juliusSneek IV trad in de eerste ronde in klas 2b FSB aan tegen Steenwijk II in het gelijknamige. Nestor Jan Hofman was bereid ons achttal te completeren na afzegging van Mike Ising. In de auto was het gezellig keuvelen over koetjes en kalfjes. Hofman blijkt liefst 5 hobby's te hebben. Met stip op 1: paarden (it Fryske hynder) en als goede tweede het schaak. Een poging van mij dit om te draaien bleek ijdel.

De schakers uit Overijssel spelen tijdelijk in een buurthuis inclusief luid gillende en zingende naaikransjes. Probeer dan maar eens een goede pot op het bord te leggen.

Jan, op het laatste bord, ging er eens goed voor zitten en bouwde een degelijke, want compleet dichtgeschoven, stelling op. Wellicht geïmponeerd door de vervaarlijk uitziende tattoos van zijn tegenstander maakte Jan een fout waarna de dame van zijn tegenstander toch nog op bezoek komen om de nodige pionnen te snoepen. Hij had zich een leuker debuut voorgesteld.

Maurits (6) was naar eigen zeggen nog niet helemaal scherp na zijn vakantie. Hij raakte een pion kwijt, won er een terug en in het eindspel had hij liefst 2 verbonden vrijpionnen. Genoeg voor winst. Niet dus. Maurits dacht een pion te kunnen offeren om met de ander te promoveren. De Steenwijker liet zich echter mooi pat zetten. Ik denk dat M. inmiddels wel thuis is......

Sybe (7) speelde een gedegen partij die resulteerde in een volkomen gelijk eindspel met beide 5 pionnen en gelijke lopers. Na 2 afgewezen remisevoorstellen van Sybe had deze geen zin meer iets te ondernemen. Hierdoor kon zijn tegenstander juist actief worden en slinkte Sybe's pionnenvoorraad dusdanig dat hij even later op kon geven.

Ondergetekende op bord 3 moest tegen ex jeugdkampioen Ingrid Jansen. Ook bekend van het FK. Zij dacht op zet 6 liefst 40(!) minuten na en moest dat in het eindspel bekopen. Door tijdgebrek kon ze geen goede verdediging vinden tegen mijn koningsaanval.

Buurman Jan Hans op vier wachtte rustig af op een fout van zijn tegenstander die inderdaad ook kwam. Door een dubbele aanval met de dame kon hij een loper winnen. De rest was eenvoudig uittikken op zijn Jan Hans' en een punt bijschrijven.

Dirk Meijer, traditiegetrouw op het eerste bord, begon goed aan zijn partij. Naarmate de avond vordert wil er bij Dirk nog wel eens een foutje insluipen. Het gewonnen stuk werd in het eindspel terug gegeven door zijn tegenstander, echter wel ten koste van een niet te stoppen vrijpion. Tussenstand 3,5-2,5.

Op bord 2 speelde Sake Jan een boeiende partij. In de opening leek het helemaal mis te gaan maar onze loco teamchef had goed gezien dat het net paste. Zijn tegenstander offerde liefst een toren voor, schijnbaar, een mooie aanval. Ook deze werd bekwaam gepareerd en restte een eindspel met 2 torens voor de dame. De Steenwijker leek met eeuwig schaak weg te komen maar door een misrekening verloor hij zijn dame en daarmee de partij.

Tijd voor Maarten de stand al dan niet te doen kantelen in ons voordeel. Dat leek er niet op met een pion minder, en door stukruil nog een minder. Verlies was al ingecalculeerd. Zijn tegenstander begon echter te twijfelen, liet piondoorbraak toe en miste daadkracht om het af te maken. Na promotie van beide zijden bood hij maar remise aan. Maarten wees er hem fijntjes op dat zijn tijd verstreken was en werd hiermee 'man of the match'.

Een fortuinlijke 4,5-3,5 overwinning derhalve als inspiratie voor de overige Sneker teams.

Net als de Chileense kompels zullen ook zij het licht weer zien.

Julius

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s