Op de laatste dag van de meteorologische zomer werd ook de laatste ronde van het zomerkampioenschap gespeeld. Hoe toepasselijk! Zoals vorige week al is gememoreerd was het podium van de rapidschakers nog volledig open voor bijna alle deelnemers.
 
Om te winnen moet je er wel zijn en deze avond meldden zich slechts twee spelers, Sybe en Thiadrik aan om het rapidkampioenschap definitief te beslissen. Na overleg met de wedstrijdleiding werd besloten dat een tweekamp van zes partijen nodig is om deze beslissing te forceren.
 
Thiadrik trapte al direct stevig af en haalde het eerste punt binnen. Sybe liet zich niet onbetuigd en nam in de tweede partij revanche. In de derde partij trok Thiadrik weer het volle punt naar zich toe en dat zou later de beslissende partij worden: in de drie daarop volgende partijen werd tot drie maal toe besloten tot een grootmeesterlijke remise, zodat de eindstand 4 1/2 - 1 1/2 in het voordeel van Thiadrik uitviel. Hiermee verstevigde hij zijn gemiddelde score van ruim 70% en dat was voldoende om na 12 partijen de zomerrapidtitel op te eisen.
 
Sybe moest door deze gooi naar het kampioenschap een veer laten in zijn percentage en zag de poging om Onno nog in te halen, verzanden in een toch mooie bronzen plak. Onno kon dus zonder te spelen de zilveren plak opeisen.
 
Het podium voor de snelschakers was voor wat betreft de eerste twee plaatsen wel bekend, maar de strijd om het brons lag nog volkomen open. Gewaarschuwd door het verslag van vorige week, kwam Jouke langs om zijn aanspraak op deze bronzen plak veilig te stellen. Daarmee hadden Tjitze en Anne een flinke kluif op hun bord. Anne ging voortvarend van start en pakte een vol punt op Selwin, Christian en Jouke.
 
Jammerlijk verknoeide Anne een gewonnen stelling tegen Tjitze en wist geheel op eigen kracht zelf in het spreekwoordelijke mes te lopen van Dick, die deze avond alleen deze eerste team scalp aan zijn tipi hing.
Na de eerste ronde van negen partijen eindigde Anne samen met Selwin met zeven uit negen wel bovenaan, maar de schade die Tjitze en Jouke opliepen bleef beperkt tot een half en anderhalve punt. Opmerkelijk was wel dat Jesse verantwoordelijk was voor de kleine achterstand van Jouke:  hij bracht die avond weer menig eerste team speler in het nauw en dat alleen Jouke hier een punt moest laten, is een klein wonder te noemen.
 
In de tweede helft werd een verrassende nieuwkomer verwelkomd: Han Holl die op de valreep van het seizoen nog een potje mee wilde "skuuven". Hij nam de plaats in van Dick die na zo'n eerste ronde stevig knokken het voor gezien hield.
 
De tweede ronde liet een heel ander beeld zien: Anne kon geen potten meer breken maar wist wel als enige een halfje af te snoepen van Jouke. Laatstgenoemde liet in deze laatste ronde aan duidelijkheid niets te wensen over: met 8 1/2 uit 9 haalde hij definitief het brons binnen. 
 
En zo eindigde deze laatste ronde zowat precies de eindstand laat zien: Selwin, Christian en Jouke op het podium en de rest op een respectabele afstand. Terechte winnaars van deze enerverende discipline!
 
Voornoemd eremetaal zal in de komende ALV van 7 september a.s. worden uitgereikt aan al deze winnaars.
 
Dit verslag is het einde van een prachtig zomer schaakseizoen. Volgende week zoals gezegd start het nieuwe seizoen met de ledenvergadering en daarna hopelijk veel schaakpartijen. Iedereen is weer van harte welkom!
 
2021 Eindstand Rapid
 
2021 Eindstand Zomersnel
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s