kersverse AOW-er als bonus nog maar een stuk kado waarna de handen geschud kon worden.


Aardig geprobeerd maar deze jongens waren gewoon een maatje te groot.

In een geheel vernieuwd interieur met voortreffelijk zittende stoelen trad Sneek IV thuis aan tegen de schakers van Rijs uit ˜Mooi Gaasterland". Dat er veel op het spel stond bleek uit het feit dat liefst 2 wedstrijdleiders acte de presence gaven. Wel jammer dat er levensgrote foto’s van schaatsers i.p.v. schakers in het ABC hangen maar dit terzijde. Nu kan ik niet schaatsen maar anders had mijn portret in deze eregalerij natuurlijk niet misstaan.


Steller dezes op bord 7 was na nog geen 20 zetten klaar met een remise door herhaling van zetten. Na een toepasselijke Scandinavische opening ging ik onbekommerd op koningsjacht maar mijn tegenstandster verdedigde bekwaam. Met een paardoffer op f2 dacht ik de buit binnen, dan wel minimaal remise, te hebben. Bij de analyse bleek het nergens op te slaan zodat ik in mijn handen mocht knijpen met een halfje. Tegen de kou kan een boetekleed er ook nog wel bij.


Dirk Meier, traditiegetrouw op het eerste bord, werd door 2 lopers en een dame onder de voet gelopen en moest snel daarna opgeven tegen de sterk spelende Chris Draaier.

Buurman Maurits op acht trok de stand gelijk door een gedegen overwinning met dubbele aanval op 2 torens en een matdreiging op de koop toe. Nu had Maurits eerder al een reglementaire nul kunnen claimen na een piepend mobieltje van zijn tegenstander maar sportiviteit staat hoog bij ons in het vaandel!


Sake Jan (3) moest  een slecht staand eindspel verdedigen met beide 2 torens en handvol pionnen. Naarmate de partij vorderde raakte Sake Jan steeds meer klein grut kwijt en tenslotte een vol punt. 


De tegenstander van Maarten (2) ruilde niet goed af en kwam tot zijn ontzetting gaandeweg meer  hout achter zodat hij in arren moede maar op gaf. Het evenwicht was na deze overwinning nog niet verstoord.


Dit werd door Sybe op bord 6 doorgetrokken met een remise waar beide spelers content mee waren. Hoewel, volgens mijn bescheiden mening, Sybe hiermee door het oog van de naald is gekropen na een slecht staand middenspel.


Ook bij de partij van Wytze (5) was er te weinig materiaal om nog op winst te spelen zodat de vrede maar getekend werd. Ook in Gaasterland kent men zijn reputatie.


Het was aan Jan Hans (4) om al of niet een beslissing te forceren. Met 2 actieve torens en dame tegen een louter verdedigende tegenstander leek het heel lang crescendo te gaan. Een beslissend kwaloffer werd door Jan Hans verworpen maar met meer tijd was de winst aanstaande.

Zij het niet dat zijn tegenstander bijna remise door eeuwig schaak kon afdwingen met nog 20 seconden op de klok. Jan Hans vond de enige juiste verdedigende zet waarna de elektrieke klok zowaar een vlagje tevoorschijn toverde. Hiermee was de overwinning op koploper Rijs een feit. Waarvoor hulde!


Met een trainingskamp, in de vorm van een heus rapidtoernooi in De Draai, in het verschiet ziet de toekomst er voor het vierde goed, om niet te zeggen rooskleurig uit.

 

F.S.B. competitie    2e klasse  B    3e ronde 

             Sneek  4            -       Rijs

1

Dirk Meijer

Chris Drayer

0-1

2

Maarten van Steinvoorn

Herman Beks

1-0

3

Sake Jan Velthuis

Hans Starreveld

0-1

4

Jan Hans de Jong

Jappie Breimer

1-0

5

Wytze van der Zee

Douwe Tjerkstra

½-½

6

Sybe Smid

Henk Breimer

½-½

7

Julius Bosma

Trienke Wymenga

½-½

8

Maurits Ypma

Gert Jan Faas

1-0

 

 

                       uitslag

4½-3½

        

 

 

Sneek IV speelde zijn tweede wedstrijd uit tegen ‘Leege Geaen’ uit Gauw. Gauw waren we er zeker. Een kwartier te vroeg zodat we mooi konden helpen met het verhuizen van tafels en stoelen in het onverwarmde zaaltje in ‘Us Gebou’.

Nadat we wat opgewarmd waren konden we los na een vriendelijk welkomstwoord. Volgens oudgediende Sybe was het zeker 20 jaar geleden dat de Sneker schakers het pittoreske dorpje met een bezoek hadden vereerd.

De tegenstander van ondergetekende (7) werkt in de beton. Zo zag zijn schaak er ook uit. De boel vastzetten met de pionnen en zoveel mogelijk afruilen. Ik kwam er niet door. Probeerde nog een uitval met de dame maar dit werd eenvoudig gepareerd. Remise derhalve. Gezien mijn voortdurende schakeritis een topprestatie.

 
Half tien klaar, genoeg tijd dus om eens kijkje bij de andere borden te nemen.


Wytze op 5 stond een kwaliteit en een pion achter en had naar eigen zeggen zijn avond niet. In een wild west partij begon zijn tegenstander te twijfelen en dat moet je juist tegen Wytze niet doen. In een eindspel met een loper meer vergaloppeerde de Gauwenaar zich en deed onze schwindelkoning zijn naam alle eer aan.

Buurman Maurits aan het voeteneind maakte er een enerverend potje van. Eerst een stuk achter, weer terugwinnen en vervolgens in een lastig eindspel met beide een toren en een paard knap remise halen. Wat schwindelen betreft is Maurits een goede tweede.

Bij de overige borden zag het er een stuk minder rooskleurig uit. Dirk, Sybe en Maarten stonden onder druk, Jan Hans en Sake Jan gelijk tot beter.

Sybe (6) moest bijna de gehele partij zijn koning beschermen tegen mat maar kon goed tegenspel bieden. Zijn tegenstander zag een eenvoudig mat achter de paaltjes over het hoofd zodat dit punt ons in de schoot werd geworpen. Een beetje ontdaan verontschuldigde Sybe zich voor zo’n mazzeltje, hetgeen vriendelijk in dank werd aanvaard.

Tussenstand derhalve 1-3 in ons voordeel. Tot zover crescendo.

Volgens mijn inschattingen (voor wat het waard is) had Sake Jan op het derde bord een kansrijk loperoffer kunnen doen met aanval op de koning. Hij koos voor een behoudende zet. Even later ging het toch mis toen zijn naakte koning schaak werd gezet door de dame met loperverlies tot gevolg. Hiermee kwam Sake Jan goed weg want het had ook zijn dame kunnen zijn. Na een gemene loperzet verloor hij ook nog de kwaliteit en daarmee de partij.

Dirk op het eerste bord stond toen al onder druk met een batterij van een loper en dubbele torens gericht op zijn staatshoofd. Dirk offerde zijn paard voor 3 vrijpionnen maar toen hij in het eindspel een toren kado gaf was het pleit beslecht. Gelukkig gaat het met zijn Frysk een stik better. Met een tussenstand van 3-3 was alles nog mogelijk.

Jan Hans (4) blunderde een stuk weg en kwam daarna niet meer in het stuk voor. Zijn sterk spelende opponent maakte geen fout waarna Jan Hans hem maar de hand schudde. Het spreekwoord: ‘een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken’ ging niet voor hem op. Laat die grijze bos maar weer groeien.

Na deze verliespartij was het aan, wie anders dan, Maarten om de zaak gelijk te maken.

Tussen de Albada’s, Dotinga’s en andere Friese namen viel de naam Vergonet me bij binnenkomst al op. Rudolf speelt blijkbaar graag zijn partijtjes in de luwte van het dorpsschaak want hij was de tegenstander van Maarten op bord 2. Na een rustige manoeuvreerpartij kwam de Hegumer steeds meer onder druk. Zijn torens en slechte loper konden na dameruil niets inbrengen tegen de binnengedrongen torens en koning van ‘Valentino’.

Laatstgenoemde schepte er een bijna sadistisch genoegen in Maarten zo lang mogelijk te laten bungelen. Deze had echter veel eerder kunnen en moeten opgeven.

Al met al een terecht verlies dat nog veel ongunstiger had kunnen uitvallen.

No title

In deze barre tijden van kredietcrisis en omvallende banken hebben de schakers gelukkig een houvast: op zijn tijd spelen met het vierde. Sneek IV moest thuis aantreden tegen Schaakwoude III uit Damwoude. De heren uit het hoge noorden waren stipt half acht aanwezig zodat we op tijd konden beginnen na het welkomstwoord van Sybe.

Geheel tegen zijn gewoonte in was  Maarten op bord 2 als eerste klaar na nog geen uur spelen. Zijn tegenstander kon stuk- of kwaliteitsverlies niet voorkomen waarna hij maar opgaf. Een vroege meevaller die hoop gaf voor de rest.

Wytze (5) had in zijn gehele partij slechts 20 minuten tijd verbruikt toen hij een loper weggaf en daarmee tevens de partij. Gelijk derhalve. Ondergetekende op 7 speelt de laatste weken geen deuk in een pakje boter en had zich voorgenomen alles voor het vierde te geven. In een Scandinavier kwam ik goed uit de opening maar de Damwoudster speelde het scherp. Een paardzet werd verkeerd beoordeeld waarna het een kwestie was van de dood of de gladiolen. De bloemen gingen naar mijn tegenstander.

Jan Hans (4) kwam onder druk door 2 torens op de 7e rij en later 2 lopers die zijn stelling binnendrongen. Met een aardig schijnoffer met de loper probeerde hij het tij te keren maar zijn tegenstander had goed gerekend waarna Jan Hans inzag dat doorspelen geen zin had. Met een tussenstand van 1-3 was het werk aan de winkel voor de overige spelers.

Bij Sake Jan op bord 3 zag het er ook al niet al te voorspoedig uit met een koning midden op het bord die niet kon rocheren. Maar de noorderling had geen goed plan, begon te twijfelen en zoals zo vaak draaiden de rollen geheel om. Wellicht uit blijdschap had Sake Jan zichzelf een nederlaag toegeschreven maar hij toch echt gewonnen.

Sybe (6) moest dus nog even aan de bak om de stand weer gelijk te trekken en deed vertwijfelde pogingen iets van stelling te maken. Opvallend was dat in het middenspel de helft van de beginstelling bij zijn tegenstander nog niet ontwikkeld was. Sybe kon blijkbaar niet profiteren waarna de stelling min of meer gelijk was. Goesting om er een scherpe partij van te maken hadden de heren niet zodat de partij na herhaling van zetten als een nachtkaars uitging.

Ondertussen had Dirk Meier, vertrouwd op het kopbord, de partij naar zich toegetrokken. In het middenspel stond hij nog danig onder druk maar zijn tegenstander kon het juiste plan niet vinden waarna Dirk behendig het roer overnam en met een verwoestende damezet een eind aan het gevecht maakte.

Met een gelijke stand moest invaller Maurits voor Albert het pleit beslechten. Buurman Maurits speelde een beetje, geholpen door zijn tegenstander, zouteloze, om niet te zeggen, saaie pot. Geduldig en sluw zoals we hem kennen wist hij toch een belangrijk voordeel te halen in de vorm van een vrijpion die uiteindelijk de partij besliste.

Met deze klinkende overwinning is de eerste stap gezet naar, wie zal het zeggen, iets fraais in het verschiet. Hoe dan ook, om met Dirk S te spreken: omvallen kan altijd nog.

Bonussen werden er niet uitgekeerd aan de schakers van het vierde afgelopen donderdag, getuige de 7-1 nederlaag tegen Schaakwoude III uit Damwoude. Dat de genen van Sipke Ernst nog niet uitgewerkt zijn in het Friese dorp mag duidelijk zijn.

‘Om des keizers baard’ volgens het vriendelijke welkomstwoord. Amehoela, met een man meer weinig clementie in de houten kantine van de plaatselijke ‘United’.

Sybe had afgezegd, een vervanger was op korte termijn helaas niet beschikbaar.

Dirk Meier vertrouwd op 1 combineerde met als doel pionwinst. Het draaide uit op loperverlies. Dirk vocht voor wat hij waard was maar het mocht niet baten.

Albert en Wytze redden beide de halve eer op respectievelijk bord 6 en 7. Twee verdiende remise waar niets op af te dingen viel.

Andere koek was het bij Jan Hans op 5 die naar eigen zeggen geheel tegen zijn gewoonte in ging experimenteren. Schoenmaker blijf bij je leest want dit liep faliekant verkeerd af. De Damwoud(ster) kon kiezen tussen mat of damewinst.

Maarten was voor zijn doen vroeg klaar na een kansloze pot met 3 pionnen minder. Hij speelde nog lang door tegen beter weten in maar moest uiteindelijk toch ‘belies jaan’.

Dit gold ook voor Sake Jan op bord 2 die een stuk moest geven om promotie te voorkomen. De overgebleven paarden en enkele pionnen waren voor zijn tegenstander ruim voldoende voor de winst.

Ondergetekende speelde een fantasierijke partij tegen een tegenstander die hieraan gaarne meewerkte. Deze gaf zijn dame voor loper en toren wat een levendig (schouw)spel opleverde. Volgens de kenners heb ik de winst ergens laten liggen maar met slechts 2 minuten tijd kon ik zijn goed samenwerkende paarden, loper en toren niet de baas.

Handhaving in de 2e klas FSB was het hoogst haalbare dit seizoen.
Wie weet kunnen we komend seizoen de ambities wat bijstellen. Laat die grootmeester nou maar komen.

Sneek IV behaalde een regelmatige zege op DSC III uit Drachten. Alleen de topborden verloren, de rest was ‘a piece of cake’ in goed Nederlands.

Na het welkomstwoord van Sybe namen we plaats achter de borden. In onze vaste opstelling, al een seizoen lang zonder invallers. Kom daar tegenwoordig nog eens om.

De man in vorm, (een halfje met het tweede), Wytze van der Zee (5) was als eerste klaar nadat zijn tegenstander zich vergaloppeerde door zijn paard, in de geest van Remco Heite, weg te geven. De afronding was voor onze captain een peulenschil.

Ondertussen was het op de andere borden fifty-fifty qua stelling.

Jan Hans, op het vierde stek, ook al knap invallend in het derde, stond huizenhoog gewonnen met een dame voor tegen 2 lichte stukken. Deze had hij veroverd met enkele tactische wendingen.

 

Op bord 8 had Sybe geen kind aan de Dracht(ster). Op vele manieren kon hij liefst 2 torens veroveren. Zijn tegenstander zag het nutteloze van verder spelen in en gaf snel op.

Na een stief kwartiertje spelen ging plots het mobieltje van Maarten’s tegenstander af. Reglementair een vol punt voor ons (even bij Erwin gechekt) zij het dat Maarten dit kadootje niet aannam. Hiermee de sportiviteit prevalerend boven het teambelang, waarvoor hulde.

 

Concullega van ondergetekende (7) was ook al niet op het oorlogspad en liet zich als een mak schaap naar de slachtbank leiden. Achteraf vond hij mijn opstelling tamelijk agressief. Nou ben ik normaal geen Hooligan maar zodra ik een schaakbord zie dan….

 

Bij het bord van kopman Dirk Meier zag het er geheel anders uit. Dirk stond een handvol pionnen achter met een koning op de tocht. Hiermee was de eer alvast gered voor de bezoekers.

Buurman Sake Jan dacht via een ruil een pion te winnen maar toen hij even goed keek was hij een vol stuk achter. Zijn tegenstander met de illustere naam Dan Brandenburg (nog een a erbij en je hebt een topper in huis) maakte het karwei bekwaam af.

 

De schoonheidsprijs van de avond was voor Albert (6). Albert speelde met een stuk meer omdat het paard van zijn tegenstander op a8 kreupel was. Na een fraai loperoffer was het mat niet meer te voorkomen anders dan de dame te geven.

Bravo!

Het slotakkoord was volgens goed gebruik voor Maarten op 3 die een stuk had geofferd voor een onduidelijke aanval. Deze sloeg niet door waarna de gast nog wel enige moeite had het af te maken maar hier na ampele pogingen toch in slaagde.

Na dit succes was er nog ruimschoots tijd om een kijkje te nemen bij de spannende bekerwedstrijd van het derde.

 

Julius

 

De schakers van het vierde van Sneek moesten afgelopen vrijdag naar Buitenpost voor hun een na laatste uitwedstrijd tegen De Twee Kastelen. Kastelen heb ik niet gezien, wel een kerk met aangrenzende zaaltjes voor cultuur en ontspanning. De schaaklocatie in het plaatselijke Godshuis had qua ruimte en beleving veel weg van het knusse Kalverdijkje, om even de sfeer te schetsen. Hoe dan ook, met een kersverse jetlag in het lijf van Albert en Jan Hans waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen.

In de gebruikelijke bordvolgorde de persoonlijke resultaten:

1.    Dirk Meier speelde, vrij naar Bert de Vries, het ongebruikelijke 1. b4. Zijn tegenstander liet zich niet verrassen en door een lastige dubbele penning kwam hij spoedig een stuk voor. Dirk probeerde nog van alles maar moest al snel de strijd staken.

2.    Als enige wist Sake Jan een vol punt te scoren. In een Franse opening had hij in het begin al een half uur tijdvoorsprong hetgeen hem later in de partij groot voordeel zou brengen. Na eerst een kwaliteit achter gestaan te hebben wist hij dit om te buigen in een stuk voor. Met een loper en toren tegen een toren wist SJ bekwaam het eindspel uit te spelen.

3.    Maarten was traditiegetrouw als laatste nog bezig. Zijn eindspel was kansloos met een stuk en een handvol pionnen minder. Naar eigen zeggen had hij zeker gewonnen als hij niet door een penning een stuk kwijtgeraakt was. Tja…..

4.    Jan Hans, net terug uit gokparadijs Las Vegas was waarschijnlijk uitgegokt. Had weinig goesting om veel risico te nemen en schoof zijn stelling daarom maar volledig dicht, hiermee een zekere remise veilig stellend.

5.    Wytze had al snel een hem kenmerkende stelling op het bord, d.w.z. een open overzichtelijke stelling met niet al te veel stukken. In een gelijkwaardige stand werd remise besloten door herhaling van zetten.

6.    Albert, nog nagenietend van de gewonnen Jackpot in de Amerikaanse woestijnstad zag i.p.v. schaakstukken alleen maar fiches op het bord. Hierdoor verblind koos hij, in het teambelang, voor een risicoloos gedegen opstelling. Omdat zijn tegenstander ook niet echt aandrong besloten de heren het punt te delen.

7.    Ondergetekende is naarstig op zoek naar het boek ‘Hoe bestrijd ik mijn vormcrisis?’
Mijn naamgenoot van de arme tak dacht ruim een half uur na over het antwoord op een grafzet mijnerzijds. Na lang nadenken koos hij voor de juiste voortzetting en maakte het bekwaam af na nog wat geknoei van mijn kant.

8    Sybe dacht door een loperoffer op f2 minimaal een pion te winnen maar kwam van een koude kermis thuis toen hij een stuk achter raakte. Maar door handig spel wist hij het stuk terug te winnen en bleef een gelijk staand eindspel over. Het vierde halfje was hiermee een feit.

Na deze nederlaag kunnen de kampioensaspiraties de prullenbak in en is handhaving in de 2e klasse het hoogst haalbare voor het Sneker keurkorps. De overwinning uit op PSV van it Fean maakte wat mij betreft veel goed.

Sneek IV - De F-Pion II 4½-3½
Voorzitter Dirk Schild waarschuwde vooraf de gasten van de F-Pion uit Franeker en Harlingen voor de kracht van het Sneker keurkorps. Dat ze hun borst maar nat konden maken.
 
Het zou een memorabele avond worden in het ABC.

 

Met zwart werd slechts een halfje behaald door de Waterpoorters, zeg maar gerust kado gekregen. Dat ging als volgt:

 

Maarten (3) had tot het eindspel een goede stelling met een pion meer tot hij pardoes een paard weggaf. De nul had ik al genoteerd tot ik later hoorde dat het remise was!

Zijn tegenstander, gelijk gekuifd en geknipt, zag het eindspel met een stuk meer niet zitten en had maar remise aangeboden. Zo willen we ze graag meer.

 

 

 

De avond was rustig begonnen tot Wytze van der Zee zijn dame ruilde voor 2 torens en in het eindspel van dame tegen toren met beide een paard moest opgeven.

 

Wytze had zijn avond niet hetgeen ook voor ondergetekende gold die moest opboksen tegen een Bokitopening (b4). Ik stond na een zet of 10 al zwak tot zeer beroerd en na louter krachtzetten van mijn tegenstander kon ik na 25 zetten het apenhok in. Bij deze reserveer ik Bert voor een spoedcursus ‘Wat te doen na 1. b4?’

 

Dirk Meier op bord 1 stond een kwaliteit achter. Zijn tegenstander speelde echter zeer behoedzaam en maakte totaal geen haast om de winst veilig te stellen. Maar geholpen door een fout van Dirk ging het punt toch nog eenvoudig naar de gastspeler.

 

Tot zover de verloren partijen, over naar het betere schaakwerk.

 

Te beginnen bij Albert (6) die met wit meestal garant staat voor degelijk schaken, wachtend op de kansjes die komen. Zo ook gisteravond toen zijn tegenstander er geen heil meer in zag en sportief de strijd staakte.

 

 

Jan Hans (4) speelde weer een typische ‘Jan-Hans-partij’, d.w.z. met lekker veel pionnen op het bord spelen tot de tegenstander murw geskuuvd is, een foutje maakt, die dan door JH vakkundig afgestraft wordt. Gisteravond bood een vrije lijn de kans tot torenruil gevolgd door pionwinst. Bij JH betekent dit steevast Ippon.

 

 

Ook Sybe op het laatste bord speelde een mahoniehouten partij (een partij uit een stuk). Zijn tegenstander kreeg bezoek van de dame en paard en liet zich zomaar mat zetten. Hier was geen redden meer aan (zie bijgaande partij).

 

 

Tot de laatste partij een 3½-3½ gelijke stand, het zou toch niet weer…..

 

Sake Jan (2) had deze ronde de eer om het karwei af te maken. Aan het eind van het middenspel stond hij 2 pionnen voor maar die verdwenen als sneeuw voor de zon zodat een eindspel overbleef met beide een paard en 3 pionnen. Zij het dat de koning van SJ beduidend beter stond. In arren moede offerde de F-Pionner zijn paard met de hoop op pat maar dat feest ging niet door zodat de overwinning een feit was.

No title

Vierde doorbreekt 4-4 impasse.


Het blijft toch lastig zonder navigatie ’s nachts door de Friese greiden je bestemming te vinden. Dit ondervonden de schakers van het vierde op weg naar ‘Emanuel Lasker’ in Sint Annaparochie. Siebe wist een sluiproute maar die bleek helaas afgesneden zodat ondergetekende inclusief bemanning totaal de kluts kwijt raakten en al lang blij waren onderweg een bordje met daarop Leeuwarden te ontdekken. Normaal rij ik liever een straatje om maar deze keer kwam het niet ongelegen.

 

Enfin, vele ontberingen en een barre tocht later kwamen we toch nog keurig 8 uur bij het dorpshuis in Sint Anna aan. Je moet er wat voor over hebben om in het vierde te spelen. Schakers zijn hoffelijke mensen en ook deze ‘parochianen’ hadden geduldig een kwartiertje gewacht. In het plaatselijke centrum voor cultuur, feest en wat dies meer zij, was een bedrijfsfeestje in volle gang dus dat beloofde een lekker rustig avondje.

 

Maarten had ons eerder al een halfje geschonken door een vooruit gespeelde partij Volgens insiders had er meer in gezeten maar het begin van de fundering was gelegd.

 

Jan Hans (4) had zich voorgenomen na vele jaren ongeslagen te zijn geweest maar eens rustig aan te doen. Ook hij mocht wel eens verliezen. Deze doelstelling moest hij al gauw laten varen want na een stief kwartiertje was het eerste punt voor ons binnen. Zijn tegenstander vond het niet nodig te ontwikkelen. Jan Hans zag kans een kwaliteit voor te komen en de partij snel naar zijn hand te zetten. Hij kon zich al vroeg in het feestgedruis van de buren storten.

 

Het omgekeerde was bij Albert op bord 6 het geval. Door een fout in de opening kon zijn tegenstander met loper en dame een dubbele aanval op koning en toren plaatsen. Hier hielp geen lieve moedertje aan en de toren kon snel in de doos. Albert spartelde nog even tegen maar gaf enkele zetten later maar wijselijk op hiermee alles weer in evenwicht brengend.

 

‘Wytze van der Zeeën aan tijd’ op 5 speelde weer eens ouderwets snel en accuraat en al vroeg was duidelijk dat zijn stelling met een overmacht aan centrumpionnen gewonnen was.

Dat dit nog een tijdje duurde pleit voor Wytze die steeds het teambelang voor ogen stond.

 

Ook nestor Dirk Meier, als vanouds op 1, had veel ruimtelijk overwicht en toen ‘mijnheer pastoor’ verzuimde lang te rocheren kon Dirk het fraai afmaken. Hiermee een zeer knappe overwinning bijschrijvend op zijn conto.

 

‘TomTom Siebe’ op bord 7 stond een kwaliteit voor tegen een handvol pionnen. Deze bleken veel sterker dan de kwal van onze meubelboer. Siebe haalde alles nog eens uit de kast maar kon niet voorkomen dat het punt naar de ‘misdienaar’ ging.

 

Tussenstand: 3½-2½, met nog 2 partijen te gaan. Het zou toch niet weer 4-4 worden?

Sake Jan aan het 2e bord had bijna de hele avond een gelijke stelling maar moest in het eindspel met gelijke lopers en een pionnetje minder toch nog opgeven. Een ‘skuuvpartij’ eerste klas, Sake Jan onwaardig.

 

Zodat ondergetekende, die de rol van Maarten als laatst spelende maar eens op zich nam, de beslissing moest brengen. Ik had vanaf het begin alle stukken in de aanval maar omdat de ‘beminde parochiaan’ alle stukken in de verdediging had was het lastig ijzer met handen te breken. Een geplande ruil moest wat verlichting brengen maar pakte averechts uit. Er restte slechts een eindspel met wederzijds toren en paard en een handvol pionnen. Hoewel een dergelijk eindspel niet iets is waar je me voor wakker mag maken kon ik met wat tijd meer de winst binnen slepen.

 

Na jaren van gelijkspel eindelijk een overwinning die ons naar verluid het recht geeft nog een jaartje langer in de tweede klas FSB te mogen optreden.

 

De terugreis ging een stuk voorspoediger zodat deze historische zege in het bruisende Sneker nachtleven gevierd kon worden.

 

Amen.

Julius Bosma

Met het hoofd vol van Obama, Palin, kiesdistricten en wat al niet meer moesten de schakers van het 4e van Sneek gisteravond maa

Met het hoofd vol van Obama, Palin, kiesdistricten en wat al niet meer moesten de schakers van het 4e van Sneek gisteravond maar zien een gave pot schaak op het bord te leggen. Ik geef het je te doen. Dat dit heel aardig op zijn pootjes terecht is gekomen leest u in onderstaand verslag.

 

Tegenstander van dienst was Mid-Fryslan uit Akkrum. Voorzitter Dirk Schild openende traditiegetrouw de avond en liet de Akkrummers vervolgens even peentjes zweten refererend aan het feit dat enkele Snekers onlangs succesvol hadden ingevallen in het 3e team. De heren konden hun borst maar nat maken.

 

Als eerste was Jan Hans op 4 klaar na een wel erg vroeg remise-aanbod (voor negen uur!).

Volgens eigen zeggen uit tactische overwegingen, onder het motto: de rest staat goed dus waarom risico’s nemen, iets in die trant. Op de eerstvolgende teamvergadering moeten we het er nog maar eens over hebben.

 

Buurman Siebe op het voeteneind speelde een potje Halma waarin liefst 3x en passant geslagen kon worden. De stelling leek aangenaam voor Siebe maar hij kon toch geen potten breken. Na dameruil had hij nog een pion kunnen winnen, zag dit over het hoofd waarna de vrede maar getekend werd.

Ondertussen zag het er bij de overige borden goed tot bevredigend uit. Met name de stelling van Dirk Meier leek veelbelovend. Hierover later meer.

 

Als eerste moest Wytze van der Zee (5) het onderspit delven. Zijn tegenstander hield open huis met een koning die zeer op de tocht stond. Een kolfje naar de hand van Wytze dacht ik maar de schijn bedroog. Een ver opgerukte toren ondersteunt door enkele pionnen hield de boel gesloten. Wytze kon zijn dame niet goed in het spel krijgen, probeerde de zaak te forceren en verloor door een paardvork ook nog zijn toren.

 

Linker buurman Albert op 6 moest tegen een pokeraar. Tenminste in de uitwedstrijd naar Feyenoord met ’t Fean zat de beste man naast me in de bus een Engels pokerblad te lezen.  Albert checkte echter mooi op tijd. Zijn tegenstander blufte niet zodat in een gelijke stelling Albert maar eieren voor zijn geld koos, remise derhalve. Het valt me telkens weer op hoe gemakkelijk hij met wit remise weet te maken. Een zekerheidje achter de hand zullen we maar denken.

 

Ondertussen speelde ondergetekende een heel ongebruikelijke Scandinaviër. Na wat licht verdedigend werk huppelden mijn paarden wel heel vrolijk over het bord. De Akkrummer koos voor een tegenaanval met de dame hierbij liefst 2 torens oppeuzelend. Dit snoepgoed bleek uiteindelijk toch te zwaar op de maag te liggen. Met 2 paarden en een dame was het vervolgens in alle varianten gedaan met de koopman. (zie partij). Ik overweeg nog op dit hoogtepunt maar te stoppen. En dat te bedenken dat ik bijna verstek liet gaan door aanhoudende zeurende kiespijn. Nu maar hopen dat mijn verstandskies niet getrokken wordt.

 

 

Hoe dan ook met nog 3 partijen resterend kon het alle kanten op.

Nestor Dirk (1) maakte zijn karwei fraai af met ver opgerukte f -en g-pionnen als buffer. Hierna kreeg de h-lijn bezoek van Dirk’s torens en dame waarna het pleit snel beslist was.

 

Ook Sake Jan op bord 2 leek te gaan winnen met 2 verbonden vrijpionnen voorsprong.

Het elementaire afsnijden van de koning door de toren bleek helaas nog niet in zijn kennispakket te zitten. Sake Jan begon te twijfelen, de tegenstander kreeg weer hoop zodat aan het eind van het liedje de resterende pluspion van Sake Jan niet voldoende was om te winnen. Met een halfje moest hij deze keer genoegen nemen. Hier ligt een schone taak voor Tinus en Douwe.

 

Als Maarten op trije remise speelde of, nog mooier, wist te winnen was de overwinning een feit. Het mocht niet zo zijn. In lichte tijdnood koos hij een verkeerd plan hetgeen een vol stuk kostte. De tegenstander maakte het daarna even eenvoudig als doeltreffend af. Met een stuk en een handvol pionnen minder speelde maar Maarten nog heel lang door wat me deed denken aan de ridder zonder armen en benen in de film ‘The Holy Grale’ die maar niet de strijd wou opgeven.

 

Voor de zoveelste keer, ik ben de tel kwijt: 4-4.

Misschien moeten we maar met 7 of 9 man spelen.

Sneek IV - BOB

 

Nog nagenietend over de gunstige loting van de Heren van ‘t Fean tegen de aanstaande tegenstander in de UEFA-cup (23 oktober tegen AC Milan in het Abe Lenstra stadion, komt dat zien!) toog ik gisteravond vol goede moed naar het ABC voor mijn eerste wedstrijd met het keurkorps van de Sneker schakers. Tegenstander van dienst was BOB uit Oentsjerk, een dorpsnaam waar je eerder een damclub mee associeert dan het deftige schaak maar dit geheel terzijde, was ons onbekend maar niet minder onbemind.

 

In het welkomstwoord van voorzitter Dirk in een 2e ambtstermijn van pak ’m beet 25 jaar, naar wij allen hopen en verwachten, werden de Bobbers geduid als ‘Buigen of Barsten’ hetgeen niet de correcte verklaring van de afkorting bleek te zijn. ‘Blijf Oplettend Bezig’ is het credo van deze club. ‘Berucht Onder Beroepsschakers’ of  aanhangers van ‘Barack O Bama’ is misschien een aardig alternatief.

 

Hoe dan ook, feit is dat de Snekers zich vorig seizoen zonder overwinning wisten te handhaven in de 2e klasse der FSB, wat door Dirk nog een fijntjes werd gememoreerd.

 

Na deze warme ontvangst namen we blij van zin en boordevol inspiratie voor weer een nieuw seizoen plaats achter de tafels. Maurits, aanwezig als fanatiek supporter, is vervangen door Sake Jan maar verder spelen we met een ongewijzigde selectie.

 

Dirk Meier in de spits (bord 1) beet letterlijk het spits af door als eerste klaar te zijn met een nederlaag die zich al vroeg aandiende. Alle zware stukken groepeerden zich richting vijandelijke koning en na een stief uurtje spelen kon onze nestor douchen.

 

Na een gelijk opgaande strijd met een pion meer voor Albert, die hij helaas niet kon verzilveren, werd met wederzijdse goedkeuring remise gegeven. Even later was dit ook het geval bij aanvoerder Wietse vdZ die door zetherhaling zijn toren moest behouden.

 

Ongetwijfeld nog beneveld door het uitgelezen lot zat scribent dezes ondertussen te ploeteren na een mislukte Scandinavische opening. Na een half uurtje was mijn stelling gelijk een Tuunhek met 2 pionnen minder en een koning op de tocht.

 

De gele kaart van Wietze bleef me gelukkig bespaard maar een straftraining is onvermijdelijk. Ik moest zeer zorgvuldig verdedigen om niet reeds vroegtijdig geplet te worden. Toen de equivalent van wijlen Wally Tax ook nog de kwaliteit won door een fraai schijn-dame-offer was opgeven bijna het parool.

 

Maar na enkele zetten werd de kwal weer ingeruild en kon ik een handvol pionnen terugwinnen en geforceerd remise afdwingen. Ook hij bleek geen liefhebber van het eindspel.  

 

Buurman Siebe op keep (8), de laatste tijd in bloedvorm en in een puike conditie, kon na eigen zeggen geen potten breken in een gelijke stelling, nadat hij in de opening verzuimde een pion te winnen, zodat ook hier de vrede getekend werd.

 

Nadat Jan Hans als libero (4) zijn traditionele remise-aanbod zag geweigerd ging hij er nog eens goed voor zitten en met een pion meer werd zijn tegenstander er op z’n ‘Jan Hans’ vakkundig afgeschoven, hiermee de stand weer gelijk trekkend. Spannend was het in de frontlinie bij de partijen van Sake Jan en Maarten (respectievelijk 2 en 3).

 

Sake Jan stond een pion voor in een eindspel van loper tegen paard. In dit geval bleek de loper slagvaardiger en na tijdsoverschrijding moest de Oentsjerker opgeven.

 

Volgens goed gebruik bij het vierde was Maarten als laatste der Mohicanen nog ‘drok dwaande’. Remise zou een overwinning betekenen. Met een paar pionnen minder geen gemakkelijke taak maar met een dubbele toren gesteund door een loper wellicht haalbaar. Zijn tegenstander (heit of broer van ‘Wally’ maar met beduidend minder haar) pareerde echter bekwaam Maarten’s laatste stuiptrekkingen, nam het initiatief over en besliste de partij in zijn voordeel.

 

Na een enerverend avondje schaak een terecht gelijkspel. Op 23 oktober teken ik voor deze uitslag.

 

Julius Bosma

Tweede Klasse A: Emanuel Lasker 2, Schaakwoude 3, DTK 2, Mid Fryslân, Sneek 4, DSC 3, F-PION 2 en BOB (met dank aan Wytze voor de tip)

‘Grieme’ in de Wâlden


Alsof Sipke Ernst kwistig met zijn schaakgenen had gestrooid in het clubhuis van Schaakwoude. Anders kan ik de, wederom, verpletterende nederlaag van 6½ tegen 1½ niet verklaren.

 

Na een uitgebreid welkomswoord, waarin nog even gememoreerd werd dat het nergens meer om ging en de thuisschakers derhalve in een soort van vakantiestemming waren en dat het eerste bakje koffie voor de thuisclub was en dat……., togen de schakers van het vierde van Sneek vol goede moed ten strijde tegen bovengenoemde collega’s. Om des keizers baard weliswaar maar een mooi slotakkoord is altijd meegenomen.

 

Het begin was bemoedigend met een degelijke remise van Albert op het vierde bord. Albert durfde een truukje niet aan en ruilde af naar een eindspel met een paar pionnen en torens. Lekker op tijd voor PSV-Fiorentina (zonder geluid) maar dat kreeg hij er niet door.

 

Ondertussen had ondergetekende (2) zijn paard dusdanig gestald dat de arme knol geen kant meer op kon zonder geslagen te worden. Even daarna knoeide ik als een kleuter, die voor het eerst een ijsje krijgt, een toren voor een paard zodat een nul onvermijdelijk was.”Foei Julius, veeg je mondje eens af”.

 

Jan Hans op 3 had voor het eerst (!) dit seizoen wit maar zijn tegenstander kwam maar niet opdagen zodat het er op leek dat hij kleurloos zijn seizoen zou beëindigen. Na een uurtje rondlummelen en sjekjes smoken kon hij eindelijk zijn partij beginnen. Zijn tegenstander die de hele partij schommelend als een jaknikker in Schonebeek achter het bord zat won snel een stuk en ook deze partij leek voor ons verloren te gaan. Echter niet tegen JH die er eens goed voor ging zitten, het stuk terugwon en in een eindspel belandde met een pion minder dat hij knap remise hield. Het geluk heeft hij dit seizoen al meerdere keren in zijn kenmerkende stijl afgedwongen.

 

Maarten op 5 stond een kwaliteit en een handvol pionnen achter, speelde nog even door maar moest toch opgeven. Het flesje bier dat hij daarna ‘vergriemde’ was symbolisch voor het geknoei van de meeste van ons.

 

Ook Siebe (7) ontkwam niet aan het tranendal, met een lading pionnen minder liet hij zich in het eindspel maar matzetten. “Knoeien doe je maar als je onder je oude kever ligt te sleutelen, Siebe”.

 

Erwin Dijk, invaller ondanks een aanstaand sollicitatiegesprek, (hulde) stond een toren voor tegen een loper en paard en had een mooie stelling bereikt. Typerend voor hem de laatste weken is dat hij zo’n stelling niet in winst kan omzetten maar plots alles weggeeft. Schaken kan soms wreed zijn.

 

Een beetje hetzelfde gold voor Sake Jan op 8 die ook zijn stelling vergooide na een aanval met dubbele toren, paard en loper. Toen ik even later weer bij zijn bord kwam stond hij een paard en loper achter! Hiermee wederom een nul toevoegend aan het geheel.

 

Het schamele puntje werd tot slot met een halfje opgewaardeerd door Dirk Meier op, traditiegetrouw, het eerste bord. Dirk speelde een sterke pot met 2 ver opgerukte pionnen die ten koste van een stuk geëlimineerd werden. In gewoon Nederlands: Dirk stond in het eindspel een stuk voor tegen 2 pionnen. Men besloot tot remise maar na analyse had er meer voor Dirk ingezeten. Niettemin een fraaie partij.

 

Het seizoen zit er op. We konden ons handhaven in deze klasse maar daar is dan ook alles mee gezegd. Aan play-offs doen ze bij het schaken gelukkig niet dus geen kans op alsnog promotie. Goed oefenen in ‘De Draai’ is het enige wat  rest om volgend seizoen wat minder te ‘griemen’. 

 

   Schaakwoude 3         1651 - Sneek 4                1569 6.5 - 1.5

1. Catrines Veenstra     1637 - Dirk Meijer            1456 0.5 - 0.5

2. Hessel Sijbersma      1630 - Julius Bosma           1617 1   - 0

3. Henk Broersma         1798 - Jan Hans de Jong       1682 0.5 - 0.5

4. Johan Attema          1555 - Albert Hogeboom        1659 0.5 - 0.5

5. Christiaan Houpst     1770 - Maarten van Steinvoorn 1613 1   - 0

6. Jan van der Veen      1621 - Erwin Dijk             1500 1   - 0

7. Cees Appel            1563 - Sybe Smid              1524 1   - 0

8. Pieter van Kammen     1633 - Sake Jan Velthuis      1500 1   - 0

`Het is niet eerlijk want zij zijn groot en ik is klein’, sprak kuikentje Calimero verontwaardigd. De schakers van het vierde van Sneek moeten zich als kaalgeplukte kippen hebben gevoeld na de verpletterende nederlaag met 6½ tegen anderhalf. ‘Jurjen Tolsma’ uit Stiens wordt afgetekend kampioen en gaven gisteravond schaakles.

 

Cambuur – Inter Milaan, dat werk. Een soort clinic pro forma.

 

Wat ze daar in Stiens bij de drogist verkopen, ik weet het niet. Zal vast geen Epo zijn want daar ga je niet beter van schaken. Leuke naam overigens voor een schaakclub. Weer eens wat anders dan ‘sc zus of zo’. Wie is trouwens Jurjen Tolsma? De ontdekker van het schaakgen, de plaatselijke meubelboer met ambities die jaarlijks de clubkas spekt of gewoon de oprichter van de club.

 

Hoe dan ook, op het eerste bord liet Dirk Meier zich pardoes mat zetten. Zijn tegenstander vond het blijkbaar wel komisch want hij had het over:’ja dat is de gein er achter’. Waar achter weet ik niet want ik heb de finesse gemist maar er zat blijkbaar een verborgen combinatie in de stelling. Kan gebeuren, nog geen man overboord. Jan Hans en Albert (duo O.N.S. kent O.N.S.) gebroederlijk op 3 en 4 maakten met 2 keurige remises de stand gelijk.

 

Ondergetekende (2) had met Jan Hans van plaats gewisseld om weer eens met de witte stukken ten strijde te trekken. In een alles of niets poging met een ongefundeerd stukoffer (ik kan het niet laten) liep de zaak vast, zeker nadat ik zomaar een toren in de aanbieding deed.

 

Dat wordt lopen naar Schaakwoude.

 

Ondertussen zag het er bij de andere borden ook niet al te florissant uit. Erwin Dijk (6) stond al vroeg met zijn koning op de tocht en moest naar eigen zeggen het halve bord met het staatshoofd rond wandelen. Het eindspel van dame tegen 2 torens en 2 pionnen minder wist hij toch nog op remise te houden. Hiermee het laatste halfje toevoegend tot het schamele totaal van anderhalf.

 

Siebe op 7 had al vroeg een stuk geofferd om nog enigszins spel te krijgen. Het stuk had hij teruggewonnen ten koste van een pion minder. De lopers van gelijke kleur werden geruild waarna de pluspion de partij besliste. Op stopperspil had Bert, met wederzijds een loper, toren en dame, een lastige stelling te verdedigen. Een remise aanbod van zijn kant mocht helaas niet meer baten. Ook deze partij ging verloren.

 

Traditiegetrouw was Maarten hekkensluiter en gaf in iets mindere stelling een stuk kado. Dit alles in de veronderstelling dat zijn tegenstander door de vlag was gegaan. Jammer maar ook Maarten moest ’belies jaan’.

 

Bij de laatste uitwedstrijd tegen Schaakwoude zullen we nog even flink aan de bak moeten om ons te handhaven in deze klasse.

 

Op naar Stiens voor bijscholing.
 

Vierde, vierde keer vier-vier

Vierde, vierde keer vier-vier

 

Als in een ridderroman streden de schakers van De Burght II uit Leeuwarden tegen het Sneker vierde. Laatstgenoemden lijken patent te hebben op een 4-4 gelijkspel. Voor de vierde(!) keer dit seizoen werd de vrede getekend. Dat dit niet zonder slag of stoot ging leest u in onderstaand verslag.

 

Klokslag 7 uur ’s avonds werd de elite van de Sneker schakers verwacht bij het centraal station, behalve invaller Maurits die thuis wenste opgehaald te worden. Als oud speler heb je zo je privileges zullen we maar denken. Enfin mooi op tijd werd, in een vervelende mist, koers gezet richting het, altijd knusse, Kalverdijkje bij die andere club van de ‘Luwadder’ schakers. Na een hartelijke ontvangst inclusief consumptiebon in miniformaat begonnen we vol goede moed, met in het achterhoofd het succes van de overige clubteams van Sneek de afgelopen dagen.

 

Echter na ruim een half uur spelen gaf Siebe op het 6e bord al op. Zijn stelling was een puinhoop met een vroege loper op f6 ondersteund door een handvol pionnen en een binnengedrongen toren op de 7e rij. Volgens eigen zeggen stond hij al na 3 zetten als een slecht gerepareerde kruk. Als penitentie stelde hij sportief voor om de terugreis maar lopend te doen hetgeen na een kleine beraadslaging maar verworpen werd. Over een gepaste straf denken we nog na maar ik denk dat ze in Siberië nog wel een goede meubelmaker kunnen gebruiken.

 

Na dit echec kon onze voorzitter, die als invaller toch niks beters te doen had en dit jaar overigens al 25 jaar (!) de scepter voert, waarvoor hulde, de stand gelijk trekken toen zijn tegenstander pardoes zijn dame weggaf.

 

Ondergetekende op het vierde stek speelde weer eens een Boedapester die door de kasteelbewoner origineel werd behandeld. Maar toen hij iets te voortvarend de aanval op de damevleugel inzette kon ik tegengesteld counteren met mijn geliefde open torenlijn. Tegen zoveel geweld had deze Floris geen verweer en na 23 zetten werd de arme drommel fraai gevierendeeld.

 

 

Buurman Albert op 3 had een mooie dubbele toren, hetgeen echter ook voor zijn tegenstander gold. Je schaakt niet voor niets bij De Burght nietwaar. De rijen werden door respectievelijk een paard en loper gesloten. Beide spelers durfden geen initiatief te nemen waarna de handen maar geschud werden. In hetzelfde schuitje zat Maurits op bord 7. Zijn tegenstander had licht voordeel met het loperpaar maar zag geen kans hier iets mee te ondernemen zodat het dit maal een plus halfje werd.

 

Ondertussen zag het er bij de overige borden gunstig voor ons uit.  Maarten stond gelijk, Jan Hans zelfs overwegend en ‘De Prins’ had een behoorlijk initiatief.

 

De tegenstander van Jan Hans dacht er het zijne van en bood maar remise aan. Jan Hans, met tijd in overvloed, ging eerst maar eens op zijn gemak een shagje roken en na 3 potten bier en dito peuken geconsumeerd te hebben koos hij toch maar eieren voor zijn geld en accepteerde het aanbod.

 

Ondertussen was het al na elven en onze eerste bordspeler Dirk Meier had tot dan een vlekkeloze partij gespeeld. Maar ja het was al na elven….. Ik noem het maar ‘Het Prins Syndroom’, iets anders kan ik er niet van maken. In een glad gewonnen stelling gaf hij zomaar zijn dame weg en daarmee ook gelijk de partij, de stand hiermee gelijkmakend. Een sneu einde na een voortreffelijk gespeelde partij.

 

Traditiegetrouw was Maarten (5) de laatste der Mohicanen om het pleit te beslechten, gelijk te maken of ons met een nederlaag naar huis te sturen. Meer smaken hadden we niet. Na een foutje van onze vice-voorzitter, wat een pion kostte, was het nog even zweten geblazen. Gelukkig voor ons kreeg de hoofdstedeling plots last van zenuwen zodat hij met niet veel tijd op de klok maar remise aanbood. Maarten nam dit kadootje dankbaar in ontvangst, 4-4 derhalve.

 

Een enerverend schaakuitje bij een leuke club met een voor ons ietwat teleurstellend resultaat. Maar volgens diegenen die er voor doorgeleerd hebben zijn we zo goed als ‘veilig’ in deze klasse, zodat we toch welgezind huiswaarts keerden.

Update 30 januari 2008

Een week na de gestaakte wedstrijd werden de twee resterende partijen gezamenlijk in een kamer van het ABC uitgespeeld. Maarten had naar eigen zeggen de afgebroken stelling geheel niet bekeken, zijn tegenstander wel en die had geen moeite de al zeer fraaie stelling in winst om te zetten. Albert had wel vele uren besteed aan zijn stelling en werd hier en daar nog bijgestaan. Dinsdag ging het zoals verwacht gelijk op, toen bleek dat zijn grote tijdsvoorsprong een beslissende rol speelde, want Peter Koning raakte de draad kwijt en liep mat! 4-4 en weer een belangrijk puntje tegen degradatie.

 

Lees meer...

Survival of the fittest

 

De schakers van het vierde van Sneek reisden voor de maandelijkse plicht af naar het eindeloze noorden van ûs heitelân. Compleet met overlevingspakketten werd koers gezet naar het verre Kollum, waar de collega’s van ‘De Twee Kastelen’ al klaar zaten. Na een tussenstop in ‘058’, waar invaller Maurits opgepikt werd, kwamen we een luttel kwartiertje te laat in de plaatselijke ontspanning aan. De Kolummer kaaskoppen maalden echter niet om deze omissie en heetten ons van harte welkom. Met 2 man aan een ietwat krap, maar wel lekker smûk, tafeltje werd de schaakstrijd aangevangen.

 

 

 

Teamleider Maarten had weer een fraaie opstelling uit de hoge hoed getoverd tegen het op papier sterker geachte Twee Kastelen. Als gebruikelijk zat Dirk ’de prins’ Meier op het eerste bord alwaar hij tegen een look-alike van de jonge Fischer moest spelen. Hierdoor geïmponeerd of niet, onze wit gekuifde senior werd met een fraai kwaloffer onder de voet gelopen, waarna niets anders restte dan opgeven.

 

De primeur was echter voor Maarten die tegen een ‘tweelingbroer’ van Max Pam speelde. De Dokkumer verzuimde mat in 2 maar verkoos nog wat plaagzetjes, zodat Maarten maar sportief de handen schudde. Chauffeur Siebe had toen al een lastige stelling te verdedigen die echter na veel strijd en een remise-aanbod een halfje opleverde.

 

Tussen de bedrijven door dacht ik even dat de comeback van Led Zeppelin zich naar Kollum verplaatst had maar gelukkig hield het plaatselijk bandje het na enige tijd voor gezien. Dit gaf me de gelegenheid eens even goed mijn stelling te bekijken want scribent dezes stond allesbehalve florissant. Na een pion gewonnen te hebben in een Scandinaviër werd mijn dame als een vluchteling over het bord opgejaagd. Uiteindelijk vond ze haar schuilplaats op het veld b6 waarna de rollen compleet omgedraaid waren. Plots kwam ik zeer goed te staan. Met een onveilige koning in een stelling die als los zand aan elkaar hing was het lekker aanvallen geblazen met een aardig mat tot besluit.

 

Bij het bord van Albert, die plichtsgetrouw een avondje vierde verkoos boven de verjaardag van 80-jarige broer!, was rumoer ontstaan over een remise-aanbod. Albert op 4 had een stuk extra tegen een handvol pionnen maar kon naar eigen zeggen geen doorbraak forceren. Zijn tegenstander zag dit uiteindelijk ook wel in en besloot wijselijk het aanbod maar te accepteren. Tussenstand 3-2 derhalve met nog strijd op 3 borden.

 

Ondertussen had Jan Hans op het vijfde bord zijn geliefde pionneneindspel op het bord. Een stelling waar hij zich zeer in thuis voelt hetgeen zijn tegenstander dan ook lijfelijk ondervond. Een foutje werd subiet afgestraft zodat de stand weer in evenwicht was.

 

De stelling van Sake Jan op 7 zag er in eerste instantie gelijkwaardig uit maar nadat zijn opponent een open lijn kon bezetten was er geen houden meer aan en restte Maurits de schone taak middels een overwinning een gelijkspel af te dwingen.

 

Met een horde fans en belangstellenden rond het bord kweet hij zich voortreffelijk van deze taak, zij het dat het kantje boord was met beide enkele seconden nog op de klok.

 

In de auto bij Siebe met, nota bene, 3 ½ punt aan schaakkracht was de stemming opperbest en koersten we, met nog een heel weekend voor de boeg, vlekkeloos richting Sneek.

 

Met een 4-4 eindstand kunnen we best tevreden zijn denk ik gezien de uitputtende heenreis en het thuisvoordeel van de Noorderlingen.

 

Julius Bosma

No title

4-4

 

Na al het schaakgeweld van afgelopen weken (de eerste 3 teams van Sneek en de jubileumtoernooien van Philidor) mocht het vierde van Sneek bescheiden een stuk in het doosje doen.

 

Ditmaal waren de schakers van ‘De Donger’ uit het barre Dokkum onze tegenstanders, die net als wij de eerste ronde verloren hadden. Een overwinning zou dus zeer welkom zijn.

 

Na een hartelijk openingswoord van onze voorzitter, in de haast gemaakte consumptiebonnen voor de dorstige Noorderlingen en nuttige explicaties van strijdleider Erwin Denissen konden de eerste zetten gedaan worden.

 

Op het 6e bord mocht Albert, die speciaal voor deze gelegenheid zijn wilde haren had laten knippen, als eerste een reguliere overwinning boeken na een knap opgezette aanval.

 

Ondertussen had zijn buurman Jan Hans op 5 een lastige stelling te verdedigen. Zo lastig zelfs dat hij om kwart voor tien nog steeds niet aan het bier was! Zijn tegenstander reageerde echter niet adequaat zodat Jan Hans de boel kon keepen en de rollen om draaide.

 

Een tweede punt derhalve. Deze 2 punten moesten op de eerste 2 borden weer ingeleverd worden door respectievelijk Dirk Meier als kopman (door Erwin fraai aangekondigd als Meester) en Siebe op 2. Het fijne weet ik helaas niet van deze partijen omdat ondergetekende zelf, evenals vorige week, een Boedapester op het bord kreeg en niet weer wilde verliezen. Mijn tegenstander, kennelijk niet helemaal thuis in deze opening, voelde zich steeds ongemakkelijker bij de stelling en gaf na 23 zetten sportief op.

 

Maarten had de hele avond een vervelende stelling te verdedigen, kon niet rocheren en kwam ook nog een stuk achter. Na een zwijntje, omdat zijn tegenstander mat in 1 verzuimd had, en een blunder van eigen makelij moest hij tenslotte toch ‘belies jaan’. Zodat de stand halverwege de avond 3-3 was.

 

Bert had op het laatste bord een speciale avond. Zijn tegenstander was zeer slechtziend en speelde op een aangepast bord en een dito schaakklok. In het eindspel, met toren en paard tegen dame en 2 extra pionnen, snoepte Bert een ver randpionnetje met zijn paard maar zag blijkbaar niet dat de vrijpionnen daarom ongeschonden het promotieveld konden bereiken. Een knappe overwinning voor de Dokkumer.

 

Zaak voor Erwin Dijk dus om met zwart in de laatste partij de stand minimaal gelijk te trekken. Zijn tegenstander was een geval apart die in de opening na 6 zetten slechts pionzetten gedaan had en het hele bord als een volleerd bouwvakker dichtmetselde. Na ruim 4 uur schaken stond de stelling nog steeds muurvast met totaal geen initiatief van generlei zijde.

 

Vertwijfeld vroeg Erwin of hij remise mocht spelen maar werd terecht door captain Maarten terugverwezen met de opdracht vol voor de winst te gaan, onder het motto ‘wie de dood vreest is een lafaard’. Erwin’s tegenstander, die blijkbaar de kleuterschool had overgeslagen omdat hij bij elke te noteren zet de velden van a naar h telde, deed louter nutteloze zetten, en slaakte een zucht van verlichting toen hij op een gegeven moment niet meer hoefde te schrijven. Ondertussen ging Erwin er eens goed voor zitten, slaagde erin de muur en zijn opponent te slopen en aldus de winst veilig te stellen. Waarna hij de dankbare felicitaties in ontvangst mocht nemen.

Al met al een aardige schaakavond met een uitslag waar beide partijen denk ik tevreden over kunnen zijn.

 

Julius Bosma

 

Na de zevenklapper van Alves in het Friese Haagje afgelopen zondag mochten de schakers van Sneek IV het een dorp verderop proberen tegen het derde van Drachten. Dat het met dit dorp nooit wat zal worden waren we het in de auto bij Bert wel over eens, maar dit geheel terzijde.

Volgens mij is er in de renstal van Spyker nog wel een plekje vrij voor Maarten.

 

 

 

In een niets ontziende rijstijl werd de rikketik van z’n passagiers danig op de proef gesteld. Offeren doe je op het schaakbord Maarten en niet op de weg. Enfin toch nog ruimschoots op tijd aangekomen was het als vanouds weer zoeken naar het schaakhok, dit keer een heus Godshuis kompleet met preekstoel en orgels.

 

Na een seizoen boven onze stand te hebben geschaakt, en weer met beide voeten op de grond zijn aanbeland, gaan we het dit jaar een treetje lager proberen met een ietwat gewijzigd team.

 

Onze kersverse teamcaptain Maarten (na vertrek van Wietze van der Zee naar het derde) posteerde Dirk Meier als vanouds in de spits. Na een avondje zwoegen moest onze nestor helaas het onderspit delven. Dat Bert zich wel thuis voelt in Drachten bewees hij door na slechts een uur spelen, op bord 7, verdienstelijk het eerste halfje binnen te slepen. Albert op het vijfde stek moest vechten met een toren en paard tegen een dame wat helaas niet meer dan een nul opleverde. Steller dezes is hopeloos uit vorm hetgeen hij ook gisteravond maar weer eens etaleerde door met een handvol pionnen minder op te moeten geven. Misschien is dammen een alternatief.

 

Siebe maakte zijn reputatie als seniorkampioen en reuzendoder volledig waar door een knappe plusremise op bord 2. Ondanks alles is hij heel gewoon gebleven.

 

De comeback in het vierde, als plaatsvervanger voor onze voorzitter, zal Jan Hans goed gedaan hebben. Als enige mocht hij een plus noteren als stopper spil op bord 6.

 

Het betreurde vertrek van Wietze (represailles volgen) werd ingevuld door youngster Tim, die, naar horen zeggen, wel zin had in een extra avondje schaak. Als rookie dien je je plek te kennen, bord 8 derhalve. Wellicht in de war geraakt door de charmes van z’n vrouwelijke tegenstander, moest de jonge debutant na een lang gevecht ‘belies jaan’.

 

Traditiegetrouw was Maarten op 4 weer als laatste bezig. En zoals zo vaak was de tijd zijn grootste vijand. Met een knap torenoffer schiep onze rijzige ster zoveel verwarring in de vijandelijke linies zijner opponent, dat deze als een kleuter begon te knoeien en er voor Maarten nog een zwaar bevochten remise in zat.

 

In voetbaljargon: het materiaal is in orde, blijven oefenen, de poppetjes op de juiste plek dan moet een plaatsje in het eerste rijtje er dit seizoen wel inzitten.

 

Of om met Sijbrands te spreken: eenoog is koning in het land der blinden, of was het nu net andersom.

 

Julius Bosma

 

Sneek IV in mineur

 

Treurnis alom bij het vierde van schaakclub Sneek. Met nog 2 rondes voor de boeg is degradatie vrijwel onafwendbaar.

 

De (ijdele) hoop voor handhaving in de 1e klas FSB werd gisteravond ruw verstoord door “De Donger” uit het barre Noorden. Winnen was het credo, het liep geheel anders.

Lees meer...

Kalkovens  

zichtbaar: Jos Driessens, Andre Buter, Hidde Sinia, Teake Bergsma - Julius Bosma, Wytze vd Zee, Bert de Vries

Na het Corustoernooi, dat zich momenteel in Wijk aan Zee afspeelt, was Sneek IV- Westergoo I gisteravond toch wel het belangrijkste schaakgebeuren van deze week. Westergoo I ? Ja u leest het goed. De eens zo roemruchte club is nedergedaald in de krochten van de schaakbond en zo kon het gebeuren dat het enigszins boven zijn stand schakende vierde van Sneek de degens met bovengenoemde mocht kruisen. Een soort van nieuwelingen tegen vergane glorie, of jonge honden tegen oude chic. Wouter Spoelman tegen Hans Ree, dat werk.

Lees meer...

Jurjen Tolsma-SneekIV

 

In de derde ronde van de 1e klasse F.S.B. moest het vierde van schaakclub Sneek naar Jurjen Tolsma. Op de TomTom staat deze naam niet vermeld, maar bij navraag blijkt echter dat deze schakers in Stiens  resideren. Bij onze preses in de auto was het gezellig toeven en passeerde en passant geheel monumentaal Sneek de revue.

Lees meer...

Van Douwe kreeg ik gisteravond de heuglijke mededeling dat het Tuunhek weer in papieren vorm zijn licht doet schijnen op Sneker schaakzaken. Of ik ook een stukje wil schrijven.

Nou graag, kan ik gelijk mijn gal over de nederlaag tegen DSC te spuien.

Na een doorwaakte nacht van woelen en draaien, en het lijf vol frustraties kroop ik vanochtend zo snel mogelijk achter m’n PC om een en ander van me af te schrijven.

Lees meer...

In de geschiedschrijving van schaakclub Sneek komen we de naam O.N.D.A. tegen, hetgeen zoveel betekende als Ontspanning Na De Arbeid. In de oorlogsjaren een arbeidersschaakclub die korte tijd met Sneek was gefuseerd. Bijna dezelfde naam kwamen de leden van het, gepromoveerde maar enigszins gehavende, vierde tegen in een gehucht (2 huizen en een kippenhok) net achter Steenwijk midden in de rimboe. Op het naambord lazen we ONNA (Ontspanning Na Noeste Arbeid?) alwaar het vierde het opnam tegen het uit de promotieklasse gedegradeerde Steenwijk I.

We werden warm onthaald in een sfeervol clubhuis compleet met kerstversiering boven de bar, bruine lambrizering en volop bierreclame. De barman bleek niet minder vrolijk en schonk goedgemutst de koffie nog maar eens in, dat zat wel snor. Kortom typisch zo’n gezellig, rommelig schakerssfeertje compleet met bijbehorende types die je, volgens Siebe, alleen maar tussen schakers vind.

Zoals gememoreerd kwamen we niet op volle oorlogssterkte aan; de voorzitter op vakantie (foei Dirk, nooit op vakantie gaan als het vierde speelt) Jan Hans met veel pijn, moeite en sloten bier omgekocht om als invaller mee te spelen. Voor iets minder gerstenat en duiten bleek Bert de Vries bereid zijn frituuroven een avondje te verruilen voor het schaakbord.

Al gauw bleek dan ook het klasseverschil en stonden we met 3-0 achter. Alle partijen heb ik niet gevolgd maar wat ik wel weet dat De Prins, Maarten en ondergetekende door de vlag gingen, hoewel dat op verschillende wijze ging. Dirk Meier op het eerste bord moest het opnemen tegen, nota bene, oud-Philidor-kampioen Dik Stavast. Onze nestor weerde zich kranig, om niet te zeggen vorstelijk, maar met nog 1 zet te doen overschreed hij de tijd zonder hier zelf bewust van te zijn. Min of meer hetzelfde overkwam Maarten die dacht nog zeeën van tijd te hebben maar de kous op de kop kreeg in een boeiend gevecht. Steller dezes moest tegen een ietwat bibberige oude heer, met alle respect, die in het begin veel tijd voor z’n zetten nam. 

Deze heer Visscher benadrukte dat zijn naam met ch geschreven diende te worden waarna ik snedig opmerkte dat ik van de arme tak ben en dat Bosma gewoon met een enkele s is.

Hoe het ook zei, dat varkentje zou ik wel even wassen maar ik kwam bedrogen uit. Om mijn aanval maalde hij niet maar zelf deed hij de ene krachtzet na de andere. De rollen waren omgedraaid en met nog 1 seconde voor 2 zetten, in verloren stand, moest ik opgeven. Ook Siebe, Wietze, Jan Hans en Bert verloren hun partij. Uiteraard naar eigen zeggen onnodig, en had ik maar dit en dat, enfin u kent dat wel. Misschien werden we te veel gestoord door herhaaldelijk vallend glaswerk van glazen en lampen maar een smoes is makkelijk te bedenken doch nooit met goed fatsoen te gebruiken.

De spreekwoordelijke eer werd echter door Albert gered, zei het met slechts een halfje maar toch. In een gortdroge partij kon hij niet echt potten breken hetgeen ook voor z’n tegenstander gold, remise derhalve. Een smadelijke nederlaag van 7½ - ½ was uiteindelijk waar we mee moesten thuiskomen. Niet echt een florissant begin van een nieuw seizoen. Het zijn sterke benen die de weelde van een promotie kunnen dragen zullen we maar zeggen.

De quote van de avond kwam trouwens van een Steenwijker die opmerkte bij de partij van Maarten dat z’n tegenstander een vlieg voor stond.

Julius Bosma

 

Eerste klasse ronde 1 gedetailleerd:

 

ma 09 okt De Burght     1811 - Philidor 4 1807 3   - 5

ma 09 okt D.S.C. 2      1692 - Westergoo  1743 3   - 5

di 10 oktSteenwijk     1796 - Sneek 4    1601 7.5 - 0.5

do 12 oktJurjen Tolsma 1758 - De Donger  1776 2.5 - 5.5

 

   Klasse 1      Mp Bp  1   2   3 4 5 6 7   8

1. Steenwijk     2  7.5 x   .   . . . . .   7.5

2. De Donger     2  5.5 .   x   . . . . 5.5 .

3. Philidor 4    2  5   .   .   x . . 5 .   .

4. Westergoo     2  5   .   .   . x 5 . .   .

5. D.S.C. 2      0  3   .   .   . 3 x . .   .

6. De Burght     0  3   .   .   3 . . x .   .

7. Jurjen Tolsma 0  2.5 .   2.5 . . . . x   .

8. Sneek 4       0  0.5 0.5 .   . . . . .   x

 

 

   Steenwijk              1796 - Sneek 4                1601 7.5 - 0.5

1. Dick Stavast           1991 - Dirk Meijer            1458 1   - 0

2. Auke van Urk           1924 - Wytze v/d Zee          1682 1   - 0

3. John Derks             1903 - Sybe Smid              1540 1   - 0

4. Marcus Pliester        1845 - Maarten van Steinvoorn 1620 1   - 0

5. Wolter Visscher        1692 - JuliusBosma           1631 1   - 0

6. Adri Maranus           1675 - AlbertHogeboom        1678 0.5 - 0.5

7. Frits Boersma          1670 - Bert de Vries          1500 1   - 0

8. Rob Rietbergen         1668 - Jan Hans de Jong       1697 1   - 0

 

  Sneek 4                1   Ap Bp  Brd Kl Ra   TPR

1 Dirk Meijer            0   1  0   1,0 1w 1458 1534

2 Wytze v/d Zee          0  1  0   2,0 1z 1682 1612

3 Sybe Smid              0   1  0   3,0 1w 1540 1531

4 Maarten van Steinvoorn 0   1  0   4,0 1z 1620 1542

5 Julius Bosma           0  1  0   5,0 1w 1631 1471

6 Albert Hogeboom        0.5 1  0.5 6,0 1z 1678 1675

7 Bert de Vries          0   1  0   7,0 1w 1500 1394

8 Jan Hans de Jong       0   1  0   8,0 1z 1697 1492

 

   Klasse 1      Mp Bp

1. Steenwijk     2  7.5

2. De Donger     2  5.5

3. Philidor 4    2  5

4. Westergoo     2  5

5. D.S.C. 2      0  3

6. De Burght     0  3

7. Jurjen Tolsma0  2.5

8. Sneek 4       0  0.5

Speelschema eerste klasse 2006-2007

 

          Ronde: 1

ma 09 okt De Burght     - Philidor 4    -

ma 09 okt D.S.C. 2      - Westergoo     -

di 10 oktSteenwijk     - Sneek 4       -

do 12 oktJurjen Tolsma - De Donger     -

 

          Ronde: 2

di 14 nov De Donger     - De Burght     -

di 14 novPhilidor 4    - Steenwijk     -

di 14 novSneek 4       - D.S.C. 2      -

di 14 novWestergoo     - Jurjen Tolsma -

 

          Ronde: 3

ma 18 dec D.S.C. 2      - Philidor4    -

di 19 decWestergoo     - De Donger     -

di 19 decSteenwijk     - De Burght     -

do 21 decJurjen Tolsma - Sneek 4       -

 

          Ronde: 4

ma 22 jan De Burght     - D.S.C. 2      -

di 23 jan Sneek 4       - Westergoo     -

di 23 jan Philidor4    - Jurjen Tolsma

vr 26 jan De Donger     - Steenwijk     -

 

          Ronde: 5

ma 19 feb D.S.C. 2      - Steenwijk     -

di 20 febWestergoo     - Philidor 4    -

di 20 febSneek 4       - De Donger     -

do 22 febJurjen Tolsma - De Burght     -

 

          Ronde: 6

ma 19 mrt De Burght     - Westergoo     -

di 20 mrt De Donger     - D.S.C. 2      -

di 20 mrtPhilidor 4    - Sneek 4       -

di 20 mrtSteenwijk     - Jurjen Tolsma -

 

          Ronde: 7

za 14 aprWestergoo     - Steenwijk     -

za 14 aprSneek 4       - De Burght     -

za 14 aprPhilidor 4    - De Donger     -

za 14 aprJurjen Tolsma - D.S.C. 2      -

Sneek IV vecht naar 4 tegen 4 tegen De Twee Kastelen

De teamcaptain Wytze van der Zee ging akkoord met het voorstel, ontwikkeld tijdens de verjaardag van Jan Hans de Jong, om

a. de hoogste rating te plaatsen op bord no. 1  =   Maurits Ypma            ½

b. de intern hoogst genoteerde op bord no. 2        =   de “Prins” Dirk Meyer   0

c. de hoogst geplaatste in de seniorencompetitie no. 3 =    Sybe Smit           0

d. de beste speler(na 8 zetten mat) op bord no. 4   =   Maarten J. van Steinvoorn   1

e. de voor “minst opslagger” op bord no.5       =   Julius Bosma            0

f. Het trio “Zonder bier geen schaak” op bord no. 6 =   Wytze van der Zee       ½

g. Het beleg van de sandwich op bord no. 7      =   Albert Hogeboom     1

h. En “Ik wil niet verliezen” op bord no.8      =   Jan Hans de Jong        1

   

De wedstrijd verliep dramatisch. Nadat DTK ruim over tijd binnenkwam, moest eerst Douwe van der Meulen (ex DTK) uitvoerig worden begroet. Ik mocht tegen Douwes mede-oprichter van DTK de heer Dijkstra aantreden met wit. Zijn Karo-Kann werd beantwoord met Pg5 en Lc4, waarna de ex-onderwijzer op f7 mat ging in de 8e zet. Een herdersmat zonder dame.

De worstelingen die ik daarna heb gezien op de diverse borden tarten iedere beschrijving. Julius en Sybe hebben nooit beter gestaan, hun koningsstellingen lagen zwaar onder vuur en waren niet bestand tegen de aanvalsdriften van De Twee Kastelen. Albert en Wytze waren nooit echt in de problemen. Toen Wytze met zijn twee randpionnen remise schoof, vreesde ik een verlies voor Sneek IV. Na elven verloor Dirk Meyer een volle toren en bleef de hoop gevestigd op onze toprater Maurits. De heren kwamen remise overeen, nadat de eerste bordspeler van DTK de winst had laten liggen. Einduitslag: een brilstand van -4 en +4.

Ik zal niemand een snel verlies of een snelle winst toewensen. Je komt om te schaken en niet om een hele avond rond te stappen. De mooiste verwikkelingen voltrokken zich aan bord 8, meervoudige aftrek varianten, een lieve lust. JHdJ met bier op bord 8, een natuurlijke stek ?

(klik hier voor de visie van DTK)

MJvSt

De Burght II – Sneek IV

Halverwege mijn retraite moest ik er toch aan geloven: schaken. Maar met het vierde is dit geen verplicht nummer, wat zeg ik, over mijn lijk om dit roemrucht achttal in de steek te laten. Dat is zoiets als een kapitein die zijn zinkend schip verlaat.

Dizzy van het draaien rond de vele rotondes die Leeuwarden arm is passeerden we het Cambuurstadion waar het licht nog brandde! Men ziet daar blijkbaar nog een lichtpuntje.

Wie doet het licht daar als laatste uit?

Enfin, de collega’s van de Burght stonden ons reeds met seizen en ploertendoders op te wachtten zodat de stemming er gelijk goed in zat. Jan Hans en Albert hadden een opstelling bedacht die in tactisch opzicht de kroon steekt naar Cruijf’s onnavolgbare opstellingen. De onderste vier plekken als basis voor een zeker aantal punten, Maurits in de spits met een rating van 1800 die menig tegenstander al bij voorbaat om z’n moeder doet gillen.

Kortom we gingen er eens goed voor zitten. Albert op 7 had volgens eigen zeggen z’n tegenstander de gehele partij in een wurggreep resulterend in een prachtige ippon. Waarna Wietse op 6 de stand gelijk trok door met razendsnel spel te blunderen. Misschien werd hij afgeleid door het volgende incident. Van Maarten kreeg ik een standje door zomaar een pilsje bij m’n tegenstander te bestellen. Na enig ruggespraak met teamcaptain Wietse, tenslotte een autoriteit als het om bier gaat, mocht het bestelde toch genuttigd worden. Rijd je een keer niet, mag je weer niet drinken.

Hoog tijd voor een VIERDE NORMEN EN WAARDEN REGLEMENT !

Jan Hans op ausputzerpositie speelde een typische Jan-Hans-remise, d.w.z. niet over de middellijn tenzij het echt niet anders kan. Ondergetekende speelde op 5 tegen een ouwe bekende van het bootschaak eindelijk weer eens redelijke partij. M’n bootvriend vergaloppeerde zich al op de tiende zet waarna mijn knol een niet te versmaden brokje op a8 wel wist te waarderen.

Met twee en een half (hoe tik je een half?) uit de onderste 4 was een aardige fundering gestort.

Bij de top 4 zag het er goed uit: Dirk op 2 stond een stuk en zeeen van tijd voor, Siebe als rechterspits had een mooie aanvalsstelling, Maurits stond gelijk hetgeen ook van libero Maarten op 4 gezegd kon worden. Jammer dat Dirk zich pardoes midden op het bord mat liet zetten en Siebe z’n stelling niet in winst kon omzetten maar met een halfje tevreden moest zijn. Ook bij hekkensluiter Maarten werd de vrede getekend in een gelijke stand zodat we uiteindelijk met een gelijkspel huiswaarts keerden.

Bij Cambuur had iemand het licht al uitgedaan.

Julius Bosma (di 8 nov 05)

   Sneek 4                 1   2   3   4   5   6   7   Ap Bp  Brd Kl Ra   TPR
1  Maurits Ypma            0.5 0.5 0.5 0   0   0   -   6  1.5 1,0    1727 1537
2  Dirk Schild             -   -   -   -   0.5 -   0.5 2  1   2,0 2w 1597 1730
3  Dirk Meijer             0   0   0.5 0.5 0   0.5 0   7  1.5 2,0 1z 1468 1440
4  Sybe Smid               0   0.5 0   0   -   0.5 0.5 6  1.5 3,0    1557 1419
5  Maarten van Steinvoorn  1   0.5 0   1   0   0.5 0.5 7  3.5 4,0 1z 1627 1631
6  Julius Bosma            0   1   0.5 1   1   1   1   7  5.5 5,0 1w 1588 1801
7  Wytze v/d Zee           0.5 0   1   0   1   1   1   7  4.5 6,0 1z 1655 1663
Albert Hogeboom         1   1   1   0.5 1   1   1   7  6.5 7,0 1w 1623 1974
Jan Hans de Jong        1   0.5 1   1   1   1   1   7  6.5 8,0 1z 1634 2033

   Klasse 2A          Mp Bp
1. Sneek 4            11 32  kampioen
2. Mid-Fryslan        10 36
3. De Twee Kastelen 2 9  32.5
4. Burght 2           9  30
5. Rijs               6  25.5
6. Schaakwoude 3      6  25
7. Tinke en Sette     5  23.5

8. Philidor 5         0  19.5 degradeert

In Sneek is een schaakteam dat geregeld zijn vleugels uitslaat en medeliefhebbers, van de allermooiste onder de denksporten, de stuipen op het lijf jaagt. In Leeuwarden, Akkrum, Damwoude, om maar eens wat scalpen te noemen, kunnen ze er over meepraten.

Men had daar onder de waterpoort nog wat spelers over die eens per maand hun krachten op de 64 velden wel eens willen meten. Dit vierde achttal, een allegaartje van spelers van diverse pluimage, vormen de spreekwoordelijke krenten uit het Sneekermeer.

Tijdens clubavonden spreekt men vol ontzag over deze alleraardigste lotgenoten. Sterker nog de spelers van hogere teams zijn op hun hoede als ze tegen een lid van het vierde mogen spelen. Aan de bar krijgen ze altijd voorrang en korting. Ik bedoel maar.

Men belegt zelfs regelmatig een heus trainingsweekend waarbij kosten nog moeite worden gespaard om toptrainers uit de oostelijke buurlanden te contracteren. Dat Bacchus en Caissa tijdens zo’n weekend niet voor elkaar onder doen hoeft geen betoog.

Zeer uiteenlopende karakters met bijpassende speelstijlen vertegenwoordigen dit team.

Zo kennen we de behoedzame die z’n stukken zelden over de middellijn speelt, de schwindelaar die vanuit verloren stand de partij weet te keren, de nestor met z’n karakteristieke kop die elke tegenstander ontzag inboezemt, de ambachtelijke die origineel uit de hoek kan komen, de reislustige die z’n inspiratie het liefst uit het buitenland haalt, de ratingtopper die tegenstanders bij voorbaat doet beven van angst, de creatieve die van elke partij een kunstwerk maakt, de rijzige die het liefst z’n bedenktijd over de hele avond uitsmeert en tot slot de onverschrokkene die al offerend vol voor de winst gaat.

Een wonderlijk stel, vlees nog vis, oud en jong, rijp en groen, uitbundig en ingetogen, noem het maar, maar schaken kunnen ze die rare jongens. Welnu beste lezers dit samengeraapt rommeltje van vrolijke, vriendelijke schakers werd vorige week kampioen in de 2e klasse van de Friese schaakbond. Zonder play-offs, nacompetitie of wat dies meer zij promoveren ze rechtstreeks naar de 1e klas en er wordt zelfs beweerd, maar dit even onder ons, dat men voor het allerhoogste gaat.

Het lelijke eendje wordt een mooie witte zwaan.

Schaak kalender

Geen activiteiten gevonden

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek