juliuskleinDe schakers van Lege Geaen hoefden niet ver te rijden voor hun laatste uitwedstrijd. De derby der lage landen speelde zich in Sneek af. Om ‘des keizers baard’ zoals het zo mooi heet. De strijdlust was er niet minder om bij de mannen uit Gauw e.o., getuige een eclatante 5½ – 2½ overwinning. Of ze kunnen gewoon beter schaken, dat kan ook.

Van het stuivertje wisselen van bord 1 naar bord 8 plukte Dirk niet de gewenste vruchten. Zijn tegenstander kwam heel brutaal met de dame en paard op bezoek hetgeen Dirk dusdanig hoofdbrekens kostte dat het punt naar de buren ging.

Invaller (vaste kracht na contractbespreking) Jappie op zeven kwam remise overeen in een stelling met gelijkwaardig materiaal. Als het nergens meer om gaat is een gelijkspel vaak een aardige oplossing.

Dat gold ook voor Jan Hans op het tweede bord. Ook hier een potje in evenwicht met dito houtwerk. Nu is JH dik tevreden met een halfje dus dat scheelt.

Steller dezes sloeg als een ware kwakzalver aan het experimenteren met desastreuse gevolgen. De g-pion werd op oorlogspad gestuurd voor de troepen uit. Dit leek aardig te slagen zij het dat mijn koning hulpeloos alleen bleef zonder rugdekking. Operatie geslaagd, partij verloren.

Dan verging het Sybe (6) beter. Hij wist als enige het seizoen met een klinkende overwinning af te sluiten. Met een stuk meer moesten er nog wel de nodige penningen uit de stelling gehaald worden. Toen dit slaagde was de buit binnen.

Maurits kon zijn goede vorm van de laatste weken niet continueren. De danspartner van tegenstander Vergonet was dusdanig in de weer dat uiteindelijk een stuk erger moest voorkomen. Geen Samba voor Maurits.

Sake Jan, op Dirk’s vaste stekkie, dacht met een listige damezet de problemen de baas te zijn. Zijn tegenstander had iets beter gekeken en wist een kwaliteit te winnen. Toen SJ een paar zetten later pardoes een loper kwijt raakte kon hij gelijk opgeven.

Maarten (5) was traditiegetrouw als laatste nog bezig. Met een stuk voor in een ingewikkelde en dichtgeschoven stelling wilde hij niet het uiterste uit de kan maar kwam sportief remise overeen.

Al met al een wisselend seizoen voor Sneek IV met als enige lichtpuntje handhaving in de tweede klasse van de Friese bond. Net als die andere Friese club was een plaats in de middenmoot het hoogst haalbare.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s