hier nog een artikel

en hier alle aanklachten

rechtbank

 

De rechtbank heeft de 56-jarige Y. V. uit Groningen veroordeeld tot de maatregel tbs met dwangverpleging wegens het bedreigen en stalken van familieleden.

 

Volgens de rechtbank is bij de man sprake van een sterk verstoorde realiteitszin. ,,Hij is grenzeloos en kan zichzelf niet beheersen.’’ V. is vooral verbaal agressief, maar volgens de rechtbank is de man ook onvoorspelbaar. Er bestaat grote zorg dat hij ook fysiek agressief kan worden.

Met een mes voor de deur

Bij een van de bedreigingen stond hij met een mes voor de deur bij een van de familieleden. Zij hebben angst voor de man.

Tijdens de uitspraak onderbrak de verdachte de rechter voortdurend. Na een paar waarschuwingen werd hij de zaal uitgezet. V. heeft enkele medestanders die ook tijdens de rumoerig verlopen rechtszaak, twee weken geleden, aanwezig waren. In het gerechtsgebouw waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank achtte alle feiten die ten laste waren gelegd bewezen. Vanwege de psychische gesteldheid is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Er kan dan geen straf worden opgelegd. De tbs-maatregel kan wel.

V. is schaakgrootmeester en boekte in het verleden grote successen. Tien jaar geleden ging het mis met de man. Hij is vaker veroordeeld voor stalking. Bij het verlaten van de rechtszaal riep hij in hoger beroep te zullen gaan.

(bron: https://www.dvhn.nl/groningen/Man-krijgt-tbs-voor-bedreigen-en-stalken-van-familieleden-24931578.html)