Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September weer van start!

Gastenboek

gildaln16
Hot galleries, daily updated collections
Scandal *** galleries, daily updated lists http://***girljapan.annettanorth.***erika.com/?priscila *** asain *** two in one cartoon *** directory free *** pictures college girls how to watch korean ***
zaterdag 03 december 2022
monaxv60
Dirty Porn P***os, daily updated galleries
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art http://videosass***.xblognetwork.com/?post-angelique free *** amateur hooker *** *** pink pussy *** teen *** archives you *** huge clits amateur *** baby sitter
zaterdag 03 december 2022
Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 60

Yesterday 620

Week 2694

Month 1395

All 266979

Currently are 58 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

"Hoe huppelt mijn paardje ook weer?"

Interview Sybrand Frietema

Door: Maarten van Steinvoorn

 

Maarten van Steinvoorn: Je bent nieuw bij de club, maar je kent het spelletje wel. Hoe ben jij aan het schaken gegaan?

Sybrand Frietema: Schaken heb ik van mijn opa geleerd, alhoewel geleerd. Mijn grootvader pakte dan een paard, keek daar eens naar en vroeg hardop "Hoe huppelt mijn paardje ook al weer?" en zette deze van b1 op c3. Meer haalde ik uit allerhande boeken; van Max Euwe's Oom Jan, via Bouwmeester's pocket serie tot de kloeke delen van Sahovski Informator die ik als 16-jarige in Belgrado kocht. Overigens had mijn grootvader wel een goede oplossing voor dat rare spelletje aan de achterkant van het schaakbord: je zet een van die schijven op z'n kant en probeert door te blazen schijven van de ander te raken zonder dat je eigen schijf valt. Wie het eerst alle schijven raakt, heeft gewonnen. Was ik goed in.

 

MvS: Je hebt eerder op een schaakclub gezeten. Wat was je grootste of leukste prestatie?

SF: Ja, ik heb veel geschaakt op de middelbare school in Hilversum. Ik speelde bij Laren op het tweede bord van het jeugdteam. De sportiefste prestatie is dat we in 1979 of 1980 landelijk tweede zijn geworden. Ik herinner me het Huttontoernooi dat vaak gewonnen werd door het Gooi, daar heb ik ook wel eens aan meegedaan. Verder had je jaarlijks schoolschaakdag, in Wageningen als ik me niet vergis. Daar traden we vol aan: 4 opgeschoten jongens en 1 klein meisje, maar dat meisje was wel Yvette Nagel. Ik won bij snelschaaktoernooien wel eens een waardebon van C&A of een fietsenzaak. Die bonnen kon ik bij mijn moeder weer inruilen voor echte guldens. Op mijn 19de, in 1981, ben ik opgehouden met schaken en ben ik gaan studeren in Amsterdam.

 

MvS: hoe is het je bij de Schaakclub Sneek vergaan?

SF: Goed, op de klok na en overal ELO-ratingen, is er in 25 jaar weinig veranderd aan het schaken en de sfeer van een schaakclub. Ik moet er nog wel een beetje inkomen ik heb de afgelopen 25 jaar alleen een beetje gevluggerd op de computer dus ik moet mijn stijl weer terugvinden. In de vierde ronde moest ik aantreden tegen Nick Bijlsma. Het werd een partij waarin ik overmoedig een stuk offerde waarna mijn aanval al in de kiem gesmoord werd door de oplettende Nick - wat zeg ik, ik werd eraf gezet. Tijdens het vrolijke vluggeren naderhand zag ik soms sterretjes - wat een tempo! Voor aanstormend talent moet je eerbiedig opzij gaan, zal ik maar zeggen.

 

MvS: De schaakclub bestond net 100 jaar toen je lid werd. Je valt met de neus in de boter.

SF: Ja, ik kreeg ook een uitnodiging om aanwezig te zijn. Helaas had ik wat anders die zaterdag maar ik heb in die twee mooie lustrumboeken zitten bladeren en moet zeggen dat het me wel bevalt, zo'n club met veel historie. Trouwens, de Larense Schaakclub bestond afgelopen 22 november ook 100 jaar!

 

MvS: Je hebt in de familie nog een echte schaker rondlopen, toch?

SF: Klopt, mijn zwager is John van der Wiel, een heuse grootmeester. Ik bezoek hem wel eens als hij hier in Friesland schaakt. Zo heeft hij nog een keer in Leeuwarden tegen Sneker Yge Visser geschaakt en met twee paarden en twee lopers een mooie Franse aanvalspartij gewonnen. Ik heb één keer tegen hem geschaakt met klok. Terwijl hij op een ander bord aan het analyseren was met drie anderen, keek hij af en toe met loog naar het bord waar ik aan het zweten was, verzette loom een stuk en veegde me toch binnen 25 zetten van het bord. Dat doe ik dus niet meer ...

 

MvS: De toekomst?

SF: Voor mij is schaken een leuk tijdverdrijf waar ik echt in kan zitten maar ik denk niet dat ik het serieuzer (dan interne competitie MvS) ga aanpakken. Of mijn zoon of dochter zullen gaan schaken, dat weet ik niet. Eerst maar eens voetballen en ravotten op het hiem. Ze zijn bijna 4 en 1; binnenzitten kan altijd nog.

 

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek