De insiders zijn natuurlijk allang op de hoogte. Degenen die dinsdag de schaakavond gemist hebben niet. De derde keus van Sneek bleek veel te licht voor de schakers uit Steenwijk.

 

Tevoren was een nederlaag ingeschat maar met slechts een halfje voor de thuisploeg en de rest voor de gasten uit de Kop van Overijssel was bij niemand opgekomen. Uitslagen zijn soms iets geflatteerd. Dat was deze ook. Dit werd beaamd door de tegenpartij. 2,5-5,5 was de virtuele stand halverwege de avond.

We begonnen rond tienen met 0-3. Wytze opende niet verkeerd maar kreeg halverwege de partij moeilijkheden met zijn koningsstelling. Dick verorberde vernuftig de pionnen die voor Wytse's koning stonden.

Daarna was het appeltje eitje. Dylan zat op bord 3. Hij had het zwaar tegen zijn veel oudere tegenstander. Het begon met een klein foutje in de opening en in het middenspel raakte hij een pion kwijt zonder duidelijke compensatie. Dat bleek later teveel om er nog iets uit te slepen.

Huib kwam om advies in verband met een remise aanbod. Hoe dat is afgelopen heb ik gemist maar toen Huib klaar was met de partij had ie verloren. Na een rondje langs de borden was het duidelijk dat de twee punten naar Steenwijk gingen.

Ik kreeg een remiseaanbod van Auke van Urk. Hoewel ik vond iets beter te staan ging ik akkoord. Ik nam de gok dat aan het eind van het seizoen het niet op een halfje meer of minder aan komt.

Intussen knokte Hielke met een stuk minder en met pokerface stevig door.  Een klein foutje van zijn tegenstander Henk van Dijk zou hem goed uitkomen want er waren wat addertjes op het schaakbord. Maar de Steenwijker doorzag kennelijk alles.

De strijd was gestreden. Desondanks, inmiddels richting elf uur (pm), werd er op de onderste borden nog gevochten alsof er van alles van afhing.

Debutant Johan Stoop speelde een puike partij tegen John Derks. Verloor uiteindelijk. Dat wel. Maar het duurde heel lang voordat hij kopje onder ging.

Jan Hans stond lange tijd zo goed als gewonnen. Stuk meer en pion achter in nagenoeg gelijke stelling. Echter, naarmate de avond vorderde raakte hij meer pionnen achter. Toen de teller op vier stond gaf hij zich balend gewonnen.

Sybe Smid was nog bezig tegen Ingrid Jansen. Ik dacht remise en we kunnen naar huis. Nee dus. Het werd een slepend eindspel met licht Sneker voordeel. Vervolgens veranderde de strijd in een remiseachtige stelling. Daarna raakte Sybe een belangrijke pion kwijt en stond zo goed als verloren. Het lukte Ingrid na veel vijven en zessen een pion te promoveren en greep tegen twaalven de volle buit.