erwin_denissenOp 16 januari stond de cruciale wedstrijd tegen Schaakwoude op het programma. Bij winst zouden we Schaakwoude passeren en op twee punten van de koploper Emmeloord blijven.

Onze vertrouwde opstelling zorgde voor de nodige commotie bij de gastheren: wie zat er nou eigenlijk op welke stoel? Wim en Douwe (borden 2 en 4) kregen een eigen plekje, zodat de eerste rij borden bestond uit Jouke, Selwin, Tjeerd en Wytse (de borden 1, 3, 5 en 6). De tweede rij werd gevormd door Coos en mij (borden 7 en 8).

De wedstrijd begon met een misser van Erwin: in plaats van eerst de koning in veiligheid te brengen trok hij direct ten aanval. Daar wist zijn tegenstander wel raad mee en na anderhalf uur spelen was de eerste nul een feit.

Snel daarna was de stand weer in evenwicht: aan bord 2 was de zwarte dame hopeloos verdwaald, waardoor Selwin de kans kreeg om met twee(!) stukoffers de koningsstelling open te breken. Alleen ten koste van veel, heel veel materiaal was mat te voorkomen. Zwart gaf dan ook snel op.

Bij Wim liep het helaas niet geheel naar wens: over de geopende e-lijn werd de koning snel onder vuur genomen waarna het ergens op h4 (of zo) mat liep.

Na ruim twee uur spelen de eerste remise: Tjeerd en zijn tegenstander draaiden als twee egeltjes om elkaar heen en zagen geen van beiden aanknopingspunten voor een mooie aanval. Remise dus.

Halverwege de wedstrijd stonden we dus achter met 1,5-2,5. Toch was er geen reden tot paniek, want in geen enkele van de andere partijen stonden we echt slechter.

Sterker nog, de stand werd na drie uur spelen rechtgetrokken door Jouke. Na een half uurtje en 12 zetten was er een eindspel op het bord gekomen waarin zwart twee geïsoleerde dubbelpionnen had. Hier wist Jouke wel raad mee en heel geduldig legde hij de zwaktes van de zwarte stelling bloot. De torens handig manouvrerend en op het juiste moment materiaal ruilen leverde hem een stelling op met K+T+2pi tegen K+T. De pionnen werden vakkundig naar de overkant geloodst, waarna zwart het uiteindelijk wel geloofde.

Douwe had ook een prettige avond. Een vrijpion werd geofferd om zijn dame te ruilen tegen een paard, loper en toren. Vervolgens liet Douwe zien dat P+L+T veel sterker is dan D als ze goed kunnen samenwerken. Met een fijn magneetoffer werd er tenslotte een matnet geforceerd.

Tegelijkertijd werd het remise bij Coos. In een dichtgeschoven situatie kon zwart, ondanks dat hij er veel tijd in investeerde, geen gaatje vinden in de witte stelling. Een tactisch geplaatst remise-aanbod voerde de druk nog wat op. In beginnende tijdnood koos zwart toen de veilige weg en werd de vrede getekend.

Wytse was onder de druk over de f-lijn uitgekomen en had inmiddels minimaal remise. Vanwege de stand in de wedstrijd deed zijn tegenstander nog enkele halfslachtige pogingen om tot winst te komen, maar hij kwam al snel tot de conclusie dat doorspelen zinloos was. Hierdoor kwam de eindstand op 4,5-3,5 in het voordeel van Sneek 2!

Na deze speelronde is de stand nu als volgt:

1. Emmeloord      9-25

2. Fpion          7-23

3. Sneek II       7-20,5

4. Schaakwoude    6-23,5

5. Steenwijk      5-19

6. Drachten       4-19,5

7. Westergoo      1-16

8. WES            1-13,5

 

Nog twee speelronden te gaan, waarin WES en Steenwijk onze tegenstanders zullen zijn. Met o.a. de wedstrijd Fpion-Emmeloord nog op het programma lijkt er nog van alle mogelijk te zijn! We blijven in ieder geval bovenin meedraaien.