All 207622

erwin_denissenDinsdag 4 februari speelde Sneek 2 thuis tegen het onderaan staande WES. Een op het oog gemakkelijke klus, maar enige voorzichtigheid was toch geboden, want het tweede had dit seizoen nog nooit meer dan 4½ bordpunt per wedstrijd gehaald.

Ook dit keer waren er geen afzeggingen en konden wij in onze vertrouwde opstelling spelen.

Toen de gasten nagenoeg compleet waren (alleen de teamleider ontbrak, maar die zou al snel arriveren) werden zij van harte welkom geheten door Anne, de strijdleider van de avond.

Na de aanmoediging om toch vooral veel te consumeren (zowel drank als versnaperingen) ging de wedstrijd los.

Binnen het uur waren al de eerste meevallers te noteren: Wim (bord 2) mocht gratis inslaan op f7 en stond na een half uur straal gewonnen. Dit punt was dus binnen, hoewel de technische afwikkeling nog een uur extra duurde.

De tweede meevaller kwam van bord 3: in een partij waar de dames al vroeg in het spel kwamen viel Selwin de witte dame aan. Hierop viel zwart de witte dame aan, maar zag daarbij over het hoofd dat zijn eigen vorstin met schaak geslagen kon worden. Hij had geen zin om met een dame minder door te schaken en gaf dan ook direct op.

Twee-nul en geen vuiltje aan de lucht.

Op bord 8 was er weer eens een winstpartij voor Erwin. In een wat saaie stelling gooide hij de knuppel in het hoenderhok met een speculatief pionoffer. Zijn tegenstander liet zich hierdoor in de war brengen en leverde al snel een kwaliteit in. Toen hij daarna in het eindspel ook nog eens misgreep was het snel over en uit.

Coos had de taak om de nummer 2 (qua rating) van WES te bestrijden. Na een partij waarin het evenwicht nooit helemaal verbroken werd bleef een toreneindspel met ook nog eens ongelijke lopers over. Remise dus.

Douwe offerde noodgedwongen een kwaliteit voor actief spel. Hiervoor kreeg hij de kwaliteit plus een pion terug. In het eindspel met wederzijdse matdreigingen werd na zetherhaling tot remise besloten.

Jouke op 1 offerde een pion voor zeer actief spel. Dit vroeg veel van zijn tegenstander, vooral tijd. Nadat de pion was teruggewonnen bleef er een dubbeltoreneindspel over, waarin wit door tijdgebrek niet altijd de juiste voortzetting vond. Zwart wel. Het logische gevolg was dus weer een overwinning voor Jouke.

Tjeerd legde een gedegen pot neer. Zonder ook maar iets weg te geven werd het net rond de witte koning steeds strakker aangetrokken. Nadat alle lijnen waren geopend was het prijsschieten voor de zware zwarte stukken en was mat onontkoombaar. De eerste overwinning dit seizoen en nog een mooie ook!

Wytse tenslotte harkte nog een halfje binnen. De zwarte stukken vlogen door de witte stelling en pikten hierbij ook nog eens een pionnetje mee. Het leek slechts een kwestie van tijd voordat de witte ruïne definitief gesloopt zou worden. Op zulke momenten is Wytse echter op zijn best. Hij verdedigde bekwaam, bouwde ook nog enkele venijnige tegendreigingen in en hield zich daarmee staande zodat een remise aan het eind van een enerverende potje het resultaat werd.

Op dit moment zijn we virtueel koploper in de promotieklasse! Of we dit over een week ook nog zijn hangt af van de prestaties van Emmeloord en F-Pion.

Afwachten dus maar.

Uitslagen: