fritspenIn de laatste speelronde moesten uitgerekend de nummers 1 (Sneek 3) en 2 (NEO) het tegen elkaar opnemen. De winnaar mocht zich tot kampioen kronen, een gelijkspel zou ook nog voldoende zijn voor Sneek 3.

Ons strijdplan was eenvoudig: 4 x remise aan de hoogste borden en 4 overwinningen aan de laatste borden. Arnoud (6) ging in een Siciliaan met f4 vol in de aanval. Hij gaf zijn tegenstander geen gelegenheid om te rokeren en kwam via de f-lijn binnen met zijn dame en in combinatie met 2 sterke lopers was er aan mat niet te ontkomen, taak volbracht, punt binnen.(zie partij)

Een uur later kon een tweede punt worden bijgeschreven van Floyd (7). Hij controleerde de open c-lijn en wachtte geduldig het juiste moment af om binnen te dringen. Dat leidde vervolgens tot een overmacht die al snel zijn tegenstander tot overgave deed besluiten.

Ik, Frits ( 5) dacht ergens een pion te kunnen winnen maar kwam in plaats daarvan een stuk achter. Ik besloot mijn centrumpionnen in de strijd te gooien, dit zorgde voor voldoende verwarring, won materiaal terug en stond toen ineens 2 pionnen voor. Een daarvan werd opgeofferd om de ander te laten promoveren, edoch voordat dit kon gebeuren volgde opgave.

We waren met een tussenstand van 3-0 nog maar een punt verwijderd van het kampioenschap! Niemand minder dan good-old Wytse (4) had de eer deze bij te schrijven. Naar zijn zeggen stond hij eerder in de partij veel slechter, zo niet verloren, werkte zich uit de nesten om daarna genadeloos toe te slaan, torenwinst, stukken in het doosje (in schaakjargon).

Alec (8) die een beetje laat kwam opdagen (Wyzte Z. was al gepolst om voor hem in te vallen) speelde een rustig potje. Liet zich niet van de wijs brengen en ging dit keer penningen uit de weg, wat overbleef was een eindspel met ongelijke lopers, met remise als resultaat.

Joe (2) speelde een prima partij, stond uitstekend tot hij ineens zijn dame weggaf. Heel jammer van deze partij.

Ger (1) bouwde een prima aanvalsstelling op, maar was iets te gretig en gaf onnodig materiaal weg. Als hij iets geduldiger was geweest had hij de aanval veel langer kunnen  doorzetten, zo bleek ook uit de analyse (die uiteraard niets aantoont of iets aantoont dat gebeurd zou kunnen zijn als iedereen dat gedaan zou hebben dat volgens de analyse had gekund). In het echt kwam hij 2 stukken achter en dat was toch echt teveel.

Als laatste knokte Erwin (3) alsof het kampioenschap nog van hem afhing. Had niemand hem verteld dat we dat allang waren? Hij stond een stuk tegen een pion achter maar bezorgde zijn tegenstander hoofdbrekens toen hij vrolijk aan de andere kant van het bord oprukte met drie pionnen. Zijn tegenstander kwam in grote tijdnood, gaf een stuk terug om een eindspel over te houden van toren + pion tegen toren in het voordeel van Erwin, normaal gesproken remise, maar in tijdnood gebeuren er altijd rare dingen, zo liet Erwin zijn tegenstander zich pardoes mat zetten.

Eindstand 5½ – 2½ en ongeslagen kampioen!

Topscorer (ja daar is die weer): Wytse met 5 uit 6. Verder vallen de prima prestaties van Floyd en Alec op die zeker een ratingsprong zullen maken.