All 207443

Optimistisch gestemd ontmoetten we Spassky´s in het Denksportcentrum van Groningen.

(update: Tinus´partij)

Meestal is dat een drukte van belang, maar zaterdag speelden alleen wij en Sissa – Purmerend (2a, 1-7) en konden we mooi in een zaaltje onder spelen.

Ikzelf had met zwart een eenvoudige middag. Niet dat er gewonnen werd, na een vlot gespeelde Versnelde - Maroczy - Draak bleef het tot op het einde theorie. Wit koos er voor het veilig te spelen en bood hier (zie diagram) remise aan.

Het nadeel van deze variant voor zwart is dat je daar niet veel tegen kan beginnen zonder rare capriolen uit te halen.

Wim had in een Franse afruilvariant al snel door dat zijn tegenstander weinig fouten ging maken en koos ervoor de zaak nog verder te vervlakken zonder dat m´n naamgenoot (die naar eigen zeggen remises haat!) er veel aan kon doen. Eigenlijk hetzelfde verhaal dus, andere partij.

Voor ons werd het een lange zit, en na wat geanalyseer en gevlugger konden we de eerste tijdnoodfase bekijken. Jouke had iets eerder al een uur meer op de klok, maar stond wel een pion achter, even dacht hij het resterende pionneneindspel nog te kunnen houden, maar dat bleek dit keer niet te kloppen. 2-1.

Stef verliet al snel de gebaande wegen en kwam in een dameloos middenspel, dat zijn tegenstander subtiel behandelde en uiteindelijk een niet te stoppen vrijpion creëerde, 3-1.

Maar ondertussen gebeurden er bemoedigende dingen op de andere borden.

Han mistte ergens een directe winst, maar stond nog steeds overwegend, zo overspeelde Tjeerd zijn tegenstander en stond omstreeks de 35e zet drie pionnen voor en had Joe in het gevlugger ergens in verloren stand een stuk bemazzeld! Tinus stond een pion achter, maar had redelijke remisekansen.

Het kleine drama vertrok zich toen bij Tjeerd, die zich verkeek op een van de ouderwetse klokken waar ze bij Spassky´s gebruik van maken en ging rustig zijn zetten uitvoerend tot zijn verbazing op de 40e zet door de vlag, reconstructie mocht niet meer baten, 4-1. Joe bleef daarna rustig en won snel, 4-2.

Han en Tinus moesten dus nog winnen. Dat was vrijwel onmogelijk voor Tinus en bij Han leek het voordeel langzaam te verwateren.

Han speelde de partij van de dag. Hij stond zoals gezegd al snel op winst en wat er toen gebeurde kan men hier naspelen. Een fascinerend schouwspel:

Zoals we Han kennen was hij na afloop uiteraard vol zelfbeklag. Voor het eindresultaat maakte het weinig uit, want het was van Tinus al een knappe prestatie dat hij er tegen de sterke Van Putten nog remise uit sleepte.

5-3 helaas, maar Joe was niet ontevreden over het spel van het team. Spassky´s staat hierdoor aan de leiding, en Sneek 2 kan zeggen dat het gedeeld 2e staat! Met zijn achten, dat dan weer wel.

Het eerste redde het zoals gevreesd werd niet tegen het zwaar versterkte En Passant, en verloor met 6-2, daarover later meer.