Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Onlineschaak
  19-12-2021
  We hebben meer deelnemers nodig om te kunnen promoveren. Er zijn nu steeds 4 deelnemers voor Sneek, daarmee redden we het niet.  Dus doe mee!! Zondag 23 januari is de teambattle...
 • INFO
  18-12-2021
  Beste schaakvrienden,   het zal jullie niet verbazen dat er voorlopig niet geschaakt kan worden in ons clubonderkomen. We zitten weer in een totale lockdown.    Goed om te...
 • Onlineschaak
  08-12-2021
  Nu de gewone clubavond en de KNSB-competitie weer stilliggen zijn de teambattles weer opgestart. Voor degenen die niet (meer) weten waar het om gaat: elke zondagavond van 20:00 tot 22:00 wordt er...
 • Bestuur
  14-11-2021
    Beste schakers, het bestuur heeft besloten om de komende 3 dinsdagen het clubschaken niet door te laten gaan.   De nieuwe corona maatregelen, die overigens op diverse punten vrij...
 • INFO
  07-11-2021
 • More news...

Bezoekers

Today 84

Yesterday 114

Week 313

Month 2906

All 189004

Currently are 21 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

mudhDe verloren wedstrijd tegen Philidor 3 is toch een 4 – 4 gelijkspel geworden!

 

Dat bleek gistermorgen toen ik naar het nieuws van half acht keek. Uit een experiment dat is gedaan blijkt dat een deeltje, een neutrino, sneller dan het licht was. En als je sneller dan het licht kan reizen, kun je dus in de tijd terug.

Meteen dacht ik aan de laatste verloren wedstrijd. Je gaat terug tot voor je blunder en doet een betere zet. Maar dat kan je tegenstander ook doen. Dit gaat dan net zolang door tot je de perfecte partij gespeeld hebt! Dat zal dan altijd in een gelijkspel eindigen, tenzij blijkt dat wit altijd wint omdat hij mag beginnen. Voor een teamwedstrijd betekent dat in ieder geval altijd 4-4.

Er moet dan wel oneindig vaak terug in de tijd gegaan worden. Even dacht ik dat het efficiënter zou zijn om 1 zet terug te gaan en dan dezelfde zet uitvoeren. Meteen daarna doe je dat nog een keer (niet per ongeluk iets te ver teruggaan, voor je het weet zit je weer in de auto op weg naar de wedstrijd en moet je dat pokkeneind weer rijden) en dan claim je remise wegens 3x dezelfde stelling. Maar dat werkt niet, want ook daarna kun je weer verder terug gaan en iets anders doen.

Dit alles is natuurlijk onzin. Stel dat we over 200 jaar kunnen tijdreizen, dan gaat natuurlijk niemand een partij uit een KNSB-wedstrijd van 200 jaar eerder manipuleren. Nee, maar er zou dan wel iemand zijn die Hitler zijn daden teniet zou doen. Het feit dat Hitler zijn daden wel heeft gedaan, impliceert dat in de toekomst niet naar het verleden kan worden gegaan, anders had de Holocaust nooit plaatsgevonden.

Daarna kreeg ik weer een andere ingeving. Stel je gaat terug in de tijd om je blunder in een partij teniet te doen. Op het moment dat je de zet opnieuw kan doen, weet je niet meer dat je terug gegaan bent in de tijd en weet je ook niet meer dat je een blunder gaat maken. Kortom, je denkt weer na en voert dezelfde blunder uit! Teruggaan in de tijd heeft dus geen zin, want je gaat weer dezelfde dingen doen.

Genoeg nu van die onzin, die niemand waarschijnlijk meer kan volgen. Wat hebben ze nu echt gemeten. Een deeltje ging 60 nanoseconde sneller dan het licht. Het licht heeft een snelheid pak ‘m beet 300.000 km per uur. Een nanoseconde in een miljardste seconde!! Dat is dus helemaal niks.

Hoe meten ze dergelijke kleine eenheden?   Het is al idioot dat ze nu bij sportwedstrijden af en toe met 1000-sten van een seconde werken om een winnaar aan te wijzen.

Het betreffende deeltje werd overigens dwars door de aarde geschoten. Het is zo klein dat het overal doorheen gaat. Hoe weten ze nu dat de neutrino die ze afschoten, dezelfde is als het deeltje dat aankwam? Staat er een streepjescode op? Misschien was het wel een andere? En deeltjes kunnen toch ook op 2 plaatsen tegelijk zijn? Misschien was het deeltje ook op 60 nanoseconde langzamer dan het licht op dat moment?

Ik heb er verder geen verstand van. Had ik vroeger maar beter opgelet toen Douwe dat allemaal uitlegde. Toen interesserde het me niet, nu wel.

Over een tijdje zal wel bekend worden dat het om een meetfout gaat. Dat ligt natuurlijk het meest voor de hand.  Tot die tijd blunder ik maar gewoon door.

En voor wie nu denkt, wat staan er ineens veel stukjes op de site, bedenk dan dat ik dit stukje overmorgen pas heb geschreven.

Tot slot nog een prachig kort verhaal van Fredric Brown. Helaas heb ik alleen de engelse versie, maar dat zal voor weinig problemen zorgen denk ik.

THE FIRST TIMEMACHINE

Dr. Grainger said solemnly, "Gentlemen, the first time machine."

His three friends stared at it.

It was a box about six inches square, with dials and a switch.

"You need only to hold it in your hand," said Dr. Grainger, "set the dials for the date you want, press the button-and you are there."

Smedley, one of the doctor's three friends, reached for the box, held It and studied it. "Does it really work?" "I tested it briefly," said the doctor. "I set it one day back and pushed the button. Saw myself-my own back-just walking out of the room. Gave me a bit of a turn."

"What would have happened if you'd rushed to the door and kicked yourself in the seat of the pants?"

Dr. Grainger laughed. "Maybe I couldn't have-because it would have changed the past. That's the old paradox of time travel, you know. What would happen if one went back in time and killed one's own grandfather before be met one's grandmother?"

Smedley, the box still in his hand, suddenly was backing away from the three other men. He grinned at them. "That," he said, "is just what I'm going to do. I've been setting the date dials sixty years back while you've been talking."

"Smedley! Don't!" Dr. Grainger started forward.

"Stop, Doc. Or I'll press the button now. Otherwise I'll explain to you.”

Dr Grainger stopped. "I've heard of that paradox too. And it's always interested me because I knew I would kill my grandfather if I ever had a chance to. I hated him. He was a cruel bully, made life a hell for my grandmother and my parents. So this is a chance I've been waiting for."

Smedley's hand reached for the button and pressed it.

There was a sudden blur ... Smedley was standing in a field. It took him only a moment to orient himself If this spot was where Dr. Grainger's house would some day be built, then his great-grandfather's farm would be only a mile south. He started walking. En route he found a piece of wood that made a fine club. Near the farm, he saw a red-headed young man beating a dog with a whip.

"Stop that!" Smedley yelled, rushing up. "Mind your own damn business," said the young man as he lashed with the whip again. Smedley swung the dub.

Sixty years later, Dr. Grainger said solemnly, "Gentlemen, the first time machine."

His two friends stared at it.

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek