Gastenboek

Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 10

Yesterday 117

Week 854

Month 2487

All 172902

Currently are 14 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Afgelopen jaar werd door Jan Hans de vraag gesteld of de rubriek “de Pen” niet nieuw leven kon worden ingeblazen. Dat leek mij een mooi voornemen voor 2015:

De pen weer terug op onze onvolprezen schaaksite. De eerste vraag die Jan Hans stelde: waarom ben je voorzitter geworden?

Hieronder probeer ik dit duidelijk te maken:

Als twaalf jarige brugpieper stelde dhr Klaas Visser, de toenmalige conrector van het Bogerman College (en vader van de latere GM Yge Visser) de vraag of ik niet eens lid zou worden van een schaakclub en wel die van Sneek. Het schaken had ik van mijn eigen vader geleerd en paste deze kennis toe in het jeugdtoernooi wat diezelfde Klaas Visser voor Bogermans eerstelingen had georganiseerd. Goud was mijn deel en dat was reden genoeg om lid te worden.
We spreken nu over het jaar 1973: de jeugd werd o.a. getraind door schermer Wiebe Westra en eerlijk gezegd weet ik mij weinig meer te herinneren van dit onderwijs. De locatie was wel een typische schaakomgeving: een oud pand aan het Kleinzand met de welluidende naam "Fredehiem". Krakende houten vloeren, oude mannen met sigaren in het hoofd en nog geen computer te bekennen. Elke dinsdagavond was ik present, geen enkele avond gemist! Het was eigenlijk best gezellig en we weerden ons kranig tegen de oude(re) garde.


Als 14 jarige maakte ik het eerste eeuwfeest (1975) mee van de schaakclub. Grote indruk maakte dat: honderd jaar oud, dat was best wel veel!
Als twintiger raakte ik steeds meer betrokken bij de schaakclub: mede de redactie voeren van het clubblad "Tuunhek" en natuurlijk het stencilwerk wat daarmee gepaard ging: met de redactie rondjes om een tafel lopen om zo de gedrukte (gestencilde) A-viertjes op volgorde bijeen te rapen en te nieten. In 1985 werd zelfs het 110 jarig bestaan uitbundig gevierd op het Schaapmarktplein in Sneek welke in dat jaar omgetoverd werd tot Schaakmarktplein.
In 1987 was ik de organisator van het eerste boottoernooi: snelschaken op de Friese wateren onder het genot van koffie en zelf gesmeerde broodjes kaas of ham. Een legendarisch toernooi voor zo'n 15 jaar.


De eerste bestuursfunctie kwam op mijn weg toen de penningmeester Eelke Heidinga zijn heil in het noorden ging zoeken. Met veel plezier zo’n negen seizoenen gedaan. Elke ledenvergadering mocht ik kritische vragen beantwoorden van o.a. Marten Bergsma die altijd grote waardering had voor de mensen die "het werk" deden voor de club. Na negen jaar vond ik het welletjes en vond in Tjeerd Wiersma een waardige vervanger. In 1998 kwamen we tot de ontstellende conclusie dat de club niet 123 jaar oud was maar slechts 92 jaar. Het geld wat opzij was gelegd voor een groot feest in het jaar 2000, konden we pas in 2006 spenderen: voor de tweede keer 100!
En wie herinnert zich noch de heuse schaakkalender die in 2003 het licht zag?


Zo zijn er veel leuke dingen gebeurd in die ruim 40 jaar die ik lid ben geweest. Altijd met veel plezier aan het schaken geweest en dat komt, nu ik er zo over nadenk, niet alleen vanwege het spelletje, maar ook vanwege de mensen die de schaakclub al die jaren hebben bezocht. Sommigen waren er maar kort en zijn allang weer elders aan het spelen en sommige zijn er nog steeds. En een enkeling weet na jaren van afwezigheid de club weer te vinden. Het is de sfeer, de ongedwongen sfeer die het schaken meer maakt dan het spelen van een potje schaak. Ik mag vele leden vriend noemen omdat we dezelfde passie delen, roem en ondergang hebben gedeeld en heel veel plezier hebben gehad en hopelijk nog lang zullen hebben.

Dat is de reden waarom ik de voorzittershamer heb aanvaard. Ik ben de club ruim 40 jaar speelplezier schuldig en dat is langer dan ik mijn vrouw ken (35 jaar alweer)!

Als ik de club op deze eervolle wijze kan terugbetalen dan doe ik dat van harte en met veel plezier!

De tweede vraag die Jan Hans mij voorhield (wat is je visie?) is wat lastiger te beantwoorden. De Schaakclub Sneek staat niet bekend om haar vele beleidsstukken. De enige documenten van officiële aard zijn de statuten, die moet je hebben als vereniging en het huishoudelijk reglement en da's gewoon handig te hebben.
Een visie is eigenlijk nooit vastgelegd, maar dat wil niet zeggen dat er geen is. Het bestuur beseft maar al te goed dat het ledental gestaag daalt ondanks de uitstekende jeugdopleiding. De club concurreert niet met andere clubs maar met de tijdsgeest van nu. De jeugd en ook de senioren wordt zoveel geboden dat het lastig wordt gemaakt bijzonder en aantrekkelijk te zijn.


De laatste seizoenen is veel geïnvesteerd in promotie ( denk aan het Prins toernooi) maar ook is de aandacht gericht op de eigen leden. De interne competitie is aantrekkelijker gemaakt, er zijn alternatieve avonden gepland ( rapid) en er worden trainingen gegeven.
Geld is de afgelopen decennia geen probleem geweest: de club is financieel gezond en de contributie is laag gehouden. Het materiaal is op orde en de zaal die vorig seizoen is betrokken, voldoet aan alle schaakverwachtingen. Maar hoe meer leden te werven?

Het spel ansich blijft hetzelfde: we zouden kunnen overwegen olifanten, kamelen en dromedarissen te introduceren, maar deze complexe schaakvarianten hebben tot op de dag van vandaag maar weinig aanhangers gevonden.
Mijn idee is dat het gezegde "onbekend maakt onbemind" ook voor de club opgeld doet. Zelfs met een goede routeplanner weten ook geroutineerde schakers ons clubgebouw niet te vinden. We zullen dus iets moeten doen aan onze naamsbekendheid. Nog meer de boer op gaan en ons zelf meer laten zien. Daarbij is te denken aan het organiseren van toernooien ( brengen we weer het aloude en vertrouwde districtstoernooi weer tot leven?)

We hebben een tijd terug de leden ook gevraagd wat te doen: welke ideeën leven onder de leden? Verrassend genoeg (of misschien ook wel niet) was de rode draad toch wel: houd het meeste bij het oude.

We zullen als bestuur ons licht hier nog eens op moeten laten schijnen. Niets doen is geen oplossing, maar wat dan wel, dat vergt enige voorbereiding. Als bestuur gaan we daarmee aan de slag. Als de leden ideeën hebben horen wij ze graag. We laten van ons horen!

De Pen wordt bij dezen doorgegeven aan: Christian Kuitert!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek