julius100Dank zij invaller Huib van der Zweep kon Sneek IV met acht man op reis naar Rijs. Volgens de site van de schaakclub spelen we in ‘Hotel Jans’. De speelzaal stond echter in de tuin en bleek een veredelde houten keet volgehangen met koeienschilderijen van Sneker Wiebe van der Zee. Nou vind ik een landschapje met een paar koeien wel aardig maar dit was iets te veel van het goede.

Bovendien lijkt het vee meer op gesneden andijvie te grazen dan op gras, maar dit terzijde. Voor de rest niets dan lof over de locatie. Volgens mij heeft ‘Rijs’ de mooiste schaakborden- en stukken van heel Friesland. Om maar te zwijgen over de naambordjes. Na een vriendelijk welkomstwoord van Herman Beks namen we vol goede moed plaats achter de borden.

Sybe op zeven had een baalavond. Al na 5 zetten gaf hij pardoes een loper weg. Hij speelde nog even door maar zag het stuk niet meer terug en kon volgens eigen zeggen geen potten meer breken. Dan duurt zo’n avond lang en verval je tot oudere hangjongere.

Schrijver dezes (4) trof het wat dat betreft beter. Na een Boedapester opening trapte mijn tegenstander in een truukje wat een pion opleverde. Nou ben ik meer van de paarden maar mijn zwarte loper bleek een lastpost eerste klas. Toen de Rijster weigerde te rocheren waren de rapen gaar en kon ik een tweede pion snoepen met schaak. Na stukwinst kreeg ik sportief een hand met de hartelijke felicitaties.

Dirk Meijer, traditiegetrouw op het eerste bord, had een zware avond tegen clubicoon Chris Draijer. Diens toren en loper drongen de stelling binnen met verwoestend resultaat.

Op bord 8 speelde Huib een puike partij tegen Trienke Wijmenga. Deze had, getuige rode blosjes op de wangen, nog een hele kluif aan het stugge spel van onze debutant. Haar remisevoorstel werd door Huib in dank aanvaard. Voorwaar een verdienstelijk debuut. We moeten hem maar een contract aanbieden.

Ook Maurits op 6 liet zich weer eens van zijn beste kant zien. Zijn dame dreigde zowel mat als stukwinst. Toen even later een paardvork een toren opleverde was er geen houden meer aan.

Sake Jan (3) moest een stelling met 2 torens tegen een toren en 2 lopers verdedigen. Een verre vrijpion van zijn tegenstander zorgde voor teveel hoofdbrekens. Meer dan een nederlaag zat er voor SJ niet in.

Met nog 2 partijen te gaan was de stand derhalve 3½-2½ voor de Gaasterlanders. Omdat we moesten winnen konden Jan Hans en Maarten vol aan de bak.

Jan Hans (5) moest een vrijpion verdedigen maar stond zeker niet minder met veel meer tijd op de klok. Toen hij zijn toren in de penning zette waren de rollen echter omgedraaid. Zijn tegenstander zag de winstvoering gelukkig voor ons niet en mocht van strijdleider Beks wel remise aanbieden. Nou is dit bij Jan Hans niet aan dovemansoren gezegd en kon het tweede halfje in de tas.

Aan Maarten de schone taak de zaak gelijk te trekken door te winnen. Met een kwaliteit meer en secuur spel slaagde hij met vlag en wimpel.

Al met al een genoeglijk avondje schaak in het fraaie ‘Mooi Gaasterland’. Met een terecht gelijkspel, al ben ik bang dat we er niet veel mee opgeschoten zijn. Wellicht dat we thuis met een overwinning op Lege Geaen en met hulp van de concurrentie degradatie kunnen voorkomen.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s