Gastenboek

Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 116

Yesterday 125

Week 843

Month 2476

All 172891

Currently are 5 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Van natte vinger tot acceptabele berekening

joekleinIn sporttoernooien bestaat de behoefte om prestaties te vergelijken. Dat gaat soms heel eenvoudig. Neem de polsstokhoogspringer. Zijn hoogte wordt op de cm nauwkeurig vastgesteld en die van zijn tegenstanders ook. Bij de meeste sporten kunnen prestaties niet goed in waarde worden uitgedrukt. Bijvoorbeeld denksporten. 

Twee schakers spelen in een toernooi tegen verschillende tegenstanders. Het vergelijken is lastig omdat het niveau

van de tegenstand steeds verschilt. Bij tennis probeert men dit probleem op te lossen door per toernooi de spelers 'punten' te laten verdienen. Hoeveel punten men kan vergaren hangt af van het niveau van het toernooi en van het aantal ronden dat de speler overleeft.

Op grond daarvan wordt een wereldranglijst samengesteld. Bij wielrennen kent men een vergelijkbaar systeem. Het zogenaamde FICP-klassement bij wegwedstrijden voor professionals, heb ik me laten vertellen. Aan zulke methoden kleven duidelijke nadelen. Er wordt ondermeer geen rekening gehouden met de kracht van de tegenstander.

In de schaakwereld was er ook veel natte vingerwerk. Een groepje notabelen bepaalden voorheen speelsterktes.  Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn nauw verwante systemen bedacht. Anton Hösslinger uit Ingolstadt ontwierp het Ingo-systeem. In 1948 werd zijn eerste ratinglijst met Duitse schakers gepubliceerd. In 1951 was het Kenneth Harkness uit Amerika die een variant hierop had uitgedacht terwijl enkele jaren later de Engelsman Richard Clarke de BCF-grading lanceerde. Al deze systemen kwamen kortweg op het volgende neer. 

De speelsterkte wordt uitgedrukt in een getal op basis van uitslagen van partijen en toernooien met daarin verwerkt de behaalde score en het niveau van de tegenstand. Alle deze systemen waren goed maar de ontwerpers kregen op nationaal niveau geen voldoende steun en erkenning. Vervolgens eind jaren '50 verscheen Arpad Elo aan het frmament. In 1960 werd hij door de Amerikaanse schaakbond belast met de taak ratingcommissaris.

Aan de hand van voorgaande systemen bedacht hij een verbeterde versie. Zijn aanpak kreeg veel waardering. Hij zag kans de wereldschaakbond te interesseren met zijn formule. De reden hiervan is dat in zijn systeem de onderlinge ratingverschillen duidelijker en natuurlijker samenhangenmet de wederzijdse kansen. Een bijkomend voordeel was dat Elo al snel de computer wist in te schakelen. Het is bekend dat zijn ratingsysteem thans nog steeds wordt gehanteerd bij het bepalen van speelsterkte. De formule luidt: Rn=Ro+KxS. Vrij vertaald: Nieuwe rating is oude rating + factor maal behaalde score over een x-aantal partijen. De factor wordt meestal op 30 gesteld. In geval van te weinig partijen (<27) wordt de factor 40. 

Ooit heeft wijlen Klaas Visser (de vader van Yge) een tabel gemaakt. Aan de hand van die tabel kan men de wisselingen van zijn eigen rating zonder computer bijhouden. Daar ook Arpad Elo's systeem niet honderd procent betrouwbaar is blijft men bezig met het zoeken naar varianten. Maar tot heden is de elorating het enige door de schaakbonden geaccepteerde en erkende systeem van speelsterkteberekening. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek