AKELIG DING

AKELIG DING

Het was voor het tweede al met al geen plezierige middag. De doelstelling stond al een tijdje vast, winnen van de twee bovenste ploegen, en zelfs als we een dergelijke prestatie zouden neerzetten, dan waren we nog afhankelijk van de concurrentie. Gehaast en iets te laat kwam ik aanfietsen en tot mn verbazing ...

zag ik voor het abc Wytse met zn armen wapperende gebaren maken, zo van, doe maar rustig aan hoor. Ironie is hem niet vreemd dacht ik, maar het bleek dat ZSG er nog niet was en ik kon dus beter mn krachten sparen. Zo'n 40 minuten later waren ze er dan en kon de wedstrijd beginnen.

 

Wim speelt zeker tegen een invaller, hoorde ik zeggen. Dat was niet zo, hij wist alleen niks van het Siciliaanse Morragambiet af dat Wim tegen hem speelde. Zwart heeft net Pa5 gespeeld en gaat een stuk winnen, dat gaat ten koste van z'n koningsveiligheid om het maar bescheiden te formuleren. De romantiek van het spel gaat er een beetje af als je de stelling dan in Fritz gooit en het ding geeft binnen 2 seconden aan dat het mat in 10 is. Wel via een paard + torenoffer, maar dat maakt Fritz niet uit. Bij de mens is het gevaar dat je het verdomd goed moet uitrekenen, want voor je het weet is de aanval afgeslagen. Maar Wim deed het perfect, de slotstelling na Pc2+ is fraai, het is mat op de volgende zet. Wim doet zelf uitgebreid verslag.

 

Dat gebeurde naast mijn bord en eerlijk gezegd interesseerde me dit spektakel me lange tijd meer dan het gebeuren op eigen bord. Aan de rechterkant zat Nick, op het vierde bord dus, ook in een Siciliaan zat Nick met wit al snel in de problemen, even dacht ik dat hij er nog uit zou schwindelen, maar uiteindelijk verloor hij teveel materiaal.

 

Wytse kwam ook niet tot scoren, in een rommelige partij, Siciliaans, verloor hij al snel een zwarte toren. 1-2.

 

Vervolgens behaalde invaller Tjeerd met zwart in een .. Siciliaan een knappe remise. Das een 2½-1½ nederlaag voor het Siciliaans, en ook de nadelige stand voor Sneek 2 op dat moment. Na e4 c5 weet je in ieder geval dat je snel klaar bent.

 

Toen was het tijd voor Tinus' moderne verdediging, die ineens open huis hield, een Scandinavieër van de Zwollenaar was goed voor remise tegen Rinske. De stand was alweer 4-2 voor de tegenstander.

 

Een blik op Joe's stelling leerde dat hij in een uitgekleed eindspel uit een Grünfeld misschien met heel veel geluk nog remise kon bereiken.

 

Om de lezer te treiteren nog een alinia over mn eigen partij. Ikzelf kwam met zwart in een dubbel toreneindspel na een technisch verlopen Weense opening, waarin het remise moest worden, winstkansen had ik absoluut niet. Het was wel best, de wedstrijd zat er dus op, en we zaten een beetje heen en weer te schuiven. Ik had er genoeg van en bood vriendelijk remise aan. Dat wilde hij dus niet, want hij wilde nog even aan z'n rating werken en sloeg het tot mn verbazing af, en ging er nog even extra voor zitten. Daar had ik niet op gerekend. En dus zaten we nog 2 uur in een partij die verder nergens meer om ging te spelen. Joe verloor uiteindelijk, zijn tegenstander "speelde het erg goed".

 

In deze fase speelde Redeker het heel geduldig en gewiekst en stond op winst, bv hier na Tf8 al was het niet gelijk te zien hoe.


Om een of andere reden verdedigde ik tot ergernis van enige teamgenoten nog taai ook. Richting zevenen en met nog weinig tijd op de klok schudde ik vermoeid met een leeg bierflesje, de hint werd niet begrepen. Even stond ik zelf op winst (de stelling laat ik voor wat het is), dat had hij wel door denk ik, want hij die duidelijk meer kijk op het eindspel had bood toen remise aan. Niet dat ik het winstplan zag, maar weigeren daar had ik nu geen problemen mee. Ach, das dan wel weer jammer, dat ik het juiste winstplan niet volgde. Na nog wat gevlugger werd de vrede getekend.

 

Een heus spektakel voor de liefhebber! Al kreeg ik van het spaarzaam overgebleven volk slechts te horen dat ze zelden zo'n lange saaie partij hadden gezien...

 

Al met al moge het duidelijk zijn, dat het weer eens ouderwets afzien was. De hele middag met de rug tegen de muur gestaan en vooral de definitieve degradatie. Iedereen rende het abc uit, gelukkig had barkeeper van deze middag Maarten het begrepen en liet me nog even rustig nazitten.

 

Maar gelukkig hebben we altijd Wim's partij nog!!!: