julius100Er stond een zware klus te wachten voor de broeders van SneekIV: uit tegen Mid Fryslan, die als een stoomwals recht op het kampioenschap aankoerst. Dan is het wel handig om in elk geval met 8 man aan te treden. Die achtste man werd nota bene nietsvermoedend wandelend bij Ger’s lampenshop gespot. Maarten kreeg onmiddellijk de opdracht dit heerschap subiet dan wel stantepede klem te rijden, in de auto te sleuren en op zijn verplichtingen te wijzen. Dirk Meier wist van niks, stamelde dat hij nog even naar huis moest maar werd daarna met alle egards, zoals een heer van stand verdiend, medegenomen naar het lieflijke Akkrum.

In een keer goed rijden is niet leuk. Daarom de traditie maar in stand houden en een paar km omrijden want Akkrum schijnt door een snelweg gekliefd te zijn. Kunnen die Anker jongens daar niets aan doen? Hoe dan ook toch nog keurig op tijd in het sfeervolle etablissement genaamd ‘De kromme Nilles’ aangekomen. Nadat de plaatselijke jeugd richting moeders aftaaide kon er begonnen worden.

Dirk traditiegetrouw op bord 1, wellicht nog beduusd van de nachtelijke ontvoering, raakte een stuk kwijt zag in dat verder spelen zinloos was en schudde ter overgave de hand.

Met Sybe op 7 ging het al niet veel beter. In een licht inferieure stelling bood hij maar remise aan in de hoop op een halfje. Zijn tegenstander had echter zoveel plezier in de stelling dat hij remise zonde vond en lekker doorspeelde. Na een schaakje raakte Sybe een toren kwijt en was de stand 2-0 volgens Frits van Turenhout.

Strijdleider Jan Hans had ondergetekende op een gerieflijke positie 7 gezet, ook nog met wit. Dan rest er maar een ding: aanvalluh! Met een dubbele toren paard en dame langs de flank moet dat wel goed gaan. Ik had de keus uit 3 manieren mat te zetten.

Invaller Jappie de Vries, waarvoor driewerf hulde, verspeelde iets teveel pionnen in een verder gelijkwaardige stelling met beide 2 lopers. Zulke pionnen worden in het eindspel node gemist.

Maurits mocht het opnemen tegen publiekslieveling Jeroen Sparenberg. Naar eigen zeggen stond hij goed , om niet te zeggen aanvallend, maar een fout kostte een stuk en toen even later een toren werd weggeblunder mochten we weer een nul bijschrijven.

Driver Maarten (4) deed iets niet goed met zijn centrumpionnen. De druk op zijn stelling werd opgevoerd met een verdubbelde toren en diagonale loper en dame. Zoiets kan niet goed gaan en dat ging het dan ook niet. Nul plus nul blijft nul.

Zeker als Jan Hans, die zichzelf aan de sterke Peter Koning op bord 2 had gekoppeld, ook maar een nul in het zakje deed. In een skuuvpartij eerste klas werd hij op zijn Kramniks van het bord gezet. Niet met de botte bijl maar heel subtiel met fijne zetjes.

De stelling van Sake Jan zag er veelbelovend uit met 2 verbonden vrijpionnen. Eerst werd er aan beide kanten nog wel even gepromoveerd maar met slechts een handvol seconden op de klok kon de Akkrummer een resterende vrijpion niet stoppen en mochten we nog een bordpuntje extra bijtellen.

Sake Jan en ik mogen kiezen uit een bezoekje aan Fischer’s graf in IJsland of een meet en greet met de winnaar van ‘Hoogovens’. We zijn er nog niet uit.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s