rechtbankTegen de 56-jarige Y. V. uit Groningen is de maatregel tbs met dwangverpleging geëist wegens stalking van familieleden en het uiten van bedreigingen. De man is vaker veroordeeld voor dit soort feiten.

Behalve familieleden zou hij een medewerker van de reclassering met de dood hebben bedreigd en stuurde hij brieven met dreigende en beledigende teksten naar de gemeenteraden van Groningen en Assen.

Verdachte is vooral verbaal agressief. De officier van justitie (een psychopaat volgens de verdachte) maakt zich evenwel zorgen omdat V. in zijn gedrag steeds agressiever wordt. V. is onberekenbaar, fysiek geweld kan niet worden uitgesloten, zei de aanklager. De eis om de tbs-maatregel op te leggen is daar ook op gebaseerd. Familieleden zeiden in de rechtszaal bang te zijn.

Laatste redmiddel

Pogingen om op andere wijze hulp te bieden zijn de afgelopen jaren op niets uitgelopen. De officier van justitie: ,,Het strafrecht is het laatste redmiddel dat we hebben.’’

V. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De tbs-maatregel was ook geadviseerd. V. associeert zich met de Amerikaanse sekteleider en moordenaar Charles Manson. Deskundigen verwachten dat de man de rest van zijn leven begeleiding nodig heeft. Een deel van het gedrag van V. wordt toegeschreven aan neurologische aandoeningen.

Schaakgrootmeester

In de rechtbank waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen. V. heeft een aantal sympathisanten dat hem steunt. Hij had hen opgeroepen naar de zitting te komen. De verdachte geniet bekendheid als schaakgrootmeester, naar eigen zeggen ook internationaal.

In het eerst uur van de rechtszaak nam V. de regie van de zitting volledig over. Niet de rechters, maar hij stelde de vragen en bepaalde wat er gebeurde. Halverwege kregen de drie rechters weer vat op de gang van zaken. Een paar keer dreigden ze hem uit de rechtszaal te verwijderen. Uiteindelijk bleek dat niet nodig.

De uitspraak is over twee weken. 

bron: https://www.dvhn.nl/groningen/Man-stalkt-familieleden-Openbaar-Ministerie-eist-de-maatregel-tbs-24888339.html