julius100Nadat spreekstalmeester van dienst Sybe de gasten uit Workum welkom had geheten en en passant gewezen had op hun rechten en plichten barstte de strijd los op de 64 velden. Na de smadelijke nederlagen tegen de F-Pion en Mid Fryslan zou een gelijkspelletje of wellicht een kleine overwinning niet te versmaden zijn. Het liep anders.

Steller dezes (4),bijvoorbeeld, verprutste een gewonnen stelling na een mislukte opening van zijn tegenstander door opportunistisch op pionnenjacht te gaan en zich niet te bekommeren om de verdediging. Met een dame en toren werd ik (hard)handig weggemept.

Niet lang daarna had Dirk Meijer op bord 1 pardoes een dame cadeau gedaan nadat hij zeker niet minder stond tegen de sterke Pieter de Boer. Na tienen wordt het minder met de concentratie van onze nestor en lonkt de Britse literatuur.

Veel beter verging het Maurits op bord 4 niet tegen good old Haijtema. Maurits moest lijdzaam toezien hoe 2 vrijpionnen richting overkant marcheerden. Eentje promoveerde tot dame waarbij een minorpromotie met paard nog fraaier was geweest. Echter de dame was ruim voldoende voor een aardig mat in de hoek van het bord.

Bert op zeven deelde ook maar in de malaise. Met een loper en dame op de diagonaal had hij een sterke matdreiging maar een Workumse toren verdedigde afdoende. Toen een paardvork een toren van Bert kostte en even later mat dreigde was het pleit beslecht.

Was er dan niemand die er toe deed bij Sneek? Jazeker, Sybe op het laatste bord won een stuk nadat de ontspannen ingespannene dacht de dame van Sybe te schaken. De Workummer had een finesse over het hoofd gezien waardoor de eer gered was.

Op twee kon Sake Jan het niet bolwerken tegen Haijtema junior die het klappen van de zweep niet van een vreemde heeft. Een toren van Sake Jan ging verloren na een schaakje met de dame. Junior had geen moeite de zaak uit te tikken.

Maarten (5) stond een stuk achter maar had voldoende compensatie door veel actiever stukkenspel. In een ingewikkelde stelling bood zijn tegenstander sportief remise aan, hetgeen in dank aanvaard werd.

Aan Jan Hans (3) de schone taak iets aan het schamele puntenaantal toe te voegen. Een halfje zat er zeker in. De stelling was potremise met lopers van ongelijke kleur. Jan Hans speelde met een paar minuten meer toch maar even door hopend op een foutje. Dat missertje kwam er op de valreep zodat we met liefst 2,5 punt naar huis mochten.

Om niet te degraderen zal er gewonnen moeten worden heren! Zet aan die computer, pak de theorieboeken uit de kast, ga oefenen met je buurman, huur Douwe of Tinus in, speel na die partijen van Tata, peuter die schaakgenen los, kruip in de huid van Caissa, spiegel je aan Fischer doe desnoods inspiratie op in het Kalverdijkje maar doe iets want zo kan het niet langer. Sybe en Jan Hans zijn vrijgesteld.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s