All 207461

Verslag Douwe van der Meulen,
overgenomen van ons clubblaadje

Onder aanvoering van Joe kwamen we razendsnel in Haren. Een tweetal met Wim arriveerde iets later. Er werd gespeeld in een schoolgebouw voor slechthorende kinderen.

De Guyotschool voor VSO aan Doven is dé school voor tweetalig onderwijs: Nederlandse Gebarentaal en Nederlands zijn gelijkwaardig. Aan de wanden in de scholen waren veel van dit soort plaatjes (hiernaast) te zien. Het was een uitermate geschikte plaats om te schaken. Een niet al te grote ruimte met aangrenzende kamer compleet met gemakkelijke stoelen waar je ook allerlei consumpties kon bestellen. Staunton is een vriendelijke club met een rijke historie, denk aan het beroemde Stauntontoernooi in 1946, het sterkste toernooi in de wereld na de tweede wereldoorlog. Dat werd gewonnen door Botwinnik met een half puntje voorsprong op Euwe.

We kennen elkaar al jaren. Meestal wonnen wij, maar nu waren we niet zo zeker. Het vorige seizoen redden ze zich van degradatie door onder andere van ons eerste team te winnen en dit jaar begonnen ze verrassend met twee overwinningen. In dezelfde speelzaal werd overigens de wedstrijd Haren1-BSG1 gespeeld. BSG is een zeer sterk team met oa grootmeester Hans Ree. Hij liep voornamelijk rond en won terloops van de sterke Van der Leest. Hoe het komt weet ik niet maar wij waren uiterst gemotiveerd en geconcentreerd. De uitslag werd 3 ½ - 4 ½, dat lijkt spannend en ikzelf vond het ook spannend. Maar in werkelijkheid viel dat wel mee, je wordt nerveus als je lang moet wachten op de bevrijdende 4½ punt. Daarom had ik er ook niets op tegen dat de laatste 3 (misschien gewonnen) partijen remise gegeven werden. In dit tuunhek vind je nog een aantal partijfragmenten van de wedstrijden van sneek 1 en 2.

Het niveau van de partijen was goed, althans die van het tweede waar ik zelf bij was. Een kleine selectie partijen van beide teams verderop.

(Douwe)