Recent Toegevoegd

 • rapidschaak
  14-08-2023
  Wedstrijden (Klasse 3A) RondeDatumThuisUitUitslag Ronde 1 16-09-2023 Sneek 1 Schaakwoude 1 - Ronde 2 07-10-2023 Staunton Groningen 1 Sneek 1 - Ronde 3 04-11-2023 Sneek...
 • rapidschaak
  02-08-2023
  Selwin Keuning prolongeert zomer snelschaak titel Eerste prijs Wytze Hulshoff: zomer rapidkampioen 2023   Traditie getrouw sluit de schaakclub Sneek de zomercompetitie af op de dinsdag voor...
 • rapidschaak
  26-07-2023
  Hoe werkt de stand van het zomerschaak ?   Om in aanmerking te komen voor een prijs, moet een speler aan één van deze voorwaarden voldoen: 1.  Je hebt minstens de helft van het aantal...
 • rapidschaak
  26-07-2023
 • rapidschaak
  19-07-2023
 • More news...

Bezoekers

Today 253

Yesterday 200

Week 1299

Month 453

All 400089

Currently are 17 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Op dinsdag 3 oktober begon voor Sneek 2 dan het laatste seizoen in de promotieklasse van de FSB.

Door de invoering van een vierde klasse in de KNSB is er vanaf volgend jaar geen promotie meer mogelijk vanuit de onderbonden. Voor de FSB betekent dit dat vanaf volgend jaar geen achttallencompetitie zal worden georganiseerd. Jammer, maar het is niet anders.

Om kwart over zeven meldden de bezoekers uit Dokkum en omstreken zich al. Sneek is blijkbaar toch niet zo ver als gedacht J

Klokslag kwart voor acht ging de wedstrijd van start, zoals gebruikelijk onder de deskundige leiding van Anne.

Het eerste resultaat kon aan bord 7 worden genoteerd. Tjeerd dreigde eerst vervelende dingen over de diagonaal die zijn tegenstander zwaar onder druk zetten. Daarna maakte hij het af met dubbele dreigingen in het centrum waarop er geen antwoord meer mogelijk was.

De kritieke situatie in de partij:

 s6

Tjeerd dreigt allerlei nare dingen over de diagonaal a8-h1. Maar wit is aan zet! Met 16. Dg3 zou hij via de diagonaal a1-h8 druk kunnen uitoefenen!

Gelukkig speelt hij 16. De2 waarna Tjeerd met 16. .., Pe3! een pion kan winnen. Daarna ging het van kwaad tot erger.

Tegelijkertijd remise op bord 3: Dirk Sieds leek slechter te staan, maar dat was maar schijn. Het evenwicht werd nooit verbroken, zodat remise het logische gevolg was.

 s5

Stelling na 23. b4. Het lijkt er beroerd uit te zien, maar alle zwarte stukken staan op witte velden, waardoor wit geen aanknopingspunten heeft. Dirk Sieds heeft net genoeg tijd om de loper te bevrijden en drie zetten later was alle muziek uit de stelling.

Op bord 6 een prima partij van Frits. Langzaam maar zeker werden de zwarte stukken achteruit gedrukt, totdat er een gewonnen eindspel overbleef.

Hoe pak je dat aan?

 s4

Zwart heeft geen plan en heeft de loper van d7 naar e8 gespeeld. Met 15. f4! wordt een begin met de verwurging gemaakt en zwart kwam er niet meer aan te pas.

Op vier was de strijd van de teamcaptains. Tegen Cris Jolmer had ik dan wel een licht overwicht, maar ik zag geen kans om iets te forceren. Remise was dan ook het logische resultaat. Toch heb ik een grote kans laten liggen!

 s3

Zwart heeft zojuist 21. …, f6 gespeeld. Na 22. Pf3 kabbelde het spel door en bleven de grote kansen uit. Maar met 22. Pxg6! had ik hier een pion kunnen winnen!

Op bord 1 speelde Wim tegen Amir Nicolai. Deze offerde een paard tegen twee pionnen in ruil voor een sterk pionnencentrum. Wim zag niet dat dit offer niet helemaal correct was en offerde het materiaal terug. Daarna was het snel afgelopen want het witte loperpaar bleek in het vervolg oppermachtig.

 s2

Na 16. Le6-b3 kon Wim hier ‘rustig’ 16. …, Pd5 of 16. …, Db6 spelen. In plaats daarvan kwamen de volgende zetten op het bord: 16. …, Lh5 17. Dc2, Pxe5 18. dxe5, Txe5 en het witte loperpaar was veel sterker dan de zwarte lichte stukken.

Op bord 8 zagen we een oude bekende: Renske! Nog wat roestig van de vele schaakloze jaren zag ze geen kans om het evenwicht in haar voordeel om te doen slaan. Hoe ze ook nadacht, het lukte niet. En net toen het remise leek te worden blunderde ze een stuk weg. Een onfortuinlijke start, maar de volgende keer gaat het vast beter!

Voor de familiale balans zorgde Joe op bord 3. Joe kwam goed uit de opening en behield de hele tijd een mooi voordeeltje. Totdat zijn tegenstander in tijdnood begon te schwindelen. Gelukkig trapte hij in zijn eigen schwindel en kon Joe het punt bijschrijven.

Tijdens deze partij waren er twee incidenten: eerst ging de telefoon van de speler van De Donger af. Officieel een nul, maar Joe maakte er geen punt van. Daarna bleek dat de klok verkeerd stond ingesteld. Nadat dat probleem was verholpen (en er daarmee ook geen tijdnood was) had Joe het geluk dat zijn tegenstander ineens de goede zetten niet meer kon vinden.

De schwindelstelling:

 s1

Joe (wit) heeft net 35. Te1-g1 gespeeld. Met 35. Te3 of 35. hxg4 zou er een gelijke stelling zijn ontstaan, maar nu heeft zwart 35. …, Te4! gevolgd door 36. …, Th6!

Gelukkig sloeg hij de loper op g3, waarna het een kwestie van rustig uitspelen was.

Een 5-3 overwinning in de eerste ronde. Altijd lekker. Nog zes wedstrijden te gaan! De eerstvolgende is op 6 november in en tegen Emmeloord.

Schaak kalender

Geen activiteiten gevonden

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek