All 207452

Sneek 2 maakte het zich zaterdag onnodig wel erg moeilijk door de vierpunten wedstrijd tegen ASV 3 in een 4-4 gelijkspel te laten verzanden. Deze naaste concurrent kon worden achterhaald en WSG kon achter ons worden gelaten, niets van dat alles, Sneek blijft nu onderaan bungelen.

Op deze druilerige dag was het plezierig dat Anne die ook aan de andere kant van de stad woont de lange reis naar het arbeidscentrum tezamen met de auto wilde afleggen. Daar om half een aangekomen stonden een paar erg sip kijkende schakers te schuilen bij de dichte hoofdingang, het bleken een paar Arnhemmers te zijn die ook mooi op tijd dachten te zijn.

Om een uur konden we gelukkig los, met Erwin als wedstrijdleider en Wytze als net zo betrouwbare barman. Sneek 1 moest nog een tijd wachten want hun tegenstanders, die bijna net zo’n eind moesten afleggen, Enschede, stonden in een file.

Jouke kon de lijn van de afgelopen weken helaas niet doortrekken, na een ouderwets vlot gespeelde partij verloor hij al snel een pion tegen een tegenstander die zich niet van de wijs liet brengen en kwam geruisloos in een verloren pionneneindspel en ging kopje onder.

Het was Han die snel in een dameloos middenspel terechtkwam en me verzekerde deze stelling uit te melken tot hij er neer bij zou vallen. Dat was niet nodig, want hij won verrassend vlot.

Nabij de eerste tijdcontrole was het Tom die in een stelling met pluspion na een schaakje de vijandelijke dame sloeg, waarna de tegenstander met enig zelfbeklag me de hand reikte (na Kg7 Dxd6), zich niet realiserend dat deze heus wel terug kon worden geslagen, resterende een stelling met de nodige vechtkansen. Ik dus maar razendsnel het bord in de beginstelling teruggezet, voordat hij er achter zou komen. Gelukkig kon hij naderhand de humor er wel van inzien.

Het ging vandaag zo te zien wel goed komen, want bijna iedereen stond prachtig na deze meevaller.

Tjeerd en Stef stonden inderdaad overwegend tot gewonnen, helaas lieten ze het ergens naar remise lopen (ik heb dat niet kunnen zien omdat ik op dat moment m´n potje aan het analyseren was), plusremises zijn ook maar een halfje waard.

Maar goed, met een 3-2 voorsprong zag het er nog steeds hoopgevend uit, Ronald stond maar liefst drie pionnen voor in een ongelijke lopers + toren eindspel en Wim stond er eentje voor in een toreneindspel.

Helaas moest Ronald een pion teruggeven om zijn de verkeerde kant opgestuurde koning de broodnodige ruimte te verschaffen en besloot een kwal te offeren om verder te komen, het resulteerde in een eindspel dat net niet te winnen bleek. Dat was een fikse tegenvaller.

Tinus leek wat minder te staan met een kwal minder, maar had een lastig paard dat misschien nog een duur halfje kon betekenen. Dat was toen al meer dan waarop gehoopt werd, door alle goden verlaten gaf hij een toren weg, hetgeen een 3,5 – 3,5 tussenstand betekende.

Toen moest Wim het team persoonlijk naar de winst loodsen, hij kwam er tegen de stugge Arnhemmer niet meer doorheen, alhoewel hij er nog alles aan deed, tot pat aan toe.

Na de vertrouwde chinees nog even naar Nederland – Schotland gekeken, dat was niet veel soeps, maar zij hadden in ieder geval wel het vermogen om de schaarse kansen allemaal in doelpunten om te zetten, en daar gaat het uiteindelijk om.

Een erg sneue 4-4 derhalve en Sneek 2 moet hierdoor stevig aan de bak in de twee resterende ronden, niets is onmogelijk.

tk