De schakers van het vierde van Sneek moesten afgelopen vrijdag naar Buitenpost voor hun een na laatste uitwedstrijd tegen De Twee Kastelen. Kastelen heb ik niet gezien, wel een kerk met aangrenzende zaaltjes voor cultuur en ontspanning. De schaaklocatie in het plaatselijke Godshuis had qua ruimte en beleving veel weg van het knusse Kalverdijkje, om even de sfeer te schetsen. Hoe dan ook, met een kersverse jetlag in het lijf van Albert en Jan Hans waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen.

In de gebruikelijke bordvolgorde de persoonlijke resultaten:

1.    Dirk Meier speelde, vrij naar Bert de Vries, het ongebruikelijke 1. b4. Zijn tegenstander liet zich niet verrassen en door een lastige dubbele penning kwam hij spoedig een stuk voor. Dirk probeerde nog van alles maar moest al snel de strijd staken.

2.    Als enige wist Sake Jan een vol punt te scoren. In een Franse opening had hij in het begin al een half uur tijdvoorsprong hetgeen hem later in de partij groot voordeel zou brengen. Na eerst een kwaliteit achter gestaan te hebben wist hij dit om te buigen in een stuk voor. Met een loper en toren tegen een toren wist SJ bekwaam het eindspel uit te spelen.

3.    Maarten was traditiegetrouw als laatste nog bezig. Zijn eindspel was kansloos met een stuk en een handvol pionnen minder. Naar eigen zeggen had hij zeker gewonnen als hij niet door een penning een stuk kwijtgeraakt was. Tja…..

4.    Jan Hans, net terug uit gokparadijs Las Vegas was waarschijnlijk uitgegokt. Had weinig goesting om veel risico te nemen en schoof zijn stelling daarom maar volledig dicht, hiermee een zekere remise veilig stellend.

5.    Wytze had al snel een hem kenmerkende stelling op het bord, d.w.z. een open overzichtelijke stelling met niet al te veel stukken. In een gelijkwaardige stand werd remise besloten door herhaling van zetten.

6.    Albert, nog nagenietend van de gewonnen Jackpot in de Amerikaanse woestijnstad zag i.p.v. schaakstukken alleen maar fiches op het bord. Hierdoor verblind koos hij, in het teambelang, voor een risicoloos gedegen opstelling. Omdat zijn tegenstander ook niet echt aandrong besloten de heren het punt te delen.

7.    Ondergetekende is naarstig op zoek naar het boek ‘Hoe bestrijd ik mijn vormcrisis?’
Mijn naamgenoot van de arme tak dacht ruim een half uur na over het antwoord op een grafzet mijnerzijds. Na lang nadenken koos hij voor de juiste voortzetting en maakte het bekwaam af na nog wat geknoei van mijn kant.

8    Sybe dacht door een loperoffer op f2 minimaal een pion te winnen maar kwam van een koude kermis thuis toen hij een stuk achter raakte. Maar door handig spel wist hij het stuk terug te winnen en bleef een gelijk staand eindspel over. Het vierde halfje was hiermee een feit.

Na deze nederlaag kunnen de kampioensaspiraties de prullenbak in en is handhaving in de 2e klasse het hoogst haalbare voor het Sneker keurkorps. De overwinning uit op PSV van it Fean maakte wat mij betreft veel goed.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s