Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Onlineschaak
  19-12-2021
  We hebben meer deelnemers nodig om te kunnen promoveren. Er zijn nu steeds 4 deelnemers voor Sneek, daarmee redden we het niet.  Dus doe mee!! Zondag 23 januari is de teambattle...
 • INFO
  18-12-2021
  Beste schaakvrienden,   het zal jullie niet verbazen dat er voorlopig niet geschaakt kan worden in ons clubonderkomen. We zitten weer in een totale lockdown.    Goed om te...
 • Onlineschaak
  08-12-2021
  Nu de gewone clubavond en de KNSB-competitie weer stilliggen zijn de teambattles weer opgestart. Voor degenen die niet (meer) weten waar het om gaat: elke zondagavond van 20:00 tot 22:00 wordt er...
 • Bestuur
  14-11-2021
    Beste schakers, het bestuur heeft besloten om de komende 3 dinsdagen het clubschaken niet door te laten gaan.   De nieuwe corona maatregelen, die overigens op diverse punten vrij...
 • INFO
  07-11-2021
 • More news...

Bezoekers

Today 80

Yesterday 114

Week 309

Month 2902

All 189000

Currently are 16 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

mudhBegin 20e eeuw trad er in Duitsland een paard op dat kon rekenen. Het paard, ‘Kluger Hans’ genaamd, werd een som op een bord getoond en dan tikte hij met zijn hoeven het juiste antwoord.

Bij 2+2 tikte hij 4 keer met zijn hoeven. Spectaculair, een paard dat kon rekenen. De toeschouwers realiseerden zich niet eens dat hij ook zou moeten kunnen lezen. Even Logisch nadenken en je begrijpt dat dit natuurlijk bedrog moet zijn. Ene heer Pfungst onderzocht de zaak en al snel bleek, dat de vaste medewerker van de eigenaar het rekenwonder was. Als die zijn hoofd naar beneden had, tikte het been van het paard totdat de medewerker het hoofd weer omhoog deed. Ze hadden het paard geleerd om bij bepaalde tekens op een bepaalde manier te reageren.

Bij onderzoeken staat dit nog steeds bekend als het ‘Kluger-Hans-effect’, het gevaar dat de onderzoeker de proefpersoon onbewust beïnvloedt door lichaamstaal en gedrag. Daarom worden goede onderzoeken tegenwoordig altijd met de dubbelblind-methode uitgevoerd. Als de werking van een bepaald medicijn bijvoorbeeld getest moet worden, mag de onderzoeker zelf niet weten welke de placebo en welke de echte pil is.  Maar tersake nu!

Sake Jan Velthuis kan, net als Erwin en de begeleider van Hans, goed rekenen. Daarom is hij ook penningmeester van onze club. Vorig jaar kwam hij op de proppen met iets raars. Plastic consumptiemunten. Waar is dat nou goed voor? Het maken daarvan kost toch alleen maar geld, en brengt niks extra’s in het laatje?

Ha, dus wel. Sake Jan heeft ze mooi groot gemaakt en ook nog knalgeel. Als je dus door de week iets moet betalen en je beurs opendoet, zie je alleen maar gele munten. Dat is lastig, omdat dan het grabbelen naar het echte geld bemoeilijkt wordt. Wat doe je dus elke woensdagmorgen. Je haalt de munten uit je beurs en legt ze ergens neer. Ergens. Op de dinsdagmiddag daarop vul je je beurs weer met geel. Tenminste als je nog weet waar ze liggen. En dat is dus de winst van Slimme Sake. Hij weet natuurlijk donders goed dat 10% van de muntjes wegraken! Gratis geld voor de club! Het is waarschijnlijk de beste zet die hij ooit gedaan heeft! Hulde voor Sake Jan.

Toen de euromuntjes in 2002 uitkwamen, werd iedereen gek van al die op elkaar lijkende muntjes. En nu, na bijna 10 jaar, vind ik het nog steeds lastig. Heb je nu 10 of 20 eurocent? Of één of 2 euro. Dubbeltjes, kwartjes en Stuivers waren tenminste duidelijk verschillend. Maar ja, we doen er niks meer aan. Vroeger was alles beter……..

Joop Visser heeft destijds een liedjes gemaakt over de euromuntjes. En dat hoor je nu.

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek