Met het hoofd vol van Obama, Palin, kiesdistricten en wat al niet meer moesten de schakers van het 4e van Sneek gisteravond maa

Met het hoofd vol van Obama, Palin, kiesdistricten en wat al niet meer moesten de schakers van het 4e van Sneek gisteravond maar zien een gave pot schaak op het bord te leggen. Ik geef het je te doen. Dat dit heel aardig op zijn pootjes terecht is gekomen leest u in onderstaand verslag.

 

Tegenstander van dienst was Mid-Fryslan uit Akkrum. Voorzitter Dirk Schild openende traditiegetrouw de avond en liet de Akkrummers vervolgens even peentjes zweten refererend aan het feit dat enkele Snekers onlangs succesvol hadden ingevallen in het 3e team. De heren konden hun borst maar nat maken.

 

Als eerste was Jan Hans op 4 klaar na een wel erg vroeg remise-aanbod (voor negen uur!).

Volgens eigen zeggen uit tactische overwegingen, onder het motto: de rest staat goed dus waarom risico’s nemen, iets in die trant. Op de eerstvolgende teamvergadering moeten we het er nog maar eens over hebben.

 

Buurman Siebe op het voeteneind speelde een potje Halma waarin liefst 3x en passant geslagen kon worden. De stelling leek aangenaam voor Siebe maar hij kon toch geen potten breken. Na dameruil had hij nog een pion kunnen winnen, zag dit over het hoofd waarna de vrede maar getekend werd.

Ondertussen zag het er bij de overige borden goed tot bevredigend uit. Met name de stelling van Dirk Meier leek veelbelovend. Hierover later meer.

 

Als eerste moest Wytze van der Zee (5) het onderspit delven. Zijn tegenstander hield open huis met een koning die zeer op de tocht stond. Een kolfje naar de hand van Wytze dacht ik maar de schijn bedroog. Een ver opgerukte toren ondersteunt door enkele pionnen hield de boel gesloten. Wytze kon zijn dame niet goed in het spel krijgen, probeerde de zaak te forceren en verloor door een paardvork ook nog zijn toren.

 

Linker buurman Albert op 6 moest tegen een pokeraar. Tenminste in de uitwedstrijd naar Feyenoord met ’t Fean zat de beste man naast me in de bus een Engels pokerblad te lezen.  Albert checkte echter mooi op tijd. Zijn tegenstander blufte niet zodat in een gelijke stelling Albert maar eieren voor zijn geld koos, remise derhalve. Het valt me telkens weer op hoe gemakkelijk hij met wit remise weet te maken. Een zekerheidje achter de hand zullen we maar denken.

 

Ondertussen speelde ondergetekende een heel ongebruikelijke Scandinaviër. Na wat licht verdedigend werk huppelden mijn paarden wel heel vrolijk over het bord. De Akkrummer koos voor een tegenaanval met de dame hierbij liefst 2 torens oppeuzelend. Dit snoepgoed bleek uiteindelijk toch te zwaar op de maag te liggen. Met 2 paarden en een dame was het vervolgens in alle varianten gedaan met de koopman. (zie partij). Ik overweeg nog op dit hoogtepunt maar te stoppen. En dat te bedenken dat ik bijna verstek liet gaan door aanhoudende zeurende kiespijn. Nu maar hopen dat mijn verstandskies niet getrokken wordt.

 

 

Hoe dan ook met nog 3 partijen resterend kon het alle kanten op.

Nestor Dirk (1) maakte zijn karwei fraai af met ver opgerukte f -en g-pionnen als buffer. Hierna kreeg de h-lijn bezoek van Dirk’s torens en dame waarna het pleit snel beslist was.

 

Ook Sake Jan op bord 2 leek te gaan winnen met 2 verbonden vrijpionnen voorsprong.

Het elementaire afsnijden van de koning door de toren bleek helaas nog niet in zijn kennispakket te zitten. Sake Jan begon te twijfelen, de tegenstander kreeg weer hoop zodat aan het eind van het liedje de resterende pluspion van Sake Jan niet voldoende was om te winnen. Met een halfje moest hij deze keer genoegen nemen. Hier ligt een schone taak voor Tinus en Douwe.

 

Als Maarten op trije remise speelde of, nog mooier, wist te winnen was de overwinning een feit. Het mocht niet zo zijn. In lichte tijdnood koos hij een verkeerd plan hetgeen een vol stuk kostte. De tegenstander maakte het daarna even eenvoudig als doeltreffend af. Met een stuk en een handvol pionnen minder speelde maar Maarten nog heel lang door wat me deed denken aan de ridder zonder armen en benen in de film ‘The Holy Grale’ die maar niet de strijd wou opgeven.

 

Voor de zoveelste keer, ik ben de tel kwijt: 4-4.

Misschien moeten we maar met 7 of 9 man spelen.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s