Sneek IV - De F-Pion II 4½-3½
Voorzitter Dirk Schild waarschuwde vooraf de gasten van de F-Pion uit Franeker en Harlingen voor de kracht van het Sneker keurkorps. Dat ze hun borst maar nat konden maken.
 
Het zou een memorabele avond worden in het ABC.

 

Met zwart werd slechts een halfje behaald door de Waterpoorters, zeg maar gerust kado gekregen. Dat ging als volgt:

 

Maarten (3) had tot het eindspel een goede stelling met een pion meer tot hij pardoes een paard weggaf. De nul had ik al genoteerd tot ik later hoorde dat het remise was!

Zijn tegenstander, gelijk gekuifd en geknipt, zag het eindspel met een stuk meer niet zitten en had maar remise aangeboden. Zo willen we ze graag meer.

 

 

 

De avond was rustig begonnen tot Wytze van der Zee zijn dame ruilde voor 2 torens en in het eindspel van dame tegen toren met beide een paard moest opgeven.

 

Wytze had zijn avond niet hetgeen ook voor ondergetekende gold die moest opboksen tegen een Bokitopening (b4). Ik stond na een zet of 10 al zwak tot zeer beroerd en na louter krachtzetten van mijn tegenstander kon ik na 25 zetten het apenhok in. Bij deze reserveer ik Bert voor een spoedcursus ‘Wat te doen na 1. b4?’

 

Dirk Meier op bord 1 stond een kwaliteit achter. Zijn tegenstander speelde echter zeer behoedzaam en maakte totaal geen haast om de winst veilig te stellen. Maar geholpen door een fout van Dirk ging het punt toch nog eenvoudig naar de gastspeler.

 

Tot zover de verloren partijen, over naar het betere schaakwerk.

 

Te beginnen bij Albert (6) die met wit meestal garant staat voor degelijk schaken, wachtend op de kansjes die komen. Zo ook gisteravond toen zijn tegenstander er geen heil meer in zag en sportief de strijd staakte.

 

 

Jan Hans (4) speelde weer een typische ‘Jan-Hans-partij’, d.w.z. met lekker veel pionnen op het bord spelen tot de tegenstander murw geskuuvd is, een foutje maakt, die dan door JH vakkundig afgestraft wordt. Gisteravond bood een vrije lijn de kans tot torenruil gevolgd door pionwinst. Bij JH betekent dit steevast Ippon.

 

 

Ook Sybe op het laatste bord speelde een mahoniehouten partij (een partij uit een stuk). Zijn tegenstander kreeg bezoek van de dame en paard en liet zich zomaar mat zetten. Hier was geen redden meer aan (zie bijgaande partij).

 

 

Tot de laatste partij een 3½-3½ gelijke stand, het zou toch niet weer…..

 

Sake Jan (2) had deze ronde de eer om het karwei af te maken. Aan het eind van het middenspel stond hij 2 pionnen voor maar die verdwenen als sneeuw voor de zon zodat een eindspel overbleef met beide een paard en 3 pionnen. Zij het dat de koning van SJ beduidend beter stond. In arren moede offerde de F-Pionner zijn paard met de hoop op pat maar dat feest ging niet door zodat de overwinning een feit was.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s