De wedstrijd Steenwijk – Sneek 2 is al kernachtig en zeer to-the-point door Mudshark beschreven. Wat nog ontbreekt zijn de diepgravende, ahum, analyses van de partijen zelf.
De start van de wedstrijd was veelbelovend. Besneeuwde wegen, een rustiek dorpshuis in kerstsfeer en aimabele gastheren. Het enige dat nog ontbrak was de open haard.
Een aantal spelers meende dit te moeten compenseren door de borden in vuur en vlam te zetten.
Als eerste Joe:
Stelling na 17. Td1.
De zwakte in de witte stelling zijn de centrumpionnen. Er zijn twee mogelijkheden om die aan te vallen: de pion op d4 ruilen tegen de c-pion en vervolgens e4 onder vuur nemen, of de verdedigers uitschakelen en afwisselend d4 en e4 bedreigen. De eerste zet is dan 17. …, Ph4.
Helaas koos Joe voor de eerste mogelijkheid waarna de volgende stelling ontstond:
Stelling na 21. Dxe3.
Niets aan de hand, maar dan moet wel eerst 21. …, e5 worden gespeeld! Na 21. …, Db4 22. Lb3, Kf7 23. Pd4, Pf8 24. f4, Ke7 25. Ta4 was het afgelopen.
Stelling na 25. Ta4.
Steenwijk – Sneek 2: 1-0
Dan ging het bij Frits een stuk beter:
Stelling na 17. …, Df7.
Met subtiele zetjes was de witte dame van de koningsvleugel weggelokt en Frits dreigt nu optimaal gebruik te maken van de kwetsbaarheid van de witte stelling met bijvoorbeeld Dg6. Wit wil dat niet afwachten en offert uit pure wanhoop een paard tegen twee pionnen met 18. Pxe5, dxe5 19. Txe5. Frits laat zich niet van de wijs brengen en maakt het karwei bekwaam af.
Steenwijk – Sneek 2: 1-1
Ook Tjeerd kreeg een incorrect offer om de oren:
Stelling na 14. h3.
Zwart speelde 14. …, Pxf2 gevolgd door 15. Kxf2, Lxh3. Goede raad is duur, maar ‘gewoon’ 16. Lxh3, Dxh3 gevolgd door 17. Dd3 en 18. Th1 geeft wit winnend voordeel. Helaas, Tjeerd koos een ander plan en werd vervolgens bekwaam door Jon Derks tot overgave gedwongen.
Steenwijk – Sneek 2: 2 – 1
Dan de partij van Erwin. Mudshark had het scherp gezien: van beide kanten geen uitglijders en ook geen briljante invallen, dus remise.
Steenwijk – Sneek 2: 2,5-1,5
Renske speelde ook nu weer een solide partij. Maar net als de voorgaande keren kostte het denkwerk veel tijd. Gelukkig moest ook haar tegenstander vaak lang nadenken. De slotstelling is volkomen in evenwicht, maar er zijn voor beide spelers nog genoeg mogelijkheden om het fout te doen. Beiden wilden het risico niet lopen, dus remise.
Stelling na 27. …, b5.
Steenwijk – Sneek 2: 3-2
Dirk Sieds speelde een vlammende aanvalspartij:
Stelling na 19. …, h6.
Dirk Sieds heeft al een pion geofferd in ruil voor druk op het paard op c6.Het is tijd voor vuurwerk. 20. Pxf7!, Txf7 21. Dh5, Le8.
Stelling na 21. …, Le8.
De loper op e8 is overbelast en met 22. Txc6, Txc6 23. Txc6 kan Dirk Sieds nu het paard winnen:
Analyse: stelling na 23. Txc6.
Hij ziet het niet (of wil het niet zien) en gooit er (vanuit de vorige stelling) nog een stuk tegenaan: 22. Lxh6?!
Objectief gezien niet correct, maar zwart had nog maar een paar minuten op de klok en de verwarring is compleet. Na enkele misgrepen ging de zwart-speler in verloren stelling door de vlag.
Stelling na 34. Df6.
Een beloning voor de aanvaller. Hulde!
Steenwijk – Sneek 2: 3-3
Nog twee partijen. Eerst maar naar Wytse.
Stelling na 30. …, Tc6.
Wytse heeft een klein voordeeltje vanwege de vrijpion op c5, maar hoe nu verder? Eerst maar eens de koning erbij halen: 31. Kg1 gevolgd door 32. Kf2, 33. Ke1 en 34. Kd2. Maar dan moet je wel de a-lijn blijven beheersen! Wytse kreeg dat niet voor elkaar en de rollen zijn omgedraaid na 46. h3??
Stelling na 46. Kc3.
46. …, Ta3+ 47. Kd2, d4! en het lijkt volkomen uit. Gelukkig weet Wytse dat toreneindspelen altijd remise zijn en schwindelt zich er bekwaam uit met 48. Tc2, Kxb4?? 49. c6
Er werd nog 25 zetten doorgespeeld, maar de uitslag stond dus al vast: remise.
Steenwijk – Sneek 2: 3,5-3,5
En dan blijft er nog 1 bord over, het eerste.
Al na twee uur spelen wist Wim te melden dat hij ging verliezen. Maar als een goed kopman bleef hij doorspelen om zijn medespelers een hart onder de riem te steken. Eerst maar eens de opening bekijken.
Stelling na 5. …, Kd8-e8.
De dames zijn er al af en zwart mag niet meer rokeren. Een voordeel voor wit? Of is de stelling toch gelijkwaardig? Geen idee. Er werd heel voorzichtig gemanoeuvreerd en we komen terecht bij de volgende stelling.
Stellng na 20. …, The8.
De witte stukken staan op een kluitje, maar verder is er niets aan de hand. Wel lastig om de volgende zet te bedenken. Voor de hand ligt 21. Ld2 en dat speelde Wim dan ook. Maar na 21. …, bxc4 22. Txc4, La6 gaat het mis. De zwarte stukken werken goed samen en dat kost Wim al snel een kwaliteit.
Stelling na 42. …, Te4.
Wim heeft gelijk. Het ziet er niet best uit. Maar de zet 43. Pxe5! leidt tot een zichtbare schrikreactie aan de overkant van het bord. Huh? Kan dat? Mag dat? En de stress schiet erin. Het wordt later en later, de klok tikt meedogenloos door en we komen allemaal gezellig bij het bord staan kijken. Daar zien we de volgende stelling:
Stelling na: 50. Pxg6.
Zwart offert nu de kwaliteit met 50. …, Txa3, 51. Lxa3, Kxa3 en hoopt dat het witte paard te ver weg is om promotie te kunnen verhinderen. Maar nee, het witte paard kan precies op tijd aan de overkant komen om promotie tegen te houden. Remise!
Steenwijk – Sneek 2: 4-4! Maar het had net zo goed andersom kunnen zijn.