Op 6 november de uitwedstrijd tegen Emmeloord. Emmeloord, al jaren kampioenskandidaat in de promotieklasse. En ook dit jaar weer met een team dat op rating als eerste is geplaatst.
Je hoopt dan dat je nog een remise uit het vuur kunt slepen als alles meezit. Maar deze avond zat werkelijk alles tegen. Beginnend met een wegafsluiting, gevolgd door een verandering van speelzaal en eindigend met bevroren autoruiten. En tussendoor werd er ook nog geschaakt. Nou ja, een poging gedaan.
Bord 1: Wim tegen Timo Koffeman
Je speelt aan bord 1 en je tegenstander heeft 250 ratingpunten meer. Dan kies je voor de remisevariant met Pd6+, Lxd6, Txd6, Td8, Tdd1, Ke7 en alle torens er ook nog eens af. Maar in deze stelling is Lb6! de aangewezen zet. Zwart is in de problemen want na Le7 en nu Pd6+ blijven de torens op het bord. (½-½, maar het had dus ook 0-1 kunnen zijn)
Bord 2: Rob Kamminga tegen Erwin
Kent u dat? Opgeven terwijl er niet zoveel aan de hand is? Dat overkwam mij tegen Rob Kamminga. Hij heeft een paard geofferd voor een koningsaanval. Ik zie niet hoe ik Lxh6 gevolgd door nog veel meer ellende kon pareren en gaf op. Volledig de zet …, d5! over het hoofd gezien. Het blijft lastig, maar de directe winst is ver weg voor wit. (1½-½, maar het had dus ook ½-1½ kunnen zijn)
Bord 3: Dirk Sieds – Frank Hoogenboom
Wat een heerlijke stelling. Na Pe4 gaat de pion op c5 verloren, terwijl er nog steeds een gezonde stelling overblijft.
Maar nee: Pxf7?? met de gedachte dat na Txf7 Le4 winnend zou zijn. Helaas. Lb7! en dit werd door Frank niet meer uit handen gegeven. (2½-½, maar het had dus ook ½-2½ kunnen zijn)
Bord 4: Johan ten Napel – Ger
De derde partij van Ger in drie jaar tijd. Een beetje duw- en trekwerk heeft tot bovenstaande slotstelling geleid. Johan werd nerveus, geloofde het wel en bood remise aan. Dat werd door Ger dankbaar aangenomen, want ieder half punt is er een, nietwaar? (3-1, maar de virtuele tussenstand is ondertussen 1-3)
Bord 5: Wytse – Henk Valkema
Wytse mishandelde de opening en kwam een pion achter. Gelukkig wel een solide stelling en Henk zag niet hoe hij de witte vesting op moest blazen. Remise dus. (3½-1½, virtueel 1½-3½)
Bord 6: Nico Lemsom – Frits
Na het betere gooi- en smijtwerk waar Nico de hele tijd groot voordeel had kreeg Frits één kans. In deze stelling is Lh4! de aangewezen zet. De verdediging is op orde en na Dxg2 kunnen de witte stukken in het doosje. Helaas. Lh2 werd gevolgd door Pfg5+ en Dxd6 en zwart is kansloos. (4½-1½, maar virtueel: 1½-4½)
Bord 7: Tjeerd – Tromp Willem van Urk
Zwart heeft onderweg al eens mat in 6 gemist, maar staat nog steeds twee pionnen voor. De dame is naar d6 gespeeld en het lot lijkt bezegeld. En vind dan maar eens in gierende tijdnood de zetten 1. Dxd6, exd6 2. dxe5! en de witte pion loopt door! Gemist en dan weet zwart het verder goed uit te spelen. Verlies derhalve. (5,5-1,5, maar inderdaad het had dus ook gewoon 1,5-5,5 kunnen zijn)
Bord 8: Klaas van Meijeren – Renske
Zwart staat (veel) beter en …, b6 is hier de aangewezen zet. Er is geen verbinding tussen de witte torens en zwart kan snel op de damevleugel toeslaan. Helaas opent Renske een tweede front met h5 om uiteindelijk als gevolg van gebrek aan denktijd ten onder te gaan. (6½-1½, maar 1½-6½ was ook zeer goed mogelijk).
Drama op drama, waardoor we met 6½-1½ verloren. Maar het had dus net zo goed andersom kunnen zijn!