Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September weer van start!

Gastenboek

gildaln16
Hot galleries, daily updated collections
Scandal *** galleries, daily updated lists http://***girljapan.annettanorth.***erika.com/?priscila *** asain *** two in one cartoon *** directory free *** pictures college girls how to watch korean ***
zaterdag 03 december 2022
monaxv60
Dirty Porn P***os, daily updated galleries
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art http://videosass***.xblognetwork.com/?post-angelique free *** amateur hooker *** *** pink pussy *** teen *** archives you *** huge clits amateur *** baby sitter
zaterdag 03 december 2022
Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 86

Yesterday 620

Week 2720

Month 1421

All 267005

Currently are 47 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Op de site van schaakclub Haren las ik het overlijden van Frank vn Indië, vroeger bekend als Frank Emahr. Jarenlang lid geweest van schaakclub Sneek. 

Een bijzonder en kleurrijk man. Ik mocht 'm wel met zijn praatjes.

(geplukt van de schaakclub Haren, (foto: Harry Gielen)

 

 

frankemahr

Op maandagochtend 21 januari 2021 bereikte ons het droevige bericht dat Frank van Indië is heengegaan. De plechtigheid zal in familiekring worden gehouden.

Frank van Indië noemde zichzelf graag de intergalactische Grossmeister. In zekere zin was hij dat ook, want hoewel hij zich meestentijds clubloos door de schaakwereld bewoog, kon je hem overal in Groningen tegenkomen. Café Atlantis was zo’n plek waar hij vaak te vinden was. Zo trof ik hem ook meer dan eens aan in de openbare bibliotheek. Daar bood hij vrijgevig als hij was graag een kop koffie aan. Maar een traktatie aannemen, dat ging er bij hem niet in. Hij kon in geuren en kleuren vertellen over een van zijn buitenlandse kunstreizen of zijn ongelimiteerde bewondering uitspreken over een zekere beroemde Franse actrice.

Frank was een kleurrijk persoon, die graag mocht uitweiden over zijn geniale schaaktalent. Verliezen kon hij eigenlijk niet dankzij zijn uitvinding: de intergalactische paradox. Het kwam hier op neer: bij verlies had der Grossmeister vanuit een gewonnen stelling nét nog de enige manier gevonden om de verliezende zet te vinden. Eens verzuchtte hij: “ik ben te groot voor het lot!” Zelf mocht ik een keer van hem winnen bij de Haren Challenger. Op weg naar de volgende ronde sprak hij mij me vermanend toe: “Tasma, je hebt me verneukt!” Frank verstond de kunst het zo te zeggen, dat ik het onmogelijk als een belediging kon opvatten.

De intergalactische paradox kent één noodzakelijk voorwaarde: tenminste één nederlaag na een winst of vice versa. Een jaar later had ik de eer om van hem te verliezen. Heel nauwkeurig kan ik mij de feiten niet herinneren, maar ongetwijfeld was hij vol lof over hoe dapper ik weerstand had geboden. Henk van Putten beschrijft het bijna legendarische compliment dat hij na een verliespartij van hem kreeg:

“Ik was ver boven mijzelf uitgestegen. OK, ik had verloren, maar we waren het er toch over eens dat dat triviaal was en boven ieder commentaar verheven. Ik mocht trots zijn op mezelf, want Frank had er echt voor moeten gaan zitten....”

Maar Frank stelde ons ook voor andere intergalactische raadselen. Soms kwam je hem tegen met een tekenmap onder de arm, maar over de kunst die hij maakte hield hij zich angstvallig stil. Hoe uitbundig hij was over van alles en nog wat, over zichzelf als privépersoon deed hij er het zwijgen toe.

Misschien was dat wel Frank ten voeten uit: een bon vivant en romanticus pur sang! Hij heeft de Groningse schaakwereld met zijn optreden zonder meer kleur gegeven. In het collectieve geheugen is zijn ster zeker niet uitgedoofd.

Foto: Frank van Indië tijdens de editie van 2014 van de Postillion Haren Challenger.

 

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek