mudhIn de laatste ronde van het Haagse Bluf-toernooi is het tot een botsing gekomen tussen twee spelers.

Er waren eerder al wat spanningen bij dit schoolkampioenschap. Wedstrijdleidster  Greet Verbied  wist steeds escalatie te verkomen, nu lukte dat niet meer.

Het begon allemaal al voor aanvang van het toernooi. Er waren grote twijfels over de kampioen van de Masli-school, Ger Wrederlist. Er gingen geruchten dat hij niet eerlijk aan zijn titel gekomen was. Hij zou vals gespeeld hebben tegen de kampioen van vorig jaar, Ali de Boer-Kaverbod  en  het grote jeugdtalent Mo Slim. Omdat hij beslist niet met zwart wilde spelen had hij de wedstrijdleider omgekocht en de kleuren laten verwisselen.

Bewijzen waren er echter niet en zo moesten de andere deelnemers Ger Wrederlist gedogen.

In de  eerste helft van dit toernooi had Ger zich al laatdunkend uitgelaten over het Grieks Gambiet van Mart.  Het geofferde materiaal zou je bij goed tegenspel nooit meer terugzien vond hij. Mart bewees steeds het tegendeel door met de vele Griekse varianten succes te behalen.

Gister moesten beide kemphanen dus tegen elkaar. Er werd niet verwacht werd dat het Grieks op het bord zou komen.  Ger, had al met veel bravour aangekondigd  dat hij 1. b4 , (ook wel Orang Oetang genoemd) zou gaan spelen, een gepaste zet voor zijn tegenstander, zo vond hij. Hij durfde dat kennelijk toch niet aan. Hij speelde gewoon 1. e4. Wederom een provocatie die het grieks gambiet toelaat.

Al meteen na 1. e4  reageerde Mart verbaal met de opmerking dat hij hem een aap had genoemd. Ger reageerde glimlachend dat hij dat niet zo gezegd had. Dat was ook zo, maar de bedoeling was natuurlijk duidelijk.

Na elke zet vlogen de hatelijke opmerkingen over het bord. Ze maakten elkaar uit voor Laffe hond en flapdrol.  Ger noemde het Grieks een achterlijke opening. Weer zo’n vervelende opmerking met duidelijke bijbedoeling.  “Je bent zelf achterlijk”  was het enige dat Mart terug kon zeggen. “Doe normaal”, “doe zelf normaal” en zo ging het maar door.

De wedstrijdleider greep niet in, tot verbazing van de andere spelers. Met name de spelers John Beco en Remie Moreel ergerden zich aan Wrederlist. Ze beklaagden zich bij wedstrijdleidster Verbied.  Wrederlist zag dat, en betitelde beide jongens als likkende schoothondjes van Greet.

Dat ging te ver! Eindelijk werd er ingegrepen. Beide Jongens werden door Greet bij de oren genomen en uit de zaal verwijderd, onder luid applaus van de anderen. Dat had natuurlij veel eerder moeten gebeuren. Alle klokken werden stilgelegd en het toernooi werd tot nader order stilgelegd.

Inmiddels zijn beide heren geschorst. De toernooileiding liet weten dat dergelijk kinderachtig gedrag op een kleuterschool misschien getolereerd wordt, maar op een middelbare school niet gepast is.

Remie Moreel werd als winnaar uitgeroepen van het kampioenschap. John Beco kreeg de poedelprijs, vanwege zijn schlemielige nederlaag tegen Ger Wrederlist.