Gastenboek

Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Bestuur
  14-11-2021
    Beste schakers, het bestuur heeft besloten om de komende 3 dinsdagen het clubschaken niet door te laten gaan.   De nieuwe corona maatregelen, die overigens op diverse punten vrij...
 • INFO
  07-11-2021
 • Interne competitie
  03-11-2021
    Uitslag Ronde 7                 1 Selwin Keuning  -  Jan Hans de Jong 1 - 0 2 Tjitze...
 • Interne competitie
  27-10-2021
    Uitslag Ronde 6                 1 Anne Kloosterman  -  Matthijs van der Grijp 1 - 0 2 Jesse...
 • Competities
  25-10-2021
  Speeldata 2021-2022 datum 7 september 2021 A.L.V. 14 september 2021 1e intern 18 september 2021 KNSB Sneek 1 - Assen 1 21 september 2021 2e intern 28 september...
 • More news...

Bezoekers

Today 108

Yesterday 144

Week 108

Month 3641

All 182571

Currently are 13 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Sneek IV - BOB

 

Nog nagenietend over de gunstige loting van de Heren van ‘t Fean tegen de aanstaande tegenstander in de UEFA-cup (23 oktober tegen AC Milan in het Abe Lenstra stadion, komt dat zien!) toog ik gisteravond vol goede moed naar het ABC voor mijn eerste wedstrijd met het keurkorps van de Sneker schakers. Tegenstander van dienst was BOB uit Oentsjerk, een dorpsnaam waar je eerder een damclub mee associeert dan het deftige schaak maar dit geheel terzijde, was ons onbekend maar niet minder onbemind.

 

In het welkomstwoord van voorzitter Dirk in een 2e ambtstermijn van pak ’m beet 25 jaar, naar wij allen hopen en verwachten, werden de Bobbers geduid als ‘Buigen of Barsten’ hetgeen niet de correcte verklaring van de afkorting bleek te zijn. ‘Blijf Oplettend Bezig’ is het credo van deze club. ‘Berucht Onder Beroepsschakers’ of  aanhangers van ‘Barack O Bama’ is misschien een aardig alternatief.

 

Hoe dan ook, feit is dat de Snekers zich vorig seizoen zonder overwinning wisten te handhaven in de 2e klasse der FSB, wat door Dirk nog een fijntjes werd gememoreerd.

 

Na deze warme ontvangst namen we blij van zin en boordevol inspiratie voor weer een nieuw seizoen plaats achter de tafels. Maurits, aanwezig als fanatiek supporter, is vervangen door Sake Jan maar verder spelen we met een ongewijzigde selectie.

 

Dirk Meier in de spits (bord 1) beet letterlijk het spits af door als eerste klaar te zijn met een nederlaag die zich al vroeg aandiende. Alle zware stukken groepeerden zich richting vijandelijke koning en na een stief uurtje spelen kon onze nestor douchen.

 

Na een gelijk opgaande strijd met een pion meer voor Albert, die hij helaas niet kon verzilveren, werd met wederzijdse goedkeuring remise gegeven. Even later was dit ook het geval bij aanvoerder Wietse vdZ die door zetherhaling zijn toren moest behouden.

 

Ongetwijfeld nog beneveld door het uitgelezen lot zat scribent dezes ondertussen te ploeteren na een mislukte Scandinavische opening. Na een half uurtje was mijn stelling gelijk een Tuunhek met 2 pionnen minder en een koning op de tocht.

 

De gele kaart van Wietze bleef me gelukkig bespaard maar een straftraining is onvermijdelijk. Ik moest zeer zorgvuldig verdedigen om niet reeds vroegtijdig geplet te worden. Toen de equivalent van wijlen Wally Tax ook nog de kwaliteit won door een fraai schijn-dame-offer was opgeven bijna het parool.

 

Maar na enkele zetten werd de kwal weer ingeruild en kon ik een handvol pionnen terugwinnen en geforceerd remise afdwingen. Ook hij bleek geen liefhebber van het eindspel.  

 

Buurman Siebe op keep (8), de laatste tijd in bloedvorm en in een puike conditie, kon na eigen zeggen geen potten breken in een gelijke stelling, nadat hij in de opening verzuimde een pion te winnen, zodat ook hier de vrede getekend werd.

 

Nadat Jan Hans als libero (4) zijn traditionele remise-aanbod zag geweigerd ging hij er nog eens goed voor zitten en met een pion meer werd zijn tegenstander er op z’n ‘Jan Hans’ vakkundig afgeschoven, hiermee de stand weer gelijk trekkend. Spannend was het in de frontlinie bij de partijen van Sake Jan en Maarten (respectievelijk 2 en 3).

 

Sake Jan stond een pion voor in een eindspel van loper tegen paard. In dit geval bleek de loper slagvaardiger en na tijdsoverschrijding moest de Oentsjerker opgeven.

 

Volgens goed gebruik bij het vierde was Maarten als laatste der Mohicanen nog ‘drok dwaande’. Remise zou een overwinning betekenen. Met een paar pionnen minder geen gemakkelijke taak maar met een dubbele toren gesteund door een loper wellicht haalbaar. Zijn tegenstander (heit of broer van ‘Wally’ maar met beduidend minder haar) pareerde echter bekwaam Maarten’s laatste stuiptrekkingen, nam het initiatief over en besliste de partij in zijn voordeel.

 

Na een enerverend avondje schaak een terecht gelijkspel. Op 23 oktober teken ik voor deze uitslag.

 

Julius Bosma

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Agenda

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek