T WES 1815 Sneek II 1796 4 4 vr 12 feb
1. Fokke Jonkman 2122 Han Holl 1972 0 1  
2. Remco Heite 1779 Joe Hania 1824 1 0  
3. Joost van Dam 2001 Dirk-Sieds Nolles 1826 ½ ½  
4. Edwin Fabriek 1750 Wytse Wiersma 1811 0 1  
5. Meine Wassenaar 1730 Erwin Denissen 1824 0 1  
6. Willem de Beurs 1749 Tjeerd Wiersma 1649 1 0  
7. Rick Kompaan 1677 Sylvia Fluit 1683 1 0  
8. Lieuwe Cnossen 1712 Floyd Franken 1782 ½ ½  

De vorige keer begon ik het verslag met: ‘Na twee nipte overwinningen en een onnodige nederlaag moest het tweede aantreden tegen Philidor 3’. Na het onnodige gelijkspel tegen de Leeuwarders kan ik nu dus beginnen met:

Na twee nipte overwinningen, een onnodige nederlaag en een onnodig gelijkspel moest het tweede aantreden tegen WES. 

WES, de grote verrassing van het seizoen. Vier gespeeld, vier gewonnen en dus op kampioenskoers.

WES speelt tegenwoordig in een parochiehuis. Een zeer mooie locatie. Een ruime speelzaal, volop parkeerruimte achter de kerk en schappelijke prijzen voor de diverse drankjes. Hulde!

Toen de opstellingen werden voorgelezen, bleek dat ik geen waarzegger moet worden:

Alleen de eerste vier borden goed voorspeld!

Bij Tjeerd ging het direct in de opening al mis: wat zetjes verwisseld waarna een slechte stelling met een kwaliteit minder overbleef. Tjeerd heeft het nog lang volgehouden, maar zijn tegenstander hield de druk er goed op, zodat er niets anders overbleef dan het strijken van de vlag.

Daarna ging ook Joe ten onder.  Een vroeg opgelopen geïsoleerde dubbelrandpion bleek in het verre pionneneindspel van minder waarde dan de betere pionnenstructuur van wit. Bekwaam werd Joe steeds verder naar achter gedrongen waarna de witte koning een voor een de zwarte pionnen kon binnenhalen.

Ik (Erwin) mocht voor het eerste punt zorgen. Met twee pionzetten (a2-a4 en f4-f5) werd de stelling opengebroken en kwam ik een pion voor in een gezonde stelling. De rest was een kwestie van rustig blijven en uittikken.

Dirk-Sieds speelde tegen Joost van Dam, die de laatste jaren de weg omhoog weer heeft teruggevonden. Het werd een partij met wisselende kansen waarbij uiteindelijk remise het niet-verwachte resultaat werd.

Aan bord 8 het titanengevecht tussen de twee topscorers van de promotieklasse. Floyd en zijn tegenstander hadden tot nu toe 4 uit 4 gehaald. Floyd wist in een stelling met tegengestelde rokkades een pionnetje te winnen. De weg naar de winst was echter smal en glibberig en uiteindelijk werd tot remise besloten. Hierdoor blijven beiden topscorer!

Sylvia deed op de vierde zet een pion in de aanbieding. Haar tegenstander kon de verleiding niet weerstaan en nam de pion. De pion werd wel teruggewonnen, maar helaas was er geen sprake van het gewenste ontwikkelingsvoordeel. Integendeel, de witte stukken konden geen kant op en het werd uiteindelijk bekwaam door de zwart-speler afgemaakt.

Het was nu 4-2 voor WES, dus een overwinning zat er niet meer in. Een gelijkspel dan?

Op het eerste bord werd er hard gestreden tussen de twee rustigste spelers in de zaal. Han kwam niet helemaal lekker uit de opening, maar rook zijn kans toen hij zijn dame kon ruilen tegen drie lichte stukken. Het vervolg speelde hij nagenoeg foutloos en het was geweldig om te zien hoe de drie stukken samenwerkten om een pionnetje veilig naar de overkant te loodsen.

En dan Wytse. ’s Middags had hij al bij het fk een partij gespeeld (en gewonnen), maar van enige vermoeidheid was in eerste instantie niets te zien. Druk op de c-lijn en zie daar, een pionnetje gewonnen. Lekkere stelling, pionnetje voor, tegenstander al heel snel in tijdnood: ik had het punt al geteld. Maar toen ging het toch mis. De pion werd weer ingeleverd en het leek er op dat remise het hoogst haalbare was. Gelukkig ging toen ook bij de tegenstander niet alles goed: Wytse kwam weer een pion voor en kwam in een gewonnen toreneindspel terecht. Over de zetten 50 t/m 100 zullen we het maar niet hebben. Laten we zeggen dat de scherpte er bij beide spelers wat af was. Uiteindelijk, het was al na twaalven, was dan toch het volle punt daar!

Waar sterke teams als Emmeloord en Philidor niet in slaagden lukte het dit Sneker team wel: het eerste puntverlies voor WES.

Hulde!