julius100Dit verslag van de wonderbaarlijke avonturen van het Sneker vierde schaakteam wordt een stuk korter dan gebruikelijk. De oorzaak hiervan is dat men met liefst 2 man minder in het strijdperk traden tegen de F-pion uit Franeker. Een naam waar over nagedacht is trouwens maar dit terzijde.

De TomTom bracht ons keurig naar een defecte brug in de kaatsstad. Heeft Franeker maar één brug? Dat doen we in Sneek toch handiger. Omrijden bleek alleen mogelijk via de weg terug richting Tzum. Dankzij een behulpzame inboorling werden we toch nog keurig op de plaats van bestemming gebracht. Waarvoor driewerf hulde! Jan Hofman hadden we al gevraagd om in te vallen maar deze moest eerst even met moeders in de clinch, met een negatief resultaat. Op het gevaar af dat mem dit stukje leest: wellicht is het voor een volgende keer handig om een goede smoes te verzinnen. Een hengstenkeuring in 058, is dat wat? Mike zou rechtstreeks uit de hoofdstad komen maar kwam gewoon niet opdagen. Ik zou Moszkowicz maar bellen want de rapen zijn gaar. (red: Mike was ziek, had zich keurig afgemeld bij Sake en treft geen blaam. Ik zou Anker en Anker maar bellen Julius, dit is smaad!)

Hoofdman Dirk, wiens geest nog altijd rondwaart in 'de Bogt fen Guné', kon het niet bolwerken tegen de eerste man van Franeker. Dirk probeerde nog wel een vroege dame uitval richting vijandelijke koning maar dit werd vakkundig weerlegd.

Naast steller dezes, die van interim teamchef Jan Hans op 3 mocht plaatsnemen, was een lege stoel. Daar waar Mike hoorde te zitten. Wat schetste mijn verbazing toen er doodleuk twee F-pionners plaats namen. Een doorzichtige poging ons toch al gebroken moreel verder af te breken? Jan Hans had het onzalige plan opgevat mij aan Eppie Bergsma te koppelen. Uitgerekend tegen hem heb ik op het FK kansloos verloren. Even leek het erop of mijn traditionele flankaanval hout sneed maar de verdediging was weer eens niet op orde zodat de stukken al vroeg in de doos konden.

Jan Hans op bord 5 gaf wel het goede voorbeeld door met een gedegen winstpartij de neuzen weer in de goede richting te zetten. Om er nog een gelijkspel uit te slepen moest de rest echter ook winnen. Dit bleek teveel gevraagd.

Sybe had een kansrijke stelling op het laatste bord met een stuk voor een handvol pionnen. Het eindspel wat overbleef was dermate apart, om niet te zeggen curieus, dat de zaak verzandde in een potremisestelling. Althans de kenners kwamen er niet uit.

Ondanks verwoede pogingen van invaller Dirk Schild (7) om wat aan de bordpunten bij te dragen kon hij niet meer dan een halfje toevoegen. Zijn tegenstander hield de stelling dusdanig onder controle dat alleen met een kansloos offer een poging kon worden gewaagd. Omdat Dirk niet Julius heet koos hij wijselijk voor remise.

De stelling van Maurits op vier zag er veelbelovend uit met wat actiever stukkenspel en meer tijd op de klok. Zijn tegenstander bleef rustig en zag kans met 2 torens Maurits' koning buitenspel te zetten. Laatstgenoemde zag geen winstkans en bood na lang nadenken maar remise aan hetgeen in dank werd aanvaard.

Bij deze wordt Sybe nog bedankt voor het veilig thuisloodsen door het barre winterlandschap.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s