julius100Sint had zijn hielen nog niet gelicht of enkele schakers van Sneek III vonden het nodig nog wat surprises te strooien. Tegen het knusse Knudde uit de Grote Stad werd ondanks deze kadootjes een knap gelijkspel behaald. Dat ging ongeveer zo:

Op bord 4 deed Sybe geheel onnodig zijn dame in de aanbieding na een paardvork met schaak dat je van 3 km afstand zag aankomen. Driewerf foei! Dat bankstel koop ik wel bij IKEA.

Dirk M (7) daarentegen speelde een puike partij waarin het evenwicht niet verbroken werd. Remise derhalve waarna onze nestor het pocketboekje van Biggles maar weer eens ter hand nam.

Ook de Knudders hadden een Sinterklaas in hun gelederen. In een gewonnen stelling met 2 pionnen in de plus waarvan één op promotie liet de Liwadder zich het kaas van het brood eten. Slim op z’n Wytzes werd de arme mat gezet.

Piet op vier kon het niet bolwerken in een lastige stelling. Na een fout zag hij het nutteloze van verder spelen in en werden de handen geschud.

Steller dezes (6) belandde na wat offerwerk in een curieuze stelling met 2 torens tegen 2 lopers. Door een fout van mijn tegenstander hadden die lopers een dame moeten zijn. Zoals het ging was het een kansloze missie en kon het punt mee naar huis (zie partij).

Aan het eerste bord bij Theun speelde zich een drama in zakformaat af. In een iets mindere stelling voor Theun gaf deze op in de veronderstelling dat zijn dame door een paardvork met schaak verschalkt zou worden. Dit paard kon echter gewoon teruggeslagen worden waarna een onduidelijk eindspel resteerde. Abe Willemsma toonde zich blij verrast.

Maurits op acht kwam met de schrik vrij in een mindere stelling. Toen 2 pionnen op tactische wijze opgepeuzeld werden ontstond een gelijkwaardig eindspel met voor beide een dame toren en 3 pionnen. Remise tegen 15-voudig clubkampioen Hoekstra!

Om ons eerste punt binnen te slepen moest Sake Jan winnen. Deze maakte het nog razend spannend. Uitgangspunt was een pluspion en veel meer tijd voor onze teamchef. Met nog een handvol seconden te gaan werd dit voordeeltje tot de slotstelling benut. Een pion meer in een remisestelling maar de vlag was gevallen en remise claimen zat er niet in. Hulde!

De hatelijke nul is van het bord. Dit geeft hoop voor de overige ontmoetingen. Iets minder vrijgevig en wie weet wat er nog in het vat zit.