Afgelopen clubavond bereikte ons de onheilstijding dat Wim Ykema zijn pen neerlegt na een lang redacteurschap voor het Tuunhek. Ik snap best dat de inkt een keer opdroogt en de inspiratie uitblijft na vele verrassende, inspirerende en vooral humoristische stukjes over schaken en veel meer. Maar het blijft jammer. Alleen Jan Hein Donner heeft denk ik meer stukjes over schaken geschreven.

Nu zag ik onlangs op tv dat sommige Olympiers geridderd werden voor hun prestaties op het ijs of in de sneeuw. Knap natuurlijk, 100m slalommen op een plankje om een paar vlaggetjes. Maar zeg nu zelf dit valt natuurlijk in het niet bij de arbeid die Wim al die jaren geleverd heeft.

Bij deze wil ik dan ook voorstellen een commissie in te stellen die er voor zorg draagt dat bovengenoemd heerschap zal worden voorgedragen voor een lintje. Dat het de koningin moge behagen deze onderdaan te onderscheiden en hem het lang verwachte kleinood op te spelden. Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw lijkt me wel wat. De commissie benoemt tevens een begeleidingsteam die op zijn beurt weer zorgt dat hij een onvergetelijke dag mag beleven.

Ik denk hierbij aan ontbijt op bed, even langs de selectie van Cambuur, daarna met de limousine naar Den Haag alwaar een uitgebreide lunch op het programma staat. Hierna zal het gezelschap zich gereedmaken voor een bezoek aan Hare Majesteit. Na de feestelijkheden volgt een exquise diner in een Michelin restaurant waarna de terugreis naar 058 volgt. Uiteraard draagt de club zorg voor alle kosten. Mocht het finaal uit de klauwen lopen dan gaan we gewoon met de pet rond.

Hoe lijkt je dit Wim?

Nu even over het onvolprezen Tuunhek. Door het wegvallen van Wim’s stukjes en columns dreigt het verval en verloedering in te treden. Welnu beste schaakgenoten te alle tijde dient er voor gewaakt te worden dat dit niet zal gebeuren. Mijn idee is het volgende:

Om de levendigheid en originaliteit te waarborgen lijkt het me leuk om wekelijks een bijdrage te ontvangen van een ander lid. De laatste columnist bepaald wie het volgende stukje gaat schrijven. Het hoeft niet hoogstaand of literair te zijn. Ook een gedicht of schaakpuzzel is welkom. Plagiaat is niet toegestaan. Twijfelaars kunnen bij ondergetekende een spoedcursus voor een billijke prijs volgen. Op verzaken of weigering volgt zonder pardon royement.

Laat dit stukje de eerste zijn in een lange reeks. Ik geef mijn pen gaarne door aan voorzitter Dirk Schild.
 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s