sakeAls makke lammetjes die naar de slacht gebracht werden, reden we met Sneek 3,5 naar Akkrum om in de Kromme Nelis ons potje schaak te spelen. Julius lag met griep op bed, of hij zijn minnares ook maar mag heten, maar hij werd vervangen door Maarten, die toch graag eens als kanonnenvoer wilde dienen.

Aangezien het ratingpercentage van Akkrum 220 punten hoger ligt, ontstond het idee, om op aflopende alfabetische volgorde te spelen. Hierdoor kwam Huib op bord 1, Wytse Z op 2, Ypma 3. Een kleine kink in het alfabet door Steinvoorn op 4 en Velthuis op 5 te zetten. Dit door de emoties van eerstgenoemde op de bord 5 speler van Akkrum. Bord 6 was voor Smid, 7 voor Sikma en de hekkensluiter Prins Meijer.

Het tempo van deze en gene lag nogal hoog, waardoor na 2,5 uur 7 spelers klaar waren en de eerste auto huiswaarts ging. De volhouder laat zich raden.

Het verslag is op alfabetische volgorde en doorspekt met de cynische blik van de schrijver.

Bord 8 Dirk Meijer, de prins van het vierde vond twee pionnen minder ook wel goed. Na deze pionnen terug te ruilen voor een heel stuk dacht de tegenstander te hebben gewonnen. Dirk won dapper zijn stuk terug, maar werd later te gretig, waardoor hij een pion ruilde voor een mat.

Bord 7 Piet Sikma dacht zijn tegenstander voor aap te kunnen zetten met een Orang Oetan. Er werd wat afgeruild en dichtgeschoven, waardoor het goed vast kwam te zitten. De van huis uit dammer wist toch een pionnetje erlangs te manoeuvreren, maar het lukte niet de pion te laten promoveren. Na een mooi vorkje met het paard kwam hij een kwaliteit voor. Piet had berekend dat we niet meer konden winnen en bood remise aan.

Bord 6 Onze meubelmaker zat aan de mooiste tafel van het gebouw. In een damegambiet had hij weinig haast om te rocheren en speelde hij zijn h-pion op. Het leek wel solide, maar na verlies van 2 pionnen op de damevleugel kon de rotan-man het niet meer houden.

Bord 5 Het aanstormend talent van de club, de rots in de branding voor het team, speelde gesloten siciliaans en rukte op aan de koningszijde. De opponent dacht het centrum te kunnen doorbreken, maar dit kwam hem op een doorgebroken pion tegen te staan. De remise werd afgeslagen en na het winnen van een pion door een lokzet, kon Sake Jan een puntje in ontvangst nemen. Jeroen gaf aan dat het door een voedselvergiftiging kwam, dat hij de zet over het hoofd had gezien. Tuurlijk, je bent zelf een rotte vis.

Bord 4 Maarten de titaan, vond rocheren niet aan hem besteed. Ook zijn g-pion werd gezien als overbodige luxe en paarden staan prima aan de rand van het bord. Gelukkig is ‘onze’ Maarten een doorbijter, want ook in het eindspel met 4 pionnen en een loper achter geeft hij niet op. Kennelijk ziet hij iets, wat niemand anders ziet. Uiteindelijk heeft hij het toch ook niet gezien en geeft op.

Bord 3 “Le Maurits qui rit” probeert in het frans een half doorgelopen pion tegen een stuk te ruilen. Dit levert niet het voordeel op wat hij hoopte. Nadat hij ook de pion verliest is het voor Maurits mooi geweest.

Bord 2 Wytze van der Zee verdedigt zich goed tegen een Bird-opening. De dreiging van de dame op h5 en loper op c4 weet hij vliegensvlug te pareren. Na 31 zetten heeft hij een uur meer op de klok. De stand is wel gelijk en hij vind een half ei goed genoeg.

Op bord 1 zat onze Huib ‘Benjamin’ Zweep. Langzaam werd hij beroofd van zijn stukken. Hij hoopte op pat toen hij met enkel een koning achter kwam te staan. Tegen 3 pionnen, een loper en een dame, lukte het net niet en dus moest ook Huib zijn punt afstaan.

Resultaat: Akkrum 6: Sneek 2

Niet getreurd. Het alfabet heeft misschien niet gewerkt, de volgende partij spelen we op leeftijd.