erwin_denissenEén van de mooiste taken die bij het teamleiderschap horen is het schrijven van een verslag.

Je hebt het voorrecht om al reflecterend ‘zaken die goed gingen’ en ‘dingen die beter kunnen’ te benoemen, waarna het voltallige team de wijze woorden meeneemt naar de volgende wedstrijd.

 

Doordat Frits zich ziek moest afmelden, werd het teamleiderschap mij deze keer in de schoot geworpen begeleid door de opbeurende mededeling dat, gelet op het grote ratingverschil, een ruime overwinning werd verwacht.

 

Hoe anders verliep de wedstrijd.

 

Het bij het teamleiderschap behorende overwicht bleek ik niet te hebben, want al na drie kwartier spelen kwam Floyd met de mededeling dat hij remise had behaald. Huh? Je vraagt toch eerst aan de teamleider of dat goed is? Afijn. Er was nog niets verloren, want op de overige borden was er geen reden tot paniek.


Alhoewel, op bord 8 had Alec een schaakje over het hoofd gezien, waardoor zijn koning als een dronkeman over de velden e8, e7, f8 en contreien zwalkte. Daar wist zijn tegenstander wel raad mee, zodat er voor Alec al snel niets meer op zat dan zijn tegenstander te feliciteren met de behaalde overwinning.


Gelukkig verging het op de borden 1 en 5 een stuk beter. Joe zag zijn tegenstander lang rokeren, terwijl Joe al enkele open lijnen op de damesvleugel had. Snel verdwenen er een aantal zwarte pionnen, waarna een toreneindspel overbleef, dat ondanks enige onnauwkeurigheden al snel tot winst werd gevoerd.

Frans ontwikkelt zich langzamerhand tot supersub. Dit keer wachtte hem de zware taak de plek van Frits zinvol in te vullen, en, net zoals in de vorige wedstrijd, slaagde hij daar glansrijk in. Met kleine middelen werd eerst een pion en later een kwaliteit buit gemaakt. Zonder zijn tegenstander ook maar een sprankje hoop op tegenspel te bieden werd het net langzaam maar zeker gesloten, zodat na anderhalf uur spelen de tussenstand 2,5-1,5 in Sneker voordeel was.

En toen werd het stil.

Nog vier partijen te gaan en de vooruitzichten waren somber. Rechts van mij moest Ger een eindspel met een pion minder keepen. Links van mij speelde Wytse door in een stelling waarin ieder ander allang had opgegeven. Arnaud leek beter te staan in een ingewikkelde partij, maar had nog maar weinig tijd en in mijn eigen partij zag ik (Erwin) ook nog niet hoe ik kon winnen.

Gelukkig kwam daar verandering in. Het zwarte loperpaar werd door de eigen pionnen op de damevleugel in bedwang gehouden, waardoor mijn paarden op de koningsvleugel een beslissend pionnetje konden snoepen. Omdat mijn toren daardoor vernietigend op de zevende rij binnen kon komen vond mijn tegenstander het welletjes, waardoor we op 3,5 punten kwamen.

Bij Wytse voltrok zich ondertussen een wonder. In een veel betere stelling met een toren meer was zijn tegenstander ineens de weg kwijt. Een klassiek geval van ‘choken’! Uiteindelijk werd er een gelijke stand bereikt, waarna de vrede werd gesloten.

Ger ondertussen wist niets te bereiken tegen de Bird. Sterker nog, een vrolijk huppelend paard wist een pionnetje te snoepen, terwijl de arme loper lijdzaam moest toezien. Gelukkig bleef de partij binnen de remise-marges, waardoor de teamoverwinning binnen was (4,5-2,5).

Bleef over Arnaud. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Wederzijdse aanvallen, offers en matdreigingen maakten zijn partij tot een waar spektakelstuk. Arnaud bereikte een gewonnen stelling door veel tijd te investeren. Teveel tijd. Met nog enkele seconden op de klok gaf hij pardoes zijn dame weg, waarop hij direct kon opgeven.

 

Al met al een benauwde overwinning.

 

Dan nu de beloofde reflectie.

Wat ging goed? We hebben gewonnen. De strijdlust van Wytse. De overwinning van Frans.

Wat kan beter? De rest.

Laten we hopen dat dit de slechtste prestatie van het seizoen was. Na drie niet al te grote overwinningen doen we nog steeds mee om het kampioenschap, maar om eerste te worden zal er beter gespeeld moeten worden dan afgelopen dinsdag.


Tweede klasse A FSB

 

Dinsdag  29 januari 2013

 

De Donger 2

Sneek 3

1

 Douwe Kuipers

 0

-

Joe Hania

 1

2

 Gosse Wiersma

 1/2

-

Ger de Boer

 1/2

3

 Alle Vlasma

 0

-

Erwin Denissen

 1

4

 Maarten Koopmans

 1/2

-

Wytse Wiersma

 1/2

5

 Jan de Groot

 0

-

Frans Lagerwaard

 1

6

 Ido Elzinga

 1

-

Arnaud Bom

 0

7

 Roland vd Veen

 1/2

-

Floyd Franken

 1/2

8

 Peter Smit

 1

-

Alec Sealy

 0

 3,5

 4,5