FK Senioren

fk2023

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 35

Yesterday 575

Week 944

Month 2450

All 340309

Currently are 26 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Zoals voor elke uitwedstrijd, loop ik als een kip zonder kop door de kamer, min of meer ongeduldig wachtend tot het uurwerk 11:10 uur aantikt.

  1. Te veel minikrentenbolletjes bij me, check!
  2. Sap die veel te lekker is om tot aan begin van de wedstrijd onaangeroerd te laten, check!
  3. Pen, potlood of stuk houtskool desnoods om mijn zetten te noteren, check!
  4. Huissleutels en fietssleutel en geld, check!
  5. Deodorant mee voor het geval dat het spannend wordt en mijn spanningszweet niet wil laten blijken, check!

Mooi "we" kunnen! Waarom het koninklijk meervoud (ook) door mij regelmatig misbruikt wordt is me een volkomen raadsel. Het zal ongetwijfeld door het "spel" komen dat ik vandaag weer mag uitvoeren in Zwolle, waar ik en mijn andere kompanen van het Sneeker vlaggenschip onze club zullen vertegenwoordigen. Eerst maar eens verzamelen bij de Daaldersplaats waar onze captain ons stipt 11:30 uur verwacht. Met een kreukelig en kneuterig doch rijkelijk gevuld plastic Poeiz supermarkttasje kwam ik daar als derde of vierde persoon aan, want Han onmiskenbaar door zijn gekrulde haardos zie ik ook al aanlopen. Selwin en Anne zijn er al en naar mijn verwachting druk bezig met een correspondentiepartij van eerstgenoemde want dat is bij Selwin vaker regel dan uitzondering. Eens kijken hoe het verder loopt vanaf hier.....

Ik was nog niet bij Selwin en Anne en in de verte zag ik een bril aankomen met daarboven een flinke bos wit haar. Dat kon maar een zijn, en mijn vermoeden werd bevestigd, onze enige eigen captain Wytse, en Tjitze was daarna vlot terplekke. Het wachten was op Jan.... en voor de vorige uitwedstrijd stonden we 15 - 20 minuten te vernikkelen. Maar Jan had waarschijnlijk naar zijn mening iets goed te maken en was ditmaal zonder een extra kentekenplaat keurig op tijd. Snel instappen want we willen immers onze Dick niet te lang laten wachten in het Holl van de leeuw nietwaar?

Mijn bovenstaand vermoeden over Selwin correspondentiepartij bleek de waarheid. Het bleek niet een potje te zijn maar hij liet zeker een half dozijn partijen zien. Waar we ons tot halverwege de rit zo beetje mee vermaakten, ik zag alleen geen ene mallemoer doordat of Selwin zijn fikken er voor zaten of door het weerkaatsend zonlicht. Dus of de beste varianten naar boven kwamen? Het was in ieder geval een goede blindschaak sessie. "Zeg die Jan heeft lekker de sokken erin he?" Ik had bijna de opmerking gemaakt dat ik Wytse zijn haar haast niet meer zag..... maar besloot toch maar een hap minikrentenbol te nemen. Tjitze ondertussen, begon in de omgeving van Meppel zijn twijfels over het team en aanstaande wedstrijd uit te spreken. "Ja, want ZSG is op papier wel een sterk team natuurlijk en speler X speelde niet goed, Jouke missen, Fluit missen, speler Y geen wedstrijdritme, speler Z scoorde niet denderend, en als die en die nu remise pakt dan is dat al een meevaller...." Ja u leest het, het was een echte peptalk al met al. En ik spoelde dat tezamen met een iets te grote hap minikrentenbol met een slok sap maar weg.

Een stief uurtje na vertrek kwamen we aan in Zwolle, mooie stad, maar niet als je er met een auto doorheen moet rond het middaguur. Na een minuut of 15 kwamen we bij een parkeerterrein aan dat op loopafstand gelegen is van de speellocatie. Parkeer tarief €1,90 per uur en €9,00 voor een dagkaart. We moesten het, alleen al op basis daarvan, er maar goed van nemen vandaag! De wandeling werd geleidt door Wytse, dus ik kon alles verwachten. Schimmige nauwe straatjes met oude klein ogende huisjes, waar mensen die absoluut niet van tuinieren houden prima gehuisvest kunnen worden. Twee keer links en rechts en we kwamen bij het "Denksportcentrum Zwolle" aan. Het kon beginnen bijna beginnen!

Dick was er al, zoals ik al gedacht had we zijn nu als octet en dus compleet. Maar wat stonden er belachelijk veel mensen om Dick heen bij de voordeur. Zouden dat ook schakers zijn? Qua gelaatsuitdrukkingen had dat zomaar het geval kunnen zijn. Zouden ze hem massaal willen feliciteren met zijn 60+ FK titel? Had hij fans meegenomen? Neen, het antwoord bleek snel aan mij gegeven, de locale bridgeclub had een marathon bedacht en daar bleken nogal wat mensen op af gekomen te zijn. Een ding was zeker, als roker zou ik nooit alleen zijn, niet dat straat blauw van de rook stond maar bridgers blijken in Zwolle wel van een sigaretje te houden, dat is bij ons in Sneek wel anders. Gelukkig is bridge een rustig spel waar opperste concentratie vereist is, net als bij het schaken. Dus grote kans dat we niet veel last zullen hebben van elkaar.

Als schakers werden we al rap naar boven verwezen waar we zo beetje zelf het licht aan moesten doen, maar een prachtig panorama hadden over alle bridgers. Alles stond al klaar, stukken waren opgezet, klokken, bordkaartjes en notatiebiljetten, maar waarom juist de talrijke pennen beneden op de bar stonden is me vooralsnog een raadsel. Dat was allemaal dus goed geregeld, en daar hou ik van, details. En met details zorg je als gastheer ervoor dat je als bezoeker welkom voelt en dat is fijn. Bakkie koffie, peukje buiten en daar je mentaal nog wat voorbereiden tussen opmerkingen van rokende bridgers. Ja, ik was in mijn sas.

Het vervolg was eigenlijk het bekende werk. Welkomstwoorden, speeltempo, mobieltjes uit, eerste consumptie voor club etc.! We konden los, dus ik geef mijn tegenstander en sympathiek ogende Ronald (!?) "zeg maar Boris" de Jonge een ferme handdruk en start de klok als zwartspeler. Na zijn openingszet zie ik wat knipperen op de klok, "Delay", en das nie goe! Dus ik stop direct de klok en laat andere 15 spelers weten dat er wat mis is op en of met de klok. Consternatie alom, ik ga zelf niet die klok goed instellen, niet omdat ik het niet kan maar omdat ik dus van details houd. Selwin stond op en bood zijn hulp aan bij 4 tot 5 andere borden om de klokken goed te zetten. Waarvoor dank!

Nu konden eindelijk de partijen, incluis de mijne, nogmaals echt beginnen. Boris had zijn openingszet voor de vorm maar even teruggenomen (detail), en speelde het opnieuw. Na een zet of 10 kwam Boris erachter dat de witte stukken bij hoge nummers stonden, dus zijn koning op d8. Ach detail! We besloten maar door te spelen en het spel niet te reconstrueren op een goed liggend bord. De eerste 20 zetten werden met een mooi tempo op het bord gekwakt voordat we in de denktank gingen, de tijdcontrole halen zal wel geen probleem zijn.

Jan speelde wel een puike pot eigenlijk, hij zat naast me en heeft voor zijn doen geen rare dingen gedaan. Behalve dan dat hij bij elke zetnotatie zijn pen te vroeg losliet. Jan maakte dankbaar gebruik van een verzwakte koningsstelling. En met steeds meer druk op een achtergebleven pion en actievere stukken..... was er langzaamaan geen houden meer aan voor zijn tegenstander dacht ik. Omdat ik regelmatig poosjes te druk was met mijn eigen partij, zag ik ineens dat de zwarte dame van het bord was verdwenen. Kwestie van uittikken..... en gelukkig waren de luidkeels aanwezige bridgers beneden helemaal geen last voor ons of voor in ieder geval voor mij.

Maar zonder de uitslag bij Jan te verklappen zeg ik dat het eerste Sneeker punt van Dick kwam. Hij en zijn tegenstander speelden naar zijn zeggen een poos lang een partij na tussen Spassky en Fischer uit het jaar 1493. Toch vond ik zijn stelling best tricky ogend dus ik hield mijn hart beetje vast gedurende zijn partij. Na een van mijn regelmatige poosjes, waar ik natuurlijk nog steeds totaal geen last had van de inmiddels luidkeels lachende bridgers, bleek ineens een gewonnen toreneindspel op het bord te staan voor Dick. 0-1 voor de onzen. Dick in orde dus! Mooi begin is het halve werk. En dat halve werk kwam van Tjitze helaas....

Tjitze koos tijdens de opening (een beetje) voor het verkeerde plan en kwam als een walnoot in een notenkraker te staan. Veel bedenktijd consumerend, zocht hij naar wegen om zich zelf te bevrijden. De Zwollenaar was echter geenszins van plan zijn lekker hapje te laten gaan. En Tjitze bezweek helaas door de druk van de tegenstander en moest ook wegens de tijd opgeven. 1-1 En tot overmaat van ramp werd Tjitze ook nog eens aangestoten op zijn zere schouder ... soms zijn er van die wedstrijddagen....

Anne met zwart was als derde klaar, hoe hij ooit die stelling heeft kunnen overleven is me vreemd. Dacht namelijk werkelijk dat hij mat gezet zou worden door dreigende offers en open diagonaal en noem maar op. Omdat ik dus druk was met mijn eigen pot is dit ook weer op gevoel. Wellicht was er een moment dat er offers mogelijk waren, maar het moment dat de witspeler koos om te offeren bleek niet de juiste. Met aantal nauwkeurige zetjes behield Anne zijn toren (!) voorsprong en sleepte het punt binnen. 1-2. En het leek wel of carnaval was losgebarsten bij de bridgers, maar gelukkig was dat maar een detail..... want daar hou ik immers zo van.

Wytse, u weet wel, speelde een lekkere pot. Zijn tegenstander offerde een kwaliteit tegen een zeer actieve loper van Wytse. Dit plan bleek in theorie wel goed, maar de in de praktijk zag zijn tegenstander zijn kwal niet meer terug en moest lijdzaam toezien hoe de Wytse het punt binnenharkte. 1-3

Jan was als vierde klaar. Was inderdaad kwestie van uittikken. No problemo! 1-4. Nog maar halfje nodig en het hele "Meppel verhaal" van Tjitze kon de prullenbak in. Gelukkig ik mocht zelf voor het vijfde punt zorgen. Na een lange theoretische variant, werd het "gewonnen" tijd ruimschoots door mij en mijn tegenstander gebruikt. De partij bleek tot zet 23 eerder gespeeld te zijn. Ik besloot na ruime investeringen van bedenktijd mijn loper te "schijnofferen". Waarna de inmiddels door drank benevelde bridgers beneden (waar ik geen last van had) en ook mijn siliconen vriend op de mobiel me (bij de latere Chinees) een beetje uitlachte om dit briljantogende idee. Toch koos Boris niet voor de juiste voorzetting die mijn mobiel gaf. De juiste voortzetting waar hij wel 20 minuten naar gekeken had. Na het aan nemen van mijn "schijnoffer" zakte het witte imperium langzaam ineen. Zo langzaam dat ik nog in tijdnood kwam om het mat, sportief toegelaten, te leveren. 1-5. Dit hadden we niet verwacht zeg en Tjitze al helemaal niet.

Han sleepte, hoe kan het ook anders, tenslotte nog een halfje binnen. Na 5 zetten waren beide spelers "out of book", en op eerste en tweede gezicht een mindere stelling wurmde Han met wat nodige precisie met wit dus een halfje naar binnen. Bij Han maak ik me vaak geen zorgen over het resultaat. Het is altijd leuk om hem mee te hebben zeg maar, en vooral hoe hij zijn partijen verdedigd tegen zijn teamgenoten is altijd een waar genot.

Nu alleen Selwin nog, lange pot tegen van Gelder. De van Gelder waar ik mijn eerste KSNB pot uit mijn leven tegen heb gespeeld, dat betrof een Lowentaler variant in het Siciliaans, Sneek - Lewenborg en ik speelde remise, Sneek verloor toen kansloos. Enfin dat is een detail, en staat totaal los van de partij van Selwin. Beide spelers staken nogal wat tijd in de opening, zag er redelijk gelijkwaardig uit. Middenspel heb ik niks van meegekregen en het eindspel was remiseachtig wegens ongelijke lopers. Dus bijna alle Sneekers dik in hun nopjes over de 5,5 punt die ze al hadden, en een aantal sabbelden ondertussen lekker aan hun bierfles(jes). Inmiddels waren de hele dag al zo rustige bridgers aan het Chinese buffet begonnen, en het opgediende voedsel rook niet verkeerd. Dus Selwin, effe goede zetjes doen en dan met 2-6 naar de Chinees in de stad. Echter, Selwin, die regelmatig van zijn haarlokken soort van duivelhoorntjes draaide, speelde diep in het eindspel paar onnauwkeurige zetjes en moest helaas het hoofd buigen. Maar een puike overwinning op ZSG met 2,5 - 5,5. Waarmee we maar met liefst 1 bordpunt bovenaan staan in klasse 3A.

Enfin, vlug afrekenen. En dan naar de Chinees lopen. Gelukkig zijn we in huidige wereld niet zo afhankelijk van onze mobieltjes (die waren door aantal achtergelaten in de auto), maar kon geen kwaad deze mobieltjes toch maar even op te halen. Gevolghebbende een flinke omweg naar de Chinees. Nu ben ik wel wat gewent bij een Chinees restaurant, maar laat ik nu maar eens openlijk liegen: "Het enige wat goed was bij dit restaurant was de Speenvarken met Kerriesaus en de teveel aangeslagen tomatensoep en de eigenlijk te goedkope prijzen en het vakkundig personeel". Wellicht hadden we beter een vorkje kunnen meeprikken bij de bridgers, immers schakers en bridgers zijn rustige en sociale mensen die elkaar wel liggen.

 

   Klasse 3A             Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1. Sneek                 10 33 x 5½ 4 . 4 . 5½ 4½ 3½ 6

2. Spassky's             10 32 2½ x . 6 3½ 4½ 4½ . 6 5

3. Almelo                 9 31½ 4 . x 3 . 4½ 3½ 5½ 5½ 5½

4. Philidor 1847 2        9 29 . 2 5 x 4½ 5 3½ 4 5 .

5. Schaakwoude            8 28 4 4½ . 3½ x . 2 5 5 4

6. HSP/Veendam            7 28½ . 3½ 3½ 3 . x 4½ 5 4 5

7. ZSG                    6 26½ 2½ 3½ 4½ 4½ 6 3½ x 2 . .

8. De Twee Kastelen       5 28½ 3½ . 2½ 4 3 3 6 x . 6½

9. Denk en Zet/O&O Kampen 5 23½ 4½ 2 2½ 3 3 4 . . x 4½

10. Haren & Oostermoer    1 19½ 2 3 2½ . 4 3 . 1½ 3½ x

 

 

Denk en Zet/O&O Kampen       - Haren & Oostermoer     4½ - 3½

ZSG                          - Sneek                  2½ - 5½

Philidor 1847 2              - Schaakwoude            4½ - 3½

HSP/Veendam                  - Spassky's              3½ - 4½

Almelo                       - De Twee Kastelen       5½ - 2½

Schaak kalender

13 juni
zomerschaak
Datum 13.06.2023 20:00 - 23:30

snelschaak

of rapid

20 juni
zomerschaak
20.06.2023 20:00 - 23:30

snelschaak

of rapid

27 juni
zomerschaak
27.06.2023 20:00 - 23:30

snelschaak

of rapid

4 juli
zomerschaak
04.07.2023 20:00 - 23:30

snelschaak

of rapid

 

11 juli
zomerschaaak
11.07.2023 20:00 - 22:30

snelschaak

of rapid

 

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek